O puževima i ljudima

Popularni rumunski film “O puževima i ljudima” reditelja Tudora Giurgijua biće prikazan večeras na Letnjoj pozornici na Paliću, u glavnom takmičarskom programu 20. Festivala evropskog filma.

 

Prema scenariju Ionuta Teianua radnja se dešava u malom rumunskom gradu u kojem se zatvara jedna od najvažnijih državnih fabrika, ostavljajući hiljadu ljudi bez posla. Generalni direktor je napravio dogovor sa kupcem iz Francuske, kompanijom koja proizvodi konzervirane puževe.

 

Film prati lik vođe sindikata dok se bori kako bi sačuvao posao i porodicu.

U glavnoj konkurenciji večeras je na programu i švedski film “Jedi, spavaj, umri” mlade rediteljke i scenaristkinje Gabrijele Pihler.

 

 

 Glavni lik je muškobanjasta devojka Raša, koja živi na ruralnom jugu Švedske, provodi dane zadovoljno radeći u fabrici za pakovanje povrća, a noći brinući se o svom ocu.

Prema sinopsisu, ona je efikasan radnik, ali i prva na spisku za otkaze, a kako je bosansko-muslimanskog porekla njeno otpuštanje dobija notu nacionalističkog problema.

 

 

Uloge igraju Nermina Lukač, Džonatan Lampinen, Milan Dragišić…

Takmičarski program “Paralele i sudari” u sali “Jadran” u Subotici danas prikazuje poljsko-nemačku koprodukciju “Sjenjavka” reditelja i scenariste Marcina Malaščaka i ruski film “Intimni delovi” autorke Nataše Merkulove.

 

 

U sali Otvorenog univerziteta u Subotici u ciklusu Novi turski film predstavlja se “Klub gubitnika” Tolga Orneka, a u ciklusu Novi mađarski film – “Pipava posla” Sabolča Hajdua.

Selekcija dokumentaraca na ekološke teme popodne u bioskopu “Aleksandar Lifka” prikazuje britansku dugometražnu produkciju “Kritična masa” Majka Fridmana.

 

 

Program “Mladi duh Evrope” kasno uveče na Velikoj terasi na Paliću nudi publici dva ostvarenja portugalskih reditelja – “Bitka za Tabato” Žoaoa Viane i “Jutro na dan Svetog Antonija” Žoaoa Pedra Rodrigesa, kao i srpski kratkometražni animirani film “Rabitlend” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR