Novi priključci na gasovod na Paliću nakon 30 godina

JKP “Suboticagas” predala je na upotrebu distributivnu gasnu mrežu na Paliću. Time je završen deo radova planiranih za ovu godinu, u kojoj će ovo preduzeće investirati više od 11 miliona dinara sopstvenih sredstava u izgradnju nove mreže za distribuciju gasa, a koja će omogućiti priključenje 420 novih potrošača.

Eržebet i Andraš Tot prvi su na Paliću zatražili da njihova kuća na Horgoškom putu 178 ove godine dobije priključak na distributivnu mrežu koju je izgradilo JKP “Suboticagas”. Želja da na ovaj način greju svoj dom ostvarena im je, kažu, nakon punih 30 godina.

“Jedva smo čekali da se priključimo na gasovod. Nadamo se da će sve biti lakše, bolje i komotnije”, kaže Eržebet Tot, žiteljka Palića.

Njen suprug se, takođe, veoma raduje što će ove zime, umesto ogrevnog drveta i uglja, za grejanje kuće koristiti gas.

“Najviše se radujem što ćemo imati čistiji vazduh i lakše moći da dišemo. Naročito nam je to važno zbog naših unuka. Više neće udisati dim koji je odlazio u vazduh kao produkt sagorevanja drveta i uglja”, dodaje Eržebetin suprug, Andraš Tot.

Od ukupno deset kilometara distributivne gasne mreže, koliko je planirano za ovu godinu, JKP “Suboticagas” do sada je izgradilo ukupno 8,6 kilometara. Od toga, 5,3 kilometra izgrađeno je u 11 ulica na Paliću, čime je stvorena mogućnost da gasni priključak dobije oko 200 novih potrošača.

“U izgradnju gasovoda na Paliću investirali smo 5,5 miliona dinara, a na celoj teritoriji grada ove godine uložili smo ukupno 11 miliona i 170 hiljada dinara. Sada imamo 11.033 potrošača, od čega je 9.800 građana, a ostalo su preduzeća. Do sada smo izgradili ukupno 648 kilometara gasovoda na teritoriji Subotice”, izjavila je Ildiko Zedi, direktorka JKP “Suboticagas”.

Gasni priključak na kući Eržebet i Andraša Tota pustio je u upotrebu Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

“Treba istaći da je gas jedan od modernih izvora energije. Ekološki je mnogo čistiji nego, primera radi, kada se loži čvrstim gorivom ili lož uljem. Zbog toga smatramo da je ovo jedan od perspektivnih izvora za grejanje”, ocenio je Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice.

Nova distributivna gasna mreža izgrađena je u subotičkom naselju “Zorka”, a u toku su radovi u gradskim mesnim zajednicama “Aleksandrovo” i “Mali Bajmok”.

Cilj JKP “Suboticagas” je da priključke dobiju i svi zainteresovani u Radanovcu, Paliću, Kelebiji i Subotici. Time će biti završena gasifikacija na celoj teritoriji grada, a koja je otpočeta pre pune tri decenije.

RTVKOMENTARI

  1. Ljubitelj Subotice kaže:

    U interesu svih nas je da sto manji broj gradjana lozi i da predje na gas ili struju kako bi tokom zimskih dana vaduh ostao sto cistiji.

    Da skrenem paznju da oni koji loze drvo nisu toliki problem, ali postoji odredjeni broj gradjana koji loze karton, ktaninu i drugo sto ima malu energetsku vrednost a veoma zagadjuje. Dovoljno je par procenata takvih i imacemo neopisivi smrad u gradu.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 2 =