Ni levi ni desni, ni nacionalni ni verski

Subotičke novine proslavljaju 120 godina od izlaska prvog broja, koji se pod tim nazivom pojavio 1893. kao „bunjevačko-šokački nedeljni list“, odnosno nedeljnik za „misne, obće stvari, prosvitu, zabavu i gazdinstvo“.

 

Nedeljnik je u početku zaista izlazio nedeljom, a bio je štampan na ikavici. Od 1896. godine „Subotičke novine“ izlaze subotom i tada se koncept donekle menja, te list postaje glasilo za „politiku, prosvitu i privredu“. Kako je novi koncept doslovno i sprovođen, a novine oštro kritikovale vlast, iza čega je stajao vlasnik i odgovorni urednik i izdavač Mladen Đorđe Karanović, gradske novine su ugašene 1898. godine. Trebalo je da prođu gotovo dve decenije da se one ponovo pojave pred čitaocima, i od tada redovno izlaze, ali sa stalnim promenama u uređivačkoj politici, kao i promenama vlasništva.

suboticke novine

Poslednji put ovaj najstariji nedeljnik u gradu doživeo je veliku vlasničku transformaciju kada je iz gradskog odnosno društvenog vlasništva prešao u privatne ruke, što je donelo prilične potrese, otpuštanja zaposlenih pa i teškoće u izlaženju. Današnji direktor i glavni i odgovorni urednik „Subotičkih novina“ Jožef Kasa istakao je da novine, uprkos svim problemima koji ih i danas prate, uspevaju da se redovno pojave pred čitaocima, sa jednom glavnom idejom – da budu novine svih Subotičana.

 

„Sto dvadeset godina u istoriji jednog grada i institucije svakako nije malo. Bilo je lomova, problema i teškoća, a ima ih i danas, ali nekako uspevamo da prebrodimo… Želim da kažem da su ovo novine svih građana Subotice, bez obzira na njihovo poreklo, političko opredeljenje i versku pripadnost. Novine nisu i neće biti ni levo ni desno orijentisane, ni verski ni nacionalno opredeljene, i uvek će biti list svih koji žive u ovom gradu“, rekao je Kasa povodom jubileja.
 

DanasKOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Upravo koliko ima veze Ribnikarova "Politika" iz 1904 sa ovom danasnjom, tacno toliko imju i "Suboticke novine" iz 1898 g. sa ovim sto se danas prodaje pod istim naslovom.

 2. freelancer kaže:

  @Kertvaroš

  Podržao sam tvoj komentar, jer smatram da je ispravan. I sam radeći u medijima, poprilično godina, učestvovao sam na raznim forumima, tribinama, debatama o novinarstvu. Sasvim je razumljivo da niti Subotičke novine, a razume se ni Politika, ne mogu biti ni nalik onome što su bile u vreme kada su utemeljene. Medjutim, interesantan je fenomen, čini mi se najizraženiji upravo u Srbiji, a delom i na prostorima ex-Yu, fenomen KRAJNOSTI.

  Mogu kompetentno objasniti karakteristike ovog fenomena, ali samo za period od kada sam i sam postao redovan čitalac raznih novina, a to je više od četiri decenije.  Elem, u vreme soc. realizma, manje više sva novinska izdanja je karakterisao oportuni stav uredništva. Moralo se biti na "liniji" tadašnje politike i svaka priča o suštini problema je bila iluzorna. Stariji se sećaju izdanja Subotičkih novina, koje su manje više krasile jedne te iste priče (sterilne po malo), samo su se datumi menjali. Kolumne (ali ono što one zaista jesu u pravom novinarstvu) su bile nezamislive. "Reč urednika" je bilo samo puko izvršavanje "direktive", a bilo kakva analitika, kritički osvrt ili opozitni stav je bio nezamisliv… 

  E onda su došle kasne osamdesete i vreme kada su se već počele štancovati i novine sa senzacionalističkim naslovima, nedovoljno istraženim i proverenim pričama, informacijama i dezinformacijama, a sve u funkciji tadašnjeg budjenja "nacionalne(ističke) svesti". I..? Počela je opšta degradacija i devalvacija profesije novinar u isto vreme kada je počelo to isto i sa profesijama učitelj, profesor, da bi na kraju to bila lančana reakcija OPŠTE degradacije društva, morala, sistema vrednosti…

  Jer, mediji imaju svoju funkciju. Puka je fantazija da oni služe "za informisanje i zabavu". Ne. Mediji služe za manipulaciju i upravljanje MASOM. Nisam napisao stokom, uvredljivo je, mada mu dodje na isto. I šta danas imamo? Kurir!?!? Informer!?! Alo, Blic, Večernje novosti??? Pa i politika već odaje zadnje trzaje pred žutilo. Mediji se polarizuju, kvalifikuju za "leve" i "desne" (a bogami i neki za čist fašizam) i gde su tu onda "neutralne" Subotičke novine?

  Ako su stvarno one hroničar grada, neka se onda bave i problemima, ali na način da se to prezentuje argumentovano, bez oportunizma, bez "politike nezameranja", van domašaja aktuelno vladajućih itd… Pa to je utopija, zar ne? S toga ne mislim da je ova godišnjica nešto od posebnog značaja, osim možda samo KONSTATACIJE da "eto" izlazi 120 godina.

  Veoma, veoma dobro poznajem način razmišljanja i logiku nekoliko urednika u nazad (i ne samo Subotičkih novina) i ODGOVORNO tvrdim: samo jedne PALANAČKE novine… 🙁

 3. Kertvaros kaže:

  Kakav rezim – takve novine. Oportunizam kao sistem zivljenja. Ciji hleb jedem  –  njegovu pesmu pevam. To je tako od kad je "sveta i veka". Ono sto meni trenutno najvise upada u oci je da u poslednje vreme postoji jedan skoro patoloski nagon za dokazivanjem i pokaziovanjem starine i starih i dubokih korena, narocito tamo gde ih nema i nikda nije ni bilo. Potreba skorojevica, novobogatasa, (parvenue) koji su se jako zapatili i bogato razmnozili i sada imaju potrebu da pokazu i dokazu nekakvo "staro plemstvo" plemicko i aristokratstko poreklo, laznu istoriju, izmisljotine i nebuloze svake vrste koje pretacu u izfantazirane "porodicne grbove" i isto tako izfantazirane porodicne hronike i porodicna stabla. Kupuju lazni antikvitetni namestaj i prikazuju ga kao porodicno nasledstvo, a u stvari su odrasli negde u kuci gde se rucak spremao na otvorenoj vatri, kurjaci zavijali pod prozorom, a kupatilo odmah tu iza kuce u lepom i bistrom potoku. Ova pojava se siri Evropom,  ali mozda za nijansu jace u regionu istocno od Alpa. Samo po sebi i nije to tako strasno. Zivi i pusti drugoga da zivi. Kad vidis skorojevica sa svim njegovim manirima mozes samo da slegnes ramenima i pomislis – Znam te pusko kad si pistolj bila. Ono sto zabrinjava je upravo da ta pojava od individualaca prelazi na institucije, pa se onda proslavljaju slavni univeziteti, medicina, tehnicka dostignuca, slavne pobede i jos koje cega sto je u stvarnosti sasvim drugacije bilo i nije bas za pohvalu a najmanje za proslavu.

 4. zorandjala kaže:

  lepo ste vas dvojica ro regulisali diskusijom. tako da ste meni ostavili samo da pitam dali je ******* jos direktor.

 5. Zrnce kaže:

  Posle čitavih 120 godina, na kraju i ovo postalo KASINOwink

 6. Neša kaže:

  @freelancer & Kertvaros

  Apsolutno tačno. Posebno mi se dopada stav "Mediji služe za manipulaciju i upravljanje MASOM. Nisam napisao stokom, uvredljivo je, mada mu dodje na isto."

  Slobodan sam da iznesem moju definiciju funkcije medija u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, osvajanje vlasti i opstanak na njoj po svaku cenu isključivo zarad lične koristi. Kod nas je javnost (masa, stoka, ovce…) potpuno nebitna sem u vreme predizborne kampanje. Između dva izborna postupka mediji se koriste za samopromociju političara i pljuvanje oponenata iz tuđe ali i svoje stranke.

  Najveći deo medija su politička glasila i u njima nema mesta za bilo kakve druge sadržaje. Kvalitetno društvo se ne gradi na taj način. Iz tog razloga sa uživanjem pratim vlasnike i urednike koji se dave u žabokrečini koju su sami stvorili povlađujući političarima i raznim drugim likovima propagirajući "stručnost iznad politike" i tu obmanu plasirali preko svojih medija jednako "stručnih".

 7. Denis kaže:

  Kakav plagijat i krivotvorena izjava od Kasa Jožefa, pa zar je zaboravio da je današnje Subotičke novine nakon oslobođenja Subotice od mađarskih okupatora izlazio pod imenom Hrvatska Riječ.A možda mu smeta što su Suboticu oslobodili upravo oslobodioci-partizani iz Hrvatske?

 8. Ving kaže:

   

  Denis:

  Kakav plagijat i krivotvorena izjava od Kasa Jožefa, pa zar je zaboravio da je današnje Subotičke novine nakon oslobođenja Subotice od mađarskih okupatora izlazio pod imenom Hrvatska Riječ.A možda mu smeta što su Suboticu oslobodili upravo oslobodioci-partizani iz Hrvatske?

   

   

  Ovde napišite odgovor…Čovjek je uništio subotičko gospodarstvo,banke,kulturu ,(kazalište…),sada je postao odjednom "novinar",na dobrom putu je da uništi i novinarstvo.U Subotičkim novinama to već radi davanjem otkaza profesionalnim novinarima.Na kraju će uništiti i sam list.

 9. zorandjala kaže:

   

  Denis:

  Kakav plagijat i krivotvorena izjava od Kasa Jožefa, pa zar je zaboravio da je današnje Subotičke novine nakon oslobođenja Subotice od mađarskih okupatora izlazio pod imenom Hrvatska Riječ.A možda mu smeta što su Suboticu oslobodili upravo oslobodioci-partizani iz Hrvatske?

   

   

  Ovde napišite odgovor…odgovor zar na ovo treba odgovoriti ova konstatacija je vise nego smesna. ko je oslobodio suboticu, mozes naci i na vikapediji subotice, ali nemogu da verujem da neko misli da su hrvatski antifasisti dosli do suboticeda bi je oslobadjali ustvari ovo je bas interesantno razmisljanje s obzirom da se sadasnji pripadnici tog naroda bas ne trpaju u antifasiste.

 10. Prolaznik kaže:

  Bolje da nas nisu OSLOBODILI.!!!!!!

 11. zorandjala kaže:

   

  Prolaznik:

  Bolje da nas nisu OSLOBODILI.!!!!!!

   

   

  Ovde napišite odgovor…i nisu oni su oslobodili samo one koji su bili okupirani.

 12. Ving kaže:

   

  zorandjala:

  Denis:

  Kakav plagijat i krivotvorena izjava od Kasa Jožefa, pa zar je zaboravio da je današnje Subotičke novine nakon oslobođenja Subotice od mađarskih okupatora izlazio pod imenom Hrvatska Riječ.A možda mu smeta što su Suboticu oslobodili upravo oslobodioci-partizani iz Hrvatske?

  Ovde napišite odgovor…odgovor zar na ovo treba odgovoriti ova konstatacija je vise nego smesna. ko je oslobodio suboticu, mozes naci i na vikapediji subotice, ali nemogu da verujem da neko misli da su hrvatski antifasisti dosli do suboticeda bi je oslobadjali ustvari ovo je bas interesantno razmisljanje s obzirom da se sadasnji pripadnici tog naroda bas ne trpaju u antifasiste.

   

   

  Ovde napišite odgovor…

  Gospodine zorandjala, nigde nije napisano da su ti oslobodioci partizani-antifašisti bili Hrvati – antifašisti. Ili vidite bele miševe ili bez razloga skačete na samu pomisao i reč "hrvat".

  Ne berite brigu, subotički Hrvati znaju – izražavali se antifašistima ili ne – da će uvek biti veći antifašisti od Draže Mihajlovića kojeg se u tom duhu želi rehabilitovati!

 13. zorandjala kaže:

  Ving potpuno te razumem drazu su strljali ili vec sta samo zato sto nije bio bolestan toliko da nije mogao da izdrzi da ga streljaju dok neumre.kao neki.smrt fasizmu.

OSTAVITE KOMENTAR