Novi Pravilnik o organizovanom prevozu dece autobusima

Krajem jula je usvojen novi Pravilnik o organizovanom prevozu dece autobusima, koji donosi znatno oštrije uslove za prevoznike počev od 1. septembra, kada će stupiti na snagu. Iz JP „Subotica-trans“ poručuju da su u završnoj fazi priprema da budu u potpunosti spremni, kao i da će sve što Pravilnik propisuje moći da ispune.

Pravilnik o organizovanom prevozu dece autobusima propisuje nove obaveze koje se odnose kako na vozače, tako i na sama vozila, a koje će prevoznici sa prvim danom škole, morati da ispune. Svaki autobus koji se angažuje za grupu đaka, moraće da ima sigurnosne pojaseve, a vozač koji je za volanom, dozvolu najmanje tri godine, objašnjavaju u JP „Subotica-trans“.

U subotičkom javnom preduzeću za prevoz putnika poručuju da su se uvek trudili da prevoz dece obavljaju na najvišem nivou bezbednosti, te da pozdravljaju regulisanje oblasti koja u fokus stavlja najosetljiviju grupu učesnika u saobraćaju. Dodaju da su u toku poslednje pripreme i da će moći da ispoštuju sva nova pravila.

Pravilnik propisuje i da na svaku grupu do 30 dece mora da bude jedan pratilac, a više od toga dva. Samo izuzetno, kada reč o linijskom prevozu, to može da bude vozač, a „Subotica-trans“ sada ima samo jednu takvu liniju – onu koja prevozi đake iz Nose.

TV SuboticaKOMENTARI

  1. Stevan Belošev, prof. Geografije... kaže:

    Na 15 učenika obavezno 1 nastavnik (jednodnevni izleti, višednevne ekskurzije) , odavno, osnovna pedagoška norma!!!

  2. zbunjen kaže:

    Samo kad vozači autobusa mogu voziti sa tri godine iskustva,a taxi vozači 5 god.PROFESIONALNOG iskustva i saobraćajnu školu…e ludog li propisa

OSTAVITE KOMENTAR