Novi talas imigranata na granici

Situacija sa imigrantima koji preko Srbije i Mađarske pokušavaju da se domognu zemalja zapada Evrope ponovo u reonu Subotice postaje alarmantna, jer je u Mađarskoj promenjena regulativa kojom je ovim licima omogućena sloboda kretanja ukoliko zatraže azil, pa oni ne biraju sredstva kako bi prešli srpsko-mađarsku granicu.

 

Sa srpske strane granice u ovoj godini uhvaćeno je oko 300 lica, dok mađarski pogranični organi imaju mnogo više uhvaćenih lica, a glavni razlog za povećanje broja imigranata nadležni pronalaze u promenama zakonske regulative u Mađarskoj vezane za prihvat ilegalnih imigranata.

 

Naime, kako je novinarima izjavio načelnik odeljenja Granične policije u Subotici Miroslav Janić, prema novoj regulativi, ukoliko ta lica prilikom prvog “hvatanja” zatraže azil, dobijaju potrebna dokumenta za azil i slobodu kretanja na čitavoj teritoriji Mađarske.

 

“Pošto je Mađarska deo Evropske unije, imigranti ne biraju sredstva da pređu srpsko-mađarsku granicu, jer faktički na ovaj način oni dobijaju otvoreni put ka Zapadu, jer u EU nema granica. Praktično, kada nas zaobiđu i pređu tamo, samo treba da zatraže azil i put im je otvoren”, rekao je on.

 

Janić je precizirao da novu regulativu nisu doneli mađarski graničari, jer su i oni svesni šta će im ona doneti, već da su u pitanju državne odluke i obaveze.

 

TanjugKOMENTARI

 1. pauk kaže:

  Zazivece islamizacije Evrope ocito i na zalost. Posle da se ne cudimo zasto volimo Hitlera, video covek jos pre 74 godine sta se sprema, da je uspeo u svom naumu, ovakvih stavri ne bi bilo

 2. markopan kaže:

  putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas….ne pitaj mnogo…dospeces i ti na rdjav glas….
   

 3. MB kaže:

  Molim administratora da ove fasiste koji sire govor mrznje prijave policiji. 

 4. Adela Antic kaže:

  Kada će početi da se kreću u obrnutom smeru – čekam taj dan…

  koji naravno neću dočekati  – male su šanse.

   

   

 5. pauk kaže:

  Lakse je izbrisati komentar, ali da su problem imigranti..jesu..Zbog tog cemo dobiti vize uskoro.

 6. Bubu kaže:

  meni je strasno sto se prema ovim ljudima mi ophodimo kao prema zivotinjama…. Pa vecina njih je pobegla spasavajuci zivu glavu… verovatno da smo i mi u takvoj situaciji pokusavali bi na sve moguce nacine da se spasemo… najlakse ih je osudjivati i diskriminisati! i to ako je jedan pocinio neki zlocin npr ne znaci da su svi losi…

 7. ? kaže:

  Nisam fašistički nastrojen,ali pogledajte ko vlada svetom danas…otvorite malo oči…

 8. timot kaže:

  zar smo zaboravili kada se to radilo i kod nas 90 godina bežalo da se neide u Armiju a posle zbog bobardovanja bio embargo pa su tražili azil i dobili ima nas po celom svetu i niko se nevraća e to je strašno.I svi su primili državljanstva tih država gde sada žive,i još se izlazi beži se iz ove zemlje i nadalje….

   

 9. Sabirni centar kaže:

  Ne očekijem da će ovo što ću reći naići na ododbravanje ali ajmo da probamo ovako:

  1. Azilanti ili prolaznici ili stranci bilo kako da ih nazovemo oni su tu. Dolaze pa dolaze.

  2. Da li je bolje imati uvid u njihov ptiliv ili ne. Mislim da je bolje znati koliko prolaznika imamo u gradu.

  3. Da li su to prosjaci ili prolaznici koji ipak imaju nešto u džepu.  Ipak imaju !

  4. Da li znamo šta je potrebno kao apsolutni  minimum za smeštaj? Znamo!

  – pokriveno da ne prokišnjava

  – zagrađeno da nema promaje

  – ugrejano bar na 12 -14 stepeni ( a sada priroda to reguliše)

  – voda ( može i hladna i bar jednom nedeljno topla za kupanje. Po jednoj osobi je sasvim dovoljno 10 litara. Verovali ili ne vojnički standars je predviđao po intendantskim pravilima 12 litara po vojniku u vreme kad je FNTJ bila u nastajanju. Vojnici u specijalnim jedinicama ( naša 63. oadobranska, SASovci, marinci i drugi sa pet litara obave posao (kompletno kupanje sa jednim sapunjanjem )

  – hrana (dva obroka dnevno iz kazana ili manjerke  bruto cena 450 dinara= 4 evra)

  5. Može li neka socijalna služba da se prihvati tog posla, da postavi stotinak vojničkih kreveta za prihvatilište, udaljeno od rezidencijalnog dela grada ili sela, na poljoprivredmom dobru, napuštenoj školi, vojnom objektu  ili nekom sličnom mestu?

  6. Mogu li 2prolaznici da prihvate bruto trošak po glavi 6-7 evra  na dan ?

  7. Da li izazivamo međunarodni skandal ako dajemo podršku prećutno prihvatajući i mogućnost da će “pitomci2 tih prihvatilišta permanentno pokušavati da uđu u Mađarsku ?

  8. Da bi izbegli skandal treba objekat za prihvat kao deklarisati i zvanično ustanoviti kao humanitarno prihvatilište u skladu sa međunarodnim normama humanitarnog prava ( i “pitomcima” dati preciznu informaciju o njihiovim koordinatama što podrazumeva i informaciju gde je i koliko je udaljena granica i to i rumunska, i bugarska i makedonska i naravno mađarska )

  9. Da li je boljke da imamouvid u kretanje i poziciju migranata ili da ostavimo da problem luta gradom kao  jaka podzemna voda za koju se nikada ne zna kada će i kako i kome možda napraviti štetu?

 10. zorandjala kaže:

  MB:

  Molim administratora da ove fasiste koji sire govor mrznje prijave policiji. 

  mozes da zamislis ko je hteo da promeni naziv ,trg zrtava fasizma.

 11. warrior kaže:

  budaletino!!!

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: