Novi carinski terminal u Subotici olakšao poslovanje

Novi carinski terminal u Slobodnoj zoni u Subotici opravdao je očekivanja pošto je ubrzao carinske procedure i olakšao poslovanje privrednicima koji posluju u toj zoni. Iz godine u godinu broj kamiona koji opslužuju zonu je u porastu, a zbog toga je bila potrebna izgradnja novog terminala koji je finansirala Vlada Srbije.

Sve što se od repromaterijala uveze i kasnije kao gotov proizvod izveze iz Slobodne zone u Subotici mora proći “kroz ruke” carinika.

Kako je zona rasla i širila se, tako su privrednici apelovali na ubrzanje dotadašnjih carinskih procedura, a nakon prvih skoro dve godine rada novog carinskog terminala u zoni ocene privrednika su pozitivne.

“Nama je olakšalo jer kamioni se kraće zadržavaju, imaju više prostora i dosta je poboljšana i sama kokunikacija, s obzirom da je nešto veći i broj ljudi zaposlen u ovoj carinskoj ispostavi, carinskom referatu Slobodne zone”, kaže Boris Dulić, stariji menadžer lanca snabdevanja u Dunkermotorenu.

Dnevno preko terminala prođe i do stotinu kamiona.

Od početka prošle godine do danas, koliko je terminal u funkciji, kroz njega je prošlo više od osamnaest hiljada vozila sa robom u vrednosti većoj od sedam stotina miliona evra.

“Doneo im je brzinu i doneo im je lakše poslovanje. Zato što smo mi ovde u krugu gde su i oni, tako da im je olakšan posao i ubrzan im je posao”, navodi Jadranka Dobrijević, šef carinske ispostave Slobodna zona Subotica.

Izgradnju terminala finansirala je Vlada Srbije sa pedeset miliona dinara.

 

RTVKOMENTARI

 1. SNS bot kaže:

  Da nije Labana ništa od ovoga ne bi bilo!

 2. Hepsi kaže:

  Bar da je tekstopisac pročitao tekst uočio bi greške u pravopisu. Ispadne kao da ima posla preko glave,ko ovi u Slobodnoj zoni. Super je to sa carinskim terminalom nego šta carinite kad se repromaterijal iz EU i gotov proizvod ka EU ne carine? Ili taj sporazum više ne važi?
  P.S
  SNS bot
  Podigni mu spomenik za života,od bronze po mogućnosti pa da određena skupina tamnoputih nam građana ima vajde na otpadu.

 3. Trudnica kaže:

  Hepsi, malo brkate pojmove. To sto se na repromaterijal ne placa carina, ne znaci da ta roba ne prolazi kroz carinsku proceduru i da se ne stavlja u odgovarajuci carinski postupak. Za svu stranu robu koja udje u Sl.zonu podnose se carinska dokumenta, sva roba je pod carinskim nadzorom. Takodje, i domaca roba koja se unese u Sl.zonu mora biti, odgovarajucom dokumentacijom, prijavljena carinskom organu. Ima tu jos mnogo, mnogo posla, ali prvo treba znati i biti upucen u to sta se sve radi na Carinskoj ispostavi Sl.zona, pa onda komentarisati.

 4. Hepsi kaže:

  Trudnica pitanje je bilo šta carinite a ne stavljanje nečega u carinsku proceduru ili pod carinski nadzor itd. Vi to sve možete raditi zbog nadzora i dokumenta kojima se nekome moraju podneti ali to i dalje ne znači da naplaćujete carinu. To stoji da vi radite ali i sami znate kako naplaćujete. Mada to sve nema veze jer i tako nisam upućen. 😉

 5. Trudnica kaže:

  Hepsi, i dalje stojim iza svoje izjave da niste upuceni, ili niste dovoljno upuceni. Na pomenutoj ispostavi, svaki dan se izdaju racuni, sto znaci da se naplacuje carina i pdv. Mogla bih sada da Vam nabrajam na koju robu i kada se sve placa carina, ali neka, Vi verujte u sta hocete, ja znam kako stvari stoje. Pozz

 6. Cojder kaže:

  Al sto su olakšali posao… Evo stojim već 4 sata na toj carini u Slobodnoj zoni da bi išao na svoj put. Sve isto kao i nekada. Čekanje bez kraja.

OSTAVITE KOMENTAR