O enterijeru Narodnog pozorišta

Nakon izrade projekta spoljašnjeg izgleda Narodnog pozorišta, i njegovog predstavljanja sugrađanima u oviru Noći muzeja, usledili su radovi na izradi enterijera objekta koji su u toku. Početkom godine, pored Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, na enterijeru radi i profesor Radivoje Dinulović koji za GradSuboticu iznosi svoje viđenje cele stvari.

Slika

Više o budućem izlgedu pozorišta možete pročitati na stranici:
Budući izgled Narodnog pozorišta

 

– Kao što je već svakako poznato, u odnosu na status zgrade kao kulturnog dobra, Narodno pozorište u Subotici je podeljeno na četiri celine. – navodi profesor Dinulović sa namerom da u kratkim crtama svaku celinu ponaosob objasni.

 

Prva celina
Nju čini pročelje sa ulaznim holom i centralnim stepeništem i balskom dvoranom na prvom spratu objekta, kao i podrumska etaža ispod hola. Ova celina je pod zaštitom, i za nju je idejni projekat enterijera već izrađen u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, a projektom je predviđena potpuna obnova autentičnog izgleda objekta iz 1854. godine. Sada je ugovorena izrada Glavnog projekta enterijera za ovu celinu, što znači tehničku razradu već ustanovljenih rešenja.

 

Druga celina
Profesor Dinulović dodaje da drugu celinu čini gledalište stare pozorišne sale. Merama zaštite je predviđeno da se ovaj prostor rekonstruiše u duhu stare sale, što znači da neće biti građena replika nekadašnjeg prostora, već će u okviru identičnih gabarita i proporcija biti formirano novo enterijersko rešenje koje će biti zasnovano na nekadašnjem karakteru gledališta i na najbolji način će reflektovati današnje shvatanje tradicionalnog pozorišta, sa težištem na muzičkom pozorištu – operi, opereti i mjuziklu, klasičnom dramskom pozorištu i koncertima klasične muzike.

 

Treća celina
Treću celinu predstavlja krilo objekta prema Korzou (nekadašnje hotelsko krilo zgrade) koje je projektovano tako da svojim dimenzijama, proporcijama, formom i primenjenim materijalima čuva sećanje na nekadašnji objekat, odnosno, da ambijentalnim sredstvima uspostavi relaciju sa istorijiom i kolektivnom memorijom Subotice. U odnosu na spoljašnji izgled, rešenje je definisano i usvojeno, i prikazano je prošle godine javnosti u okviru Noći muzeja. U odnosu na rešenje enterijera, čija je izrada ugovorena i u toku je, biće izabrana arhitektonska i likovna sredstva koja odgovaraju svakoj od pojedinačnih namena prostora unutar objekta (restoran, kafe, galerija, informativni centar, muzej pozoršta, uprava, produkcijski prostori…), ukupnom karakteru građevine i duhu vremena u kome se gradi pozorište.

Slika
Noćni izgled prema Korzou

 

Četvrta celina
Ovu celinu čine svi ostali prostori u objektu, i oni će biti tretirani savremenim sredstvima.

 

Ovakav odnos prema enterijeru objekta je u potpunosti zasnovan na Konzervatorskim ulsovima i Glavnom arhitektonskom projektu koji je dobio sve potrebne saglasnosti, uključujući i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, koji je nadležan za brigu o zgradi pozorišta u Subotici. Rok za izradu svih preostalih projekata je kraj jula 2011. godine.KOMENTARI

 1. usput kaže:

  lepo obrazlozeno, ako ima nekih slika? i ima li slika kako je izlgedalo pozoriste 1854.?

 2. Gost kaže:

  paznju mi je privukao muzej pozorista koji se pominje u tekstu. zaista bi to bilo sjajno kao i informativni centar kome je mesto u strogom centru grada. samo se pitam koliko ce to da kosta jer to nisu komercijalni sadrzaji.

 3. djomla kaže:
  usput napisao:lepo obrazlozeno, ako ima nekih slika? i ima li slika kako je izlgedalo pozoriste 1854.?

  Nema slika, tek kada projekat bude gotov u julu, tada ce bi predstavljen javnosti. Sto se tice izgleda pozorista iz 1854. godine nadam se skorijem tekstu o tome.

 4. Gost kaže:

  Ako razumem, dvorane nece biti kao stare vec ce biti samo u duhu, sto u prevodu znaci da ce biti kombinacija modernog i tradicionalnog?

 5. Gost kaže:
  usput napisao:lepo obrazlozeno, ako ima nekih slika? i ima li slika kako je izlgedalo pozoriste 1854.?

  ANNO 1854 godine nije bilo još fotografija u ovom smislu u kojem ih mi danas doživljavamo. Pozorište u nekoliko navrata menjao je svoj izgled i to posle dva velika požara. Arhiva DIETRICH ima skica, litografski izvedenih ilustracija o unutrašnjem izgledu velike sale, rasporeda sedišta na parteru, balkonu, i na galeriji. Ipak sve to se da videti u muzeju

 6. Hanibal Lektor kaže:

  Možda ovome i nije mesto ovde, moderator neka obriše ako tako smatra, ali mislim da ipak treba pogledati. Ima li neke sličnosti, simbolike … Ko zna.

  http://bigpicture.ru/?p=124491#more-124491

OSTAVITE KOMENTAR

1 + = 11

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: