Novi program “Godine uzleta” u vrtićima PU “Naša radost”

Ove školske godine u vrtićima PU “Naša radost” počela je implementacija novog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta”. Novi program u fokus stavlja sam proces učenja, za razliku od starog programa koji je više bio usmeren na sadržaje koje dete treba da nauči.Iz PU „Naša radost” napominju da se zbog epidemiološke situacije novi program ne može sprovoditi u njegovom punom obimu budući da je roditeljima zabranjen ulazak u vrtiće, kao i boravak dece u različitim ustanovama u lokalnoj zajednici.

Novi program predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta” u Srbiji se primenjuje sukcesivno, a od septembra ove godine njegova implementacija počela je i u vrtićima PU “Naša radost”. Program nosi naziv “Godine uzleta” jer period od 1-7. godine života koji deca provode u vrtićima, predstavlja najburniji period u razvoju čoveka. Po rečima stručnjaka, razlika između starog i novog programa je u načinu na koji se sagledava program, odnosno učenje i razvoj deteta. Po novom programu, naglasak je na dobrobiti deteta kao i na samom procesu učenju, a ne na samim sadržajima, kako je to bilo ranije.

Do sada se proces učenja više odvijao u zgradi vrtića, odnosno u sobama u kojima deca borave. Novi program podstiče učenje na raznim mestima, kako u samom vrtiću, tako i van zgrade vrtića na različitim lokacijama na kojima će dete moći da stekne realno iskustvo. Po novom programu čak su i sobe u kojima deca borave zamišljene drugačije. Naglasak je na inspirativnim prostorima koji će dete podstaći da kreira i istražuje.

Kako objašnjavaju u PU “Naša radost”, 60% zaposlenih je prošlo obuku za implementaciju novog programa, te se paralelno sa primenom novog programa radi i na obuci ostalih zaposlenih. Tokom ove nedelje zaposleni u vrtićima “Zeka”, “Kolibri” i “Ciciban” , kao i stručni saradnici i pomoćnici direktora ući će u proces mentorske podrške koji će trajati narednih pola godine. Ideja je da se na ovaj način PU u ova tri vrtića osnaži kako bi pomogli i drugim vrtićima da što bolje implementiraju novi program.

RTV Yu ecoKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR