Nikita Mihalkov otvara Filmski festival

Dvadeseto jubilarno izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano će otvoriti u subotu, 13. jula, na Letnjoj pozornici na Paliću proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov, koji je uz jednog od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emira Kusturicu ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“.

 

 

Ovom prilikom laureatima Mihalkovu i Kusturici biće dodeljena nagrada „Aleksandar Lifka“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Nagrade će uručiti direktor Festivala Radoslav Zelenović.

 

Na početku svečane ceremonije od 21čas biće prikazan kratki film „Vrata večnosti“ (The Gate of Eternity) snimljen povodom 20 godina postojanja Festivala. Film je režirao Szabolcs Tolnai koji je napisao i scenario, muziku potpisuje Dragan Đurić, a za montažu i animaciju bio je zadužen Darko Maletin.

 

Goste i publiku pozdraviće gradonačelnik Subotice Modest Dulić, koji će uručiti plakete za izuzetan doprinos razvoju i promociji Festivala u prethodnih dvadeset godina koje zaslužnim ličnostima dodeljuje Grad Subotica.

 

 

Nagrade će dobiti:
1. Radoslav Zelenović
2. Milena Dravić
3. Branislav Lečić
4. Mira Banjac
5. Nebojša Popović
6. Vitomir Simurdić
7. Dragan Božinović
8. Srboljub Sigulinski
9. Josip Krajninger
10. Nevenka Đonlić
11. Miroslav Mogorović
12. Jovan Mickovski
13. Miodrag Bardić
14. Mile Petrović
15. Anđelko Kovačić
16. Zorica Dimitrijević
17. Zoltan Šifliš
18. Josip Tikvicki
19. Nikolaj Nikitin
20. Igor Skala

 

Prisutnima će se obratiti i ministar kulture Republike Srbije Bratislav Petković i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

 

Tokom ceremonije biće predstavljen Žiri Festivala kojim predsedava čuveni srpski reditelj Srđan Dragojević. Pored njega u Žiriju su i Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (poznata turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianezza (kritičarka iz Francuske). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju, a biće dodeljena i “Specijalna nagrada žirija”.KOMENTARI

  1. pauk kaže:

    e super… A da nema ovog Kusturice vredelo bi posetiti festival, ovako ostajem kuci..

  2. stormwatch kaže:

    De nadjose Kusturicu?

OSTAVITE KOMENTAR