Novih 100 hiljada državljana Mađarske

Od 15. marta, kada je upriličena prva svečanost u Subotici povodom polaganja zakletve za nove mađarske državljane, do danas, više od 100 hiljada ljudi je podnelo molbu za dobijanje ovog dokumenta. Tim povodom će 20. avgusta kao stohiljaditi, zakletvu položiti Laslo Balog Virag iz Ade sa porodicom.

.

Generalni konzul Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš izjavio je da su preko tog konzulata do sada za oko 200 građana Srbije izdati pasoši Mađarske. Koršoš je za Mađar So rekao da se na izdavanje pasoša čeka oko mesec dana, ali je bilo slučajeva i da je mađarska putna isprava bila gotova u roku od dve nedelje.

.

On je naveo da se mađarski pasoš, pravno gledano, može dobiti odmah nakon polaganja zakletve po dobijanju mađarskog državljanstva, što predviđa Zakon o pojednostavljenom postupku za sticanje mađarskog državljanstva.

.
Koršoš je svim zainteresovanima savetovao da sa podnošenjem molbe za izdavanje mađarskog pasoša ipak sačekaju nedelju dana nakon polaganja zakletve, što je vreme koje je potrebno da se obavi upis u matične knjige.

.

Izvor: BetaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: