Novi nacrt zakona katastrofalan za subotičke finansije

Ministarstvo finansija je 3. decembra objavilo Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave prema kojem bi prihodi opština i gradova bili znatno umanjeni. Nacrt predvidja da lokalne samouprave od poreza na dohodak ubuduće dobijaju 50, umesto umesto dosadašnjih 80 procenata.

Idejna resenja ahitektonsko-urbanistickog resenja Subotice (36) - Jene Maglai

Gradonačelnik Jene Maglai ocenjuje da bi ovakva odluka bila katastrofalna za gradski budžet, koji bi na godišnjem nivou bio umanjen za približno 600 miliona dinara. On je podsetio da je Subotici pre dve godine uskraćen približno isti iznos, što bi zajedno sa novim umanjenjem dovelo do potpunog urušavanja gradskog budžeta. Maglai takodje smatra da je nekorektno da se gradu oduzimaju sredstva od poreza na dohodak, nakon ulaganja u Privredno–tehnološke parkove i stvaranja ambijenta za otvaranje novih radnih mesta. Subotica je uputila svoje primedbe Stalnoj konferenciji gradova i opština, a javna rasprava će trajati do 22. decembra.

 

Radio SuboticaKOMENTARI

 1. Dragče Gevaravić kaže:

  Ma nije valjda da SNS centralizuje državu.
  Šteta što SVM nije u vlasti, ili možda jeste?

 2. Vesko kaže:

  Sta cekate? Treba da povucete vase clanove iz republicke vlasti, kao i da raskinete koaliciju sa SNS na lokalu, pa tek onda da kritikujete. Pa vi cinite vlast, molim lepo. Koga vi prozivate? Hteli ste i trcali uz rudu, pa izvolite je.

 3. Prozivka kaže:

  Jel to neko pomislio da je naprednim radikalima bitan narod i njegov standard? NE! Bitno im je da što više potrpaju u svoje džepove, da pozapošljavaju što više svoje rodbine i da se do mile volje bahate na račun onih koji pokušavaju da prežive mesec sa 20.000 dinara… Zar ste ikada pomislili da, iza praznih obećanja i kamiona-aviona, postoji i zrnce želje da se ovom narodu omogući lakši život? Pa zar naš Vođa ne reče : Mogu da povećam plate i penzije ali NEĆU! Koji je to cinizam! Koja je to prepotencija! Koja je to bahatost! Ko ste vi, koji ćete opet glasati za njih? KO STE VI? Koliki ste vi mazohisti prema svojoj deci? Koliko dugo može neko da vas pravi budalom? Koliko?

 4. Subotica najvece selo kaže:

  Subotica upitila svoje primedbe? Svi znamo kako ce proci ta vasa javna rasprava. Nece tu nista biti usvojeno.

  Nego jel Laban i Radic zive u Subotici pa im ova tema nije bitna, ili su se preselili za Beograd. Lokalni SNS cuti ko zaliven.

 5. Megille kaže:

  Oni u Beogradu približavanjem EU znaju da će Vojvodinu zauvek izgubiti ,pa sad uzimaju i sve što mogu dok se ne otvori poglavje o finaancijskoj kontrolo. Naime kada se ta poglavja budu na snazi Beograd više neće imati političke i fiskalne ingerencije nad Vojvodinom. Tu kontrolu ne žele ni strani investitori jer sa Vojvodinom imaju sasvim drugčiji plan.

 6. stormwatch kaže:

  @Megille

  U kom smislu ce izgubiti Vojvodinu Megille? Iskren da ti budem, ako i dodje do tog gubitka Vojvodine, Vojvodina iako je bila daleko duze Madjarska nego Srbija ja prvi ne bi voleo da se pripoji madjarskoj. Ako ide Vojvodina onda da bude samostalna drzava, a ako ne ide onda ukinuti kult novog sad i beograda koji muzu i kradu Vojvodinu kako god stignu i dati apsolutnu fiskalnu i ekonomsku slobodu Severnoj Backoj koja i jeste motor Vojvodine.

 7. Megille kaže:

  @ stormwatch , Možda više neće ni biti toliko važno ,ako će Vojvodina gravitirati prema Mađarskoj ,kao deo Austrougarskoj monarchiji, to su inače sasvim prirodne istorijske i kulturološke regije . Naime ulaskom Srbije u EU to više neće ni biti važno ,puno stvari će se promeniti i u samoj Srbiji ,tako da mislim da ova tema će biti deplasirana. Čak pitanje je u kojoj meri će Srbija biti deo Eu ,a još bitnije sa kojim granicama? Da o toj ‘ mužnji’ o čemu govoriš to je nažalost realnost Vojvodina pored Novog Sada . Beograda ,bila krava muzara i Budimpešte ali eto o tome niko ne govori…

 8. Megille kaže:

  Jene Maglai sad bi trebao da ukine sve namete građanima ,koje su izmislili da ‘ muzu ‘ građene Subotice …

OSTAVITE KOMENTAR