Novo gradilište na Radijacu

Sredinom prve decenije 21.veka stidljivo je počela da se obnavlja stanogradnja koja će svake naredne godine dobijati na zamahu. Radijalac je u tom trenutku bez premca. Kao najaktuelniji i najuređeniji, bio je mesto gde su se nekretnine prodavale brzo i po visokoj ceni. Gradilo se u Čarnojevićevoj, Kumanovskoj, Ivana Zajca, Bore Stankovića, Miloša Obilića, Sterijinoj, Cara Lazara, Braće Majera, Tolstojevoj, Braće Jugovića, Frankopanskoj. Sve do jedne, ulice su ležale podalje od širokog šetališta i predstavljale su suštu suprotnost Radilacu. Neurbanizovane i neizgrađene ostale su na nivou ulica sa početka 20. veka.

Izgradnja je naglo stala. Uređenje Prozivke je kao magnet privuklo i investitore. Siromašno naselje postaje sve aktraktivnije i dobija velike prodavnice, poslovne prostore, park, šetalište, bazen i još mnogo toga uređeno u široke ulice. Sve ono što je nedostajalo i Radijalcu i uskim ulicama oko njega.

Grad je pravio grešku. Umesto da je paralelno sa ulaganjima u Prozivku ulagao i u Radijalac, kupovali su se politički poeni na periferiji. Politika i urabnizam ne idu ruku pod ruku. Vlast je svesno tolerisala poludivlja naselja šireći Suboticu prema Mađarskoj granici i ostavljajući širi centar i naselja oko centra u poluizgrađenom stanju.

Nakon dužeg perioda bez gradilišta, na Radijalcu je otvoreno jedno. U ulici Cara Lazara kompanija Dunav coop je ovoga leta startovao sa izgradnjom četvorospratnog višeporodičnog stambenog objekta.

DunavCoop

Visinom, objekat će biti nešto niži u odnosu na višespratnice na Radijalcu ali će odgovarati urbanističkoj politici da se oko Radijalca grade četvorspratnice. U istom bloku, ali desetak godina ranije izgrađene se zgrade u Miloša Obilića.

Zanimljivo je da sam objekat neće imati poslovne prostore u prizemlju iako se čini da je Radijalac u deficitu sa istima. Takođe posedovaće podzemnu garažu u koju će se ulaziti iz dvorišta.

 

Na gradilištu.

Cara Lazara

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR