Nestašica uglja u jeku grejne sezone

U jeku grejne sezone na stovarištima u gradu nema uglja. Prodavci prve količine ovog energenta očekuju krajem ove ili početkom naredne nedelje, ali po ceni višoj za oko 10 evra po toni.

Domaćini koji u prethodnom periodu nisu obezbedili dovoljne količine uglja za ogrev, ovih dana hvataju se za glavu budući da u stovarištima u Subotici uglja nema, a nije ga bilo lako nabaviti ni u prethodnim mesecima. Kako objašnjavaju prodavci, razlog tome je što je najveći proizvođač ovog energenta u Srbiji, Kolubara, gotovo u potpunosti obustavio isporuku za široku potrošnju. Prve količine uglja iz uvoza očekuju se krajem ove ili početkom naredne nedelje, ali po višoj ceni. Tona uglja koja je do sada u proseku koštala oko 14.800 dinara, sada će koštati oko 16.000 najavljuju iz stovarišta.

Situacija sa ogrevnim drvom je nešto bolja – možete ga kupiti, ali po ceni višoj za oko 1500 dinara po prostornom metru u odnosu na decembar kada se plaćalo oko 6000 dinara sa pilanjem i prevozom.

U stovarištima ističu da je interesovanje za oba energenta poraslo, što zbog toga što su neki kupili manje zalihe, pa je sada vreme da ih dopune, što zbog energetske krize.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Tramp kaže:

  Samo vi uverite besplatni priključak za gas. Ali ga stvarno i uradite zainteresovanim , a me samo obećanje. Biće uglja i drva u po cene koliko hoćeš
  Vlasnici drvara i posrednicki ološ koriste zimu pa nabili cenu.

 2. Miso kaže:

  Ako je neko dosao u situaciju da u januaru ostane bez ogreva taj ili nema pojma sa zivotom ili je bas siromasan pa nije imao para da na vreme obezbedi ohrev. Nema drugog objasnjenja.

  Ogrev se kupuje u julu.

  • Ma nemoj! kaže:

   Izuzetno nerazumna konstatacija jednog prepametnog MISE.dal Ti misliš da je narod glup??? Jeste siromašan je narod i samim tim po Tvom nerazumnom mišljenju glup i nezna da treba ogreva. Gade mi se ovako nerazumni komentari. sram Te bilo za svako slovo koje si napisao bestidniče jedan.

 3. Stipan kaže:

  Ja kupujem drva i ugalj vec u junu i julu za sledecu sezonu.
  Ne cekam da mi se supa isprazni i da dođe zima, pa da se onda cesem za glavu sa cime cu da lozim pec.
  A rezerve ogreva iznad ovog uvek imam za svaki slucaj za jos pola sezone.

 4. Vlado kaže:

  Treba zabraniti prodaju uglja. Ako neko vec mora da lozi, onda neka lozi drva.
  Dovoljno je jedano domacinstvo da lozi ugalj i da sve smrdi u krugu od 500 metara i intezivno truje stotine ljudi. Grejanje na uglalj nije jeftinije nego grejanje na drva ali lenji ljudi uzimaju ugalj jer duze drzi vatru.
  Drvo dok naraste daa toliko kiseonika koliko ga i potrosi prilikom sagorevanja pa je ekoloski neutralno. Prilikom sagorevanja drveta u vazduhu ima mnogo manje opasnih materija nego prilikom sagorevanja uglja.
  Ovo je minimum i kao privremeno resenje. Drzava treba da obezbedi normalnu cenu za prikljucak na gas i na rate. Treba da obezbedi subvencije za izlolaciju, a sredstva ce obezbediti kroz takse za neizolovane objekte. Svi ce hteti da se izoluju i tako smanje zagadjenje barem za 50%.

 5. STUKA kaže:

  da upravu ste kada kazete na vreme treba obezbediti ogrev hvala bogu vi imate takva primanja da i mozete ali ima veliki broj gradjana kojima su manja primanja pa nemogu obezbediti za celu grejnu sezonu ogreva po moraju po manje da kupuju a sto se tice da je nedavno bilo drvo 6.000 dinara to je netacno odavno su 7.500 pa navise sve zavisi od stovarista do stovarista

 6. Ma nemoj! kaže:

  Bez ikakvog dvoumljenja treba zavesti red u ovu oblast, prekontrolisati poslovanje svih stovarišta, uvesti jedinstvenu cenu i ne dozvoliti da „drvari“ prodaju drva kako im se prohte. I drugo narod nema novca za drva, nema se i kada neko kupi onda mu se prodaju sirova drva.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + = 8

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: