“Noć muzeja” u Subotici održana na 20 lokacija

Nakon dve godine pauze, u 20 kulturnih institucija u Subotici održana je “Noć muzeja” u okviru koje su otvorene brojne izložbe i održani muzički koncerti.

Manifestacija “Noć muzeja” privukla je na hiljade Subotičana u ustanove kulture koje su otvorila svoja vrata da bi im pokazala raznovrsno kulturno i umetničko bogatstvo grada.

Izvor: RTV

“Uživam u obilasku Gradskog muzeja, Savremene galerije, Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava”, Galerije “Vinko Perčić” i razgledanju njihovih izložbi. Baš volim “Noć muzeja”, rekao je jedan od ljubitelja ove manifestacije.

Među posetiocima su bila i brojna deca.

“Jako volim slike. Ovde su neke koje prikazuju davnu prošlost. Baš je zanimljivo”, rekao nam je jedan mališan koga smo sreli u Gradskom muzeju.

Njegova mama kaže da voli “Noć muzeja” i zbog toga što cela porodica zajedno može da uživa u razgledanju izložbi.

“Posle Gradskog muzeja idemo u sinagogu. Naš sin odavno želi da je vidi, a “Noć muzeja” je za to odlična prilika”, kaže ova Subotičanka.

Gradski muzej je posetiocima prikazao raznovrsno kulturno bogatstvo iz prošlosti Subotice koju su ulepšavale veštine umetnika, ali i vrsnih zanatlija.

“U “Noći muzeja” posetioci imaju priliku da vide izložbu “Nije zlato sve što sija” kao i “Istoricizam u Bačkoj”,a imaćemo još dosta toga da pokažemo u okviru manifestacije “Muzeji za 10”, poručuje Aniko Mihajlović, direktorka Gradskog muzeja u Subotici.

Veliku pažnju posetilaca privukla je ne samo lepota subotičke sinagoge, druge po veličini u Evropi, već i užitak u muzici.

“Nestrpljivo smo čekali da možemo ponovo da otvorimo vrata sinagoge za “Noć muzeja”. Priredili smo divan koncert džez muzike u parku sinagoge. Bilo je jako lepo i verujem da su svi uživali”, kaže Hajnalka Ileš, koordinatorka Fondacije “Subotička sinagoga”.

Savremena galerija je dočekala posetioce otvaranjem nove izložbe, nastupom hora “Pro muzika”, ali i postavkom kojom obeležava značajan jubilej.

“Za posetioce smo priredili izložbu Jelene Sredanović pod nazivom “Otisak matrica – trenutak”, a u toku je i jubilarna izložba iz naše kolekcije koja je otvorena 28. aprila povodom 60 godina rada Savremene galerije”, kaže Jasmina Vidaković, kustoskinja Savremene galerije.

Veliku žeđ za izložbama i koncertima, koju su iskazali u “Noći muzeja”, Subotičani će moći da utole i tokom manifestacije “Muzeji za 10” koja će trajati sedam dana, a u kojoj će učestvovati sve kulturne institucije grada na severu Bačke.

 

RTVKOMENTARI

  1. Mozakss kaže:

    Fantasticno,od sinagoge..do..

  2. Samo pitam kaže:

    Ovogodisnja Noc je bila znatno skromnija nego neke prethodnih godina. Sta se desilo sa organizacijom?

OSTAVITE KOMENTAR

53 + = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: