Nova fabrika u Subotici: Investicija vredna sedam miliona evra

U Subotici je danas svečano otvorena italijanska fabrika za proizvodnju plastičnih ploča i panela, kao i industrijske ambalaže Ondaplast Balkan. Investicija je vredna sedam miliona evra, a u naredne dve godine se očekuje da će imati oko pedeset zaposlenih.

U prvoj fazi investicije u Subotici instalirana je jedna linija za proizvodnju i obradu plastike i zaposleno dvadeset i pet radnika, a u narednom periodu planira se instaliranje još dve proizvodne linije i dupliranje broja zaposlenih. Razlozi zbog čega su se odlučili za Suboticu su, između ostalih, troškovi energije i stručna radna snaga.

“Još jedna veoma važna stvar za nas je visok nivo znanja. Prosečan nivo obrazovanja u Srbiji je veoma visok. Generalno, imamo dobru infrastrukturu. Subotica je pozicionirana na dobrom mestu, sa putnim konekcijama sa svim delovima Evrope”, kazao je izvršni direktor kompanije Ondaplast Balkan Marko Fontana.

Ondaplast se ovim pridružio ostalim italijanskim kompanijama u Subotici, koje zapošljavaju oko dve hiljade radnika. U Vojvodini posluje 70 italijanskih kompanija koje zapošljavaju više od jedanaest hiljada ljudi.

“Ovo su stvari koje treba da nas raduju. Otvaranje novih radnih mesta, bolji život naših građana i standard su nešto ka čemu svi težimo”, poručio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

“Ovo je samo potvrda činjenice da je lokomotiva razvoja među lokalnim samouprava u Srbiji upravo Grad Subotica”, naglasio je potpredsednik Pokrajinske Vlade Ivan Đoković.

“Radimo u Srbiji, za Srbiju i sa srpskim narodom”, istakao je ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kaša.

Robna razmena regiona severa Bačke i Potisja i Italije iznosila je prošle godine 125 miliona dolara. Dolaskom Ondaplasta, koji predstavlja braunfild investiciju s obzirom da su otkupili nekadašnji Metro, stvaraju se preduslovi da ova brojka bude još veća.

RTVKOMENTARI

 1. Munemjea kaže:

  Hahaha a kolko je drzava dala?6 miliona hahah,sad kad srbi zarate nece biti vise investitora !!!

 2. laki kaže:

  Samo kad su sve ove montažne fabričice vredne 7 i više miliona €, a jedan gigant sa velikim imenom, tradicijom i vrhunskom paletom proizvoda SUBOTIČKA MLEKARA je svojevremeno bio procenjen na pišljivih 12 miliona € kako bi privilegovani pojedinci uspeli da ga prigrabe uz blagoslov ondašnjih rukovodilaca i političara.

  O tome ni onda, a ni danas nema više ni reči. Ostali su samo ojađeni sitni akcionari i dobro skućeni bivši direktori.

  E pa dragi moji političari i velike vođe, pošto ništa ne preduzimate po ovim pitanjima, ako sutra slučajno bude trebalo da se npr. zarati za Kosovo, pozovite one koje ste onamad debelo nagradili. Laki i mnogi obični smrtnici sigurno neće ratovati više za vas i državu koju ste prisvojili samo za sebe.

 3. Mare kaže:

  Opet jeftina radna snaga a naravno sns-ovce su nas prodali…

 4. SU kaže:

  A Ondaolast, baš kao i Siemens, Mlekara, Fidelinka, Pionir, registrovani u Beogradu…

 5. Radnička klasa kaže:

  KAPITALISTA RADI ZA UVEĆANJE SVOG KAPITALA.
  ON JE NA DRUGOJ STRANI OD RADNIČKE KLASE.
  NISU OVO SOCIJALISTIČKE FABRIKE.
  TAKO NAM I TREBAM. STIGLA NAS JEVREJSKA KLETVA;DABOGDA IMALI PA NEMALI. POD PLAŠTOM NACIONALIZMA SU NAS OPLJAČKALI DO GOLE KOŽE.

 6. bac Vranje kaže:

  Iskali smo, nate nam

 7. Muljanje sa porezom kaže:

  @ SU
  Pojma nemam i ne razumem se mnogo u privredu, jedino pretpostavljm da tamo gde je firma registrovana, tamo ima i svoje sediste. Moguce je mozda da tamo gde je sediste firme, firma mora i da placa porez. Dakle porez se ne placa tamo gde se dobit ostvaruje, nego tamo gde se nalazi zvanicno sediste firme. Neko dobije zagadjenu okolinu, a neko lep i cisiti novac. Kako bi recimo bilo da se uvede neki zakon po kome sediste firme moze biti samo tamo gde se firma i fizicki nalazi.

 8. Msm kaže:

  Dobit se placa tamo gde si ga ostvario. A sediste firme je adresa u zemlji firme.Znaci moze Nemacki Simens da osnuje kompaniju u Srbiji ali sediste Srpske kompanije mora da ima Srpsku adresu i to je sediste te kompanije.Ako ostvari dobit,onda ga mora ovde oporezovati.

 9. zozon kaže:

  Kakve su ovo gluposti što ih pišu o porezima. Lepo si rekao “ne razumem se” “jedino predpostavljam”. Ako se ne razumeš i jedino predpostavljaš onda ni ne komentariši.

 10. Fux.. kaže:

  Još samo da Vučića ponovo pohvali Orban , Ministar inostranih poslova Mađarske Sijarto da ponovo ‘radi’ u izbornom stožeru Srbije za potreba SNS-a sve će ponovo biti ‘idilično’: Švercovana roba iz Mađarske ulazi bez da se plati carina,akciza i ostale takse ,dađbine. U Mađarskoj se povećava BDP a u Srbiji ostaju nenaplačene carine ,dađbine i takse…jaka neka bre ekonomija Srbije i SNS-a…Strane investicije …? oni dolaze preko Mađarske države. Kako bi rekli u Srbiji su samo podizvođaći. Kajmak ponovo skidaju mađari a Srbiji ostaje jeftina radna snagasa malim zaradame i neneplačeni porezi na dobit, porezi na imovinu. Sve gore naveden poreze i prireze i razna izmišljena davanja podmiruju građani Srbije koji jedva sastavjalju kraj sa krajem…Dokl i od čega bre?

 11. Mic po mic... kaže:

  @ Radnička klasa: Upravno je tako .Naime sve zemlje iz socijalističkog bloka sa izmišljenom- nametnutom tranzicijom su opljačkane. Tranzicija je bilo samo dobro izmišljeni ‘kod’ za pljačkanje,tako da sada ne treba da čudimo da su neke zemlje Europe jako uspešne najviše poput Nemačke koja je odjednom postala vodeča ekonomija EU-a.Tranziciju i izvlačenje ,sirovine i kapitala iz tih danas posrnulih država je upravo ona je sprovela da bi enormno povečala svoj BDP ali samo u svojoj državi….a na štetu ostalih iz socijalističkog bloka. Danas ta Nemačka nameće najcrniji kapitalistički model za izrabljivanje kada ulaže u te bivše zemlje …

 12. Simo kaže:

  @Msm Da, tako je kako ti kazes da se dobit oporezuje gde je sediste firme ali samo u teoriji. U praksi dobit se vrlo lako uzima bez poreza i prikazuje kao trosak. To se radi tako sto npr. firma iz Makedonije fakturise Simensu usluge razvoja informacionog sistema, zatim toj firmi u Makedoniji fakturise usluge neka firma iz Paname i tamo se podigne novac bez poreza na dobit. Takodje postoje lokalne firme ciji su vlasnici politicari ili neko njima od poverenja koje fakturisu usluge velikim firmama, podizu novac sa racuna i ostanu poreski duzinici a Poreska ih ne dira. Tako da imamo u Subotici firme cije je sediste garsonjera, vlasnica svalerka politicara a vec deset godina firma svake godine ima gubitak od 20 miliona dinara na osnovu neplacenog poreza. Zamisli koliko ja novca podignuto da bi poreski dug bio 20 miliona dinara. Digla se prasina pre 5 godina kada su javno objavljivali najvece poreske duznike (mozes lako da saznas koja je to firma) ali firma i dalje na isti nacin posluje.

 13. Zorica kaže:

  Suboticka klasika lupaju li lupaju ovaj navija da zaratimo da nebude dobro jer je otisao odavde da i nama bude lose, ovaj prica o porezu a nezna da subotici ostaje porez ali to mi je nekako sve normalno za suboticu,,,nikad se necemo promeniti pa ni tada

 14. ZM kaže:

  Svakako, bez novih radnih mesta i razvoja, nikome neće i ne može biti dobro.

 15. Muljanje sa porezom kaže:

  @ zozon

  Ako bi bio ljubazan da kao poznavalac materije izvolis objasniti svrhu i smisao prijavljivanja firme i oglasavanja njenog sedista u Beogradu iako svoju privrednu delatnost obavlja negde drugde, i negde drugde ima svoje tradicionalno i istorijsko sediste. To je u ostroj suprotnosti sa svakom logikom u proizvodnji i nepotrebno razvlacenje i rasipanje novca, resursa, i primer lose, zapravo gangsterske , organizacije poslovanja. Kada bi firma XYZ imala svoju maticu u Beogradu, i osnovala filijalu u Subotici, onda bi to imalo nekakvog smisla. Ovako je to najobicniji Polit-gangsteraj i primitivna Balkanska hajducija.

 16. Msm kaže:

  Treba da budete svesni da je Beograd 2-3 miliona stanovnika tj pola Srbije.Kao takav svako stremi na njega kao cilj tj kao centralu a okolina tj druge gradove kao filijale.Da li odmah na pocetku ili kasnije u svom poslovanju.Manji gradovi kao Su treba da se trude da privuku stvo vise investitora i potrosaca a be da monopolizuju svoje resurse u par coveka ako hoce da raste i prosperira.Nema tu puno pameti.

 17. Mic po mic... kaže:

  @ Muljanje sa porezom : Najpoznatiji primer fabrika konditorskih proizvoda Ruff osnovan u Subotici 1912 godine ,današne ime Pionir. Fabrika je administravno prenet u Beograd premda sa Beogradom nema ništa…

 18. Pet miliona od jednog kaže:

  Radnička klasa – usrana masa.

 19. Msm kaže:

  Mic po mic
  Dobro da je prenela u Beograd.Ne da nije propala nego je otvorila pogone u Beogradu i negde u Srbiji a pritom nije zatvorila pogon u Subotici i nije podelila otkaze u Subotici.Sta se sa svim ostalim Subotickim fabrikama desilo a koje su sve ostale u Subotici,ne znam da li da pisem ?

 20. Samo kažem kaže:

  “Kakve su Vam misli, takav Vam je život” ne komentarišite bezveze ako ne možete nešto da promenite. Bitno je da se nešto dešava 🙂

 21. Pera kaže:

  @MSM
  Zar nije bila priča da su mašine iz Pionira demontirane i odnesene negde van Subotice? Tako se pričalo pre nekoliko godina. Da li je to istina?

 22. Msm kaže:

  Pera
  Nije.I dalje imas masine,zaposlene tj kompletan pogon u Subotici.Sto se ne moze reci ni za jednu fabriku koja je ostala u Subotici

 23. Mic po mic... kaže:

  @ Msm : Da ? U stilu ‘Subotica radi a Beograd se gradi ‘. Samo u Beogradu nisu plate 100-200 eura mesečno…poput u Subotici. Naime svakog petka Subotica vrvi od blindiranih vozila sa BG registracijama koji nedeljni ‘pazar’ nose u Beograd…Treba onih tvojh 2-3 miliona stanovnika neko i da izdržava bre…Znači čak i novac za Beograd dobar a za Suboticu nije dovoljno dobar da ostaje tamo gde nastaje.
  A gradovi poput Subotice treba da privuku strane investitore ? A gde su naši školovani inžinjeri-stručnjaci sa ‘Master’ diplomama,Dr zvanjima da unaprede proizvodnju ,da grade fabrike a na kraju krajeva gde je ‘domaća pamet’ koja treba da sve ovo realizuje …? A domaća pamet kao i tvoja ne zna da je samo ona država uspešna i razvijena koja se razvija na celoj svojoj teritoriji ? ! Tako da odnošenje proizvodnje, novca,i kapitala iz jednog dela države u drugi-podobniji kako ti veliš, ne znači ekonomsko razvijanje, nego uništavanje već privredno razvijene teritorije u korist nerazvijenih. To nije ekonomije već teror nad samim narodom. Jedne treba ugnjetavati – druge izdržavati !

 24. Msm kaže:

  Mic po mic
  Izbaci Beograd kao potrosaca i sve sto proizvedu Suboticani mozes da bacis.Na njima zaradjujes.Kad bi svaki grad zadrzavao sebi,onda bi svaki grad forsirao svoje tako da bi brzo Pionir proizvodio za Suboticane a u Bg bi se rodio neki Bg Pionir ko bi profitirao od broja svojih stanovnika i kone bi vise ostalo izracunaj.Raduj se sto imas Beograd i sto ih mozes iskoristiti.Rastuzi se sto lokalna samouprava to ne zna da koristi.Npr,Beogradjani obozavaju Suboticu i jedno vreme su dolazili ko mutavi,znaci to su turisti koji ti ostavljaju pare.Suboticani i njihova vlast ne vole Suboticu,pa su je unistili i postala he ruzna pa vise ti Beogradjani ne dolaze i ne ostavljaju ti pare.Beogradjani masovno sa autobusima idu u Pestu i Morahalom.

OSTAVITE KOMENTAR