O vizama – ponovo

Jedno od temeljnih ljudskih prava i sloboda, regulisanih medjunarodnim konvencijama, jeste pravo na slobodno kretanje. Ono, medjutim, često liči na monetu za političko potkusurivanje. O čemu se ovde zaista radi?

 

Prva ozbiljnija priča o ponovnom uvodjenju viza za gradjane Srbije, počela je još pre dve, a aktuelizovana u decembru prošle godine. Prema statistici, broj lažnih azilanata, sa područja Srbije u 2011. godini, iznosio je oko 17.000. Tokom ove godine, neumitna statiskika pokazuje da je taj broj smanjen na oko 10.000 u tri kvartala ove godine. Doduše, zima je tek na pragu, a upravo je to sezona “opšteg juriša” na “zimovanje u Jakobsfeldu”. Pa, u čemu je onda problem?

 

 

Neshvatljivo je da se “ne zna”, i to poimenično, ko su azilanti. Do jednog. Prilikom povratka “sa prvog pokušaja”, isti ti azilanti u pravilu menjaju dokumenta, prezime, jer pod prethodnim imenom više nemaju šta da traže u zemljama Zapada. Kako to naše vlasti ne sankcionišu? Dalje, ako za nekoga postoji osnovana sumnja, da u inostranstvo odlazi zbog nekakvog “azila”, zašto se od putnika tih karavana ne zatraži imaju li povratne karte i kod koga zapravo putuju? To nije nikakvo kršenje nekakvih “ljudskih prava”. Samo preventiva ozbiljne države.

 

Sa druge strane, neke zemlje EU su i same doprinele ovoj situaciji. Pa je tako odlukom nemačkog Ustavnog suda, izjednačen iznos pomoći koju dobijaju lažni azilanti i nemački pripadnici najugroženijih socijalnih kategorija. Po tome, “azilanti”, po glavi, dobijaju 800 eura mesečno, umesto ranijih 400. Uz to, procedura do odbijanja zahteva predugo traje, što azilantima ide na ruku. Švajcarska, na primer, proceduru je skratila na 48 sati i ekspresno rešava problem.

 

Ipak, ono što je veoma indikativno, osim već klasičnih zemalja koje nas baš i “ne simpatišu”, poput Belgije, Holandije, Danske i Švedske, u priču se pojavljuje i Francuska! Uskoro će se javiti i zemlje koje sa našim “azilantima” nemaju ama baš nikakav problem. To upućuje na dilemu. Da li se ovde zaista radi o azilantima ili je ova “priča” naišla u pravom trenutku, kao deo uobičajene igre “štapa i šargarepe” u disciplinovanju Srbije, a najviše glede Kosova? Da li su ovoj “priči” doprinele i povremene nespretne interpretacije i izjave članova nove garniture vlasti?

 

Rešenje enigme nas očekuje vrlo brzo. A kakve će posledice to ostaviti na nas obične?KOMENTARI

 1. ! kaže:

  Zasto imam osecaj da je Iby bila u pravu kada je pametovala na temu azilanata…

 2. Slucajni turista kaže:

  Vidi ovako druze moj, ono sto smo saznali iz el. i stampanih medija se svodi na jednu prostu jednacinu:

  1 Odem sa svojim xy imenom  i trazim azil…i naravno posle nekoga vremena ( i para) me proteraju…

  2.Dodjem “kuci”, i u mestu prebivalista promenim svoje ime i prezime (recimo- my name is- James Bond, za jednu crvenu!!!), celokupnu dokumentaciju obrnem na to ime, ali ne samo meni nego i celoj mojoj mnooogoooo velikoj familiji, koja je gle cuda dobila po “lobanji” cc-a 800 eura za boravak od jednog meseca i svi se prezivaju drugacije!!!!

  3. E zato treba menjati zakon..ako je neko bio na Tajlandu…travestiti…(ne znas sata bi sa njima radio), ali pokazi Licnu kartu…i sta?!!! pojavi se musko ime!!! nema promena imena i prezimena…

  4. Ajd, sada policijo, necu da se zovem Bond, ali…dajte vise !!!!nema promena imena i prezimena i stvar je resena!!!,granica zatvorena…sluzbe rade..ali mi smo mali od palube…

  5. Imam drzavljanstvo EU…tako da ovo sto kucam, je iskreno…stop..promeni imena i prezimenima, manjinskim grupama,ugrozenima,kriminalicima etc…

  6. i Sve u ****c…

 3. timot kaže:

  nas obične ljude verovatno ovo ne nervira jel ne putujemo u EU niti po Srbiji jer nemamo para,što EU ne vrati lažne azilante odmah sa granice ako su to Romi i drugi i nebi bilo ovih problema….??? 😳

   

 4. Ivan kaže:

  jasno je da se sprema vracanje viza.
  zato su Madjari i pozurili da svima (svojima?) daju drzavljanstvo.

 5. freelancer kaže:

  timot:

  nas obične ljude verovatno ovo ne nervira jel ne putujemo u EU niti po Srbiji jer nemamo para,što EU ne vrati lažne azilante odmah sa granice ako su to Romi i drugi i nebi bilo ovih problema….??? :oops:

   

   

  Da… U načelu, složio bih se sa tobom. Mi “obični” sve manje putujemo. Ko je šta proputovao, to mu je. Medjutim, mi “obični”, imali smo barem tu malu beznačajnu olakšicu da skoknemo preko po nešto malo potrepština. Tek da ušparamo od kućnog budžeta. A od kraja godine?

  Nešto tu škripi… I opako ne valja 🙁

 6. Iby P. kaže:

  Dobro vece svima:)

  Ovaj put se ne bih upustala u pitanje azilanata a posebno ogradila od teme uvodjenja viza !!
   
  G. Ivan je rekao: “zato su Madjari i pozurili da svima (svojima?) daju drzavljanstvo”

  Da li madjarska dodeljuje drzavljanstvo  samo svojima, ili i onima koji  sebe odjednom “nazivaju svojima” to je sasvim druga stvar.. U svakom slucaju, jedno se mora priznati – a to je da malo zemalja  u svetu dodeljuje drzavljanstvo na ovaj nacin  i za ovako kratko vreme.

  Naravno, to je svakom otvorena tajna da trazenje madjarskog drzavljanstva je motivisana ekonomskim razlozima, a nikako teznjom ka nacionalnoj pripadnosti ili identitetu.

  Ako je vec tako, onda naravno bio bi red da se toliko koliko nauci madjarski – posebno medju onima koji su odrasli u dvojezicnoj sredini, ili su iz mesovitog braka. Mnogi su revoltirani tim uslovom – i kritikuju madjarsku zbog ovog uslova.

  Realno, ako neko zeli status ili drzavljanstvo ma koje zemlje, mora udovoljiti zakonskim uslovima. Mnogi koji apliciraju za madjarsko drzavljanstvo navode da govore engleski, nemacki italijanski – ali madjarski ne – i ako zive u gradu ili okolini. Najcesce navode da nisu imali priliku nauciti ni rec madjarskog – ali su imali priliku uciti druge strane jezike, sto su roditelji naravno finansirali. Cesto se pitam, da ako neko govori engleski, nemacki ili italijanski onda zasto ne zatrazi drzavljanstvo u  jednoj od tih zemalja???!! Zato, jer jednostavno samo poznavanje jezika nije dovoljno da bi se dobilo drzavljanstvo. Da li bi  Englesku, Nemacku, Italiju itd.  trebalo kritikovati zato sto ne dodeljuju drzavljanstvo  iskljucivo na osnovu poznavanja jezika? Nikako.

  Svako ko je motivisan, i zna sta dobija sa madjarskiom drzavljanstvom (sem pasosa naravno) taj ce se potruditi da udovolji i ovom uslovu.

  Nemojte zaboraviti, da su Vasi preci (roditeloji, babe, dede, pradede itd.), zahvaljuci svom poreklu,  sada mnogima omogucili da i oni ucine nesto za svoju decu ili za svoju buducu decu. Pitanje je samo da li i Vi zelite da se potrudite i doprinesete tome da i Vasa deca imaju istu sansu koju ste dobili i Vi. Poznavanje jezika je  minimalan prepreka koja se sa lako da savladati – uz malo volje i truda – a ujedno je i investicija za ceo zivot.

  Sa postovanjem

  Iby

   

 7. bećar kaže:

  kakvu politiku vode vase vodje ……….samo da rata nebude!!!!!

 8. moca kaže:

  cemu se vi cudite?

  polovina drzave nije otisla van granica zemlje i ona nista ne gubi vracanjem viza. a to sto neki tamo suboticani vole da odu segedin, bole njih lakat. 

  glasali ste – uzivajte. 

 9. Stein kaže:

  Kad bolje razmislim, više sam putovao kada sam svaki put morao da odem u Bg da mi daju vizu. Sa ovim biometrijskim, jedva da sam skupio nekoliko pečata 🙁

 10. nekad bilo kaže:

  Ako nam uvedu vize onda ljudi govnjave motke pa sve po ledjima svima koji imaju vezu sa politikom i koji vode ovu zemlju…

 11. Raka kaže:

  Beograđani

   

 12. Subotica kaže:

  Ja jos i nisam izvadio ovaj novi pasos a kako stoje stvari i necu. Hrvatski imam i sa njim i putujem a Madjarski nisam ni trazio mada imam pravo. Sve u svemu suboticani ce se snaci kao i uvek!

  A za vize ko nam je kriv kad dajemo pasose ciganima!

 13. Subotica kaže:

  Treba viza,zamislite kad Gojko Radic ode u inostranstvo,pa nas sramoti tamo.
  Treba. Treba

 14. Jovan kaže:

  Nece od Srbije biti nikada nista ljudi, pogledajte sta je Srbija opet izabrala, pa ova vlada bivsih ratnih zlocinaca je za 3-4 meseca unistila sve sto je dobro uradjeno za 12 godina i kako vidim a treba biti jako glup pa ne videti da nas opet svesno vode u neki novi gradjanski rat i neku novu Veliku Srbiju, samo posle tog sledeceg rata vise nece biti Srbije, nikakve Srbije.

 15. bećar kaže:

  bravo ibi kao i uvek extra si!!!!!!!!!!!!!

 16. Velečasni kaže:

  Sad će vjerojatno “Bunjevci” prestati nazlabati crkvu da hoće mise na “bunjevačkom”.
  Svatko tko ima hrvatsku putovnicu,a rođen je i živi na teritoriji Vojvodine time priznaje da je Hrvat.I svaka priča o “Bunjevcima” s lažnom maskom nehrvatstva je povijesno završena.A ako tu masku netko i dalje želi nositi na glavi nek izvoli čekati u red pred veleposlanstvima.Hrvatstvo za nas ima visoku cijenu i mi ga poštujemo.

 17. freelancer kaže:

  Da li je pitanje prihvatanja madjarskog ili hrvatskog državljanstva, za one koji imaju minimum uslova za to, jedno od rešenja? Prvenstveno za Vojvodjane, a naročito stanovnika severnog dela. Takodje, i pitanje motiva Republike Madjarske je stvar za diskusiju.

  Napraviću malu digresiju, odnosno malo odstupiti od teme. Madjarski jezik spada u grupu Ugro-finskih jezika, u koju spadaju samo dva jezika: Madjarski i Finski. Po svojoj semantici, fonetici i gramatici, spadaju u TEŽE jezike. Mnogima, koji su rodjeni ovde i odrastali, predstavljao je problem učenje madjarskog jezika. Za razliku od engleskog, nemačkog ili francuskog (iz grupe Indo-evropsih jezika, podgrupe Romanski, Germanski i ini). Kao dodatnu prepreku, predstavljalo je i svojevrsno nametanje učenja jezika, kao jezika društvene srdine, a da je u isto vreme bila široko rasprostranjena pojava da mnogi naši sugradjani, komšije, nisu znali da beknu ni reči jezika, koji je službeni jezik države čije državljanstvo  su imali. No, ostavimo to. To je već politika.

  Zakoni ondašnje države, SFRJ, su bili takvi da se pružala maksimalna mogućnost kako bi se izbegla tzv. asimilacija manjinskog stanovništva. Možda to nije ni potrebno bilo. Zar je Madjarska kriva za to što su se Srbi u Sent Andreji asimilirali? Ne bih rekao. Ako NE ŽELIM da se asimiliram, imam OPCIJU! Povratak u maticu. Zar ne? 

  S toga, ne bih potezao motive za dodelu državljanstva, jezik kao preduslov i ostalo u ovoj priči. Umesto toga, uveo bih izvesne olakšice za gradjane Vojvodine u pogledu dobijanja viza. Dovoljno je mesto rodjenja ili stalnost prebivališta u x vremenskom trajanju. Medjutim, koliko je to uopšte ustavno realno i kako bi na to reagovali južno od Dunava, drugo je pitanje…

 18. Gdin Cinik kaže:

  @Freelancer U Ugro-Finsku grupu nikako ne spadaju samo dva jezika, tu su jos i estonski, laponski, karelski, kanti, mansi, mordvinski…

 19. amacak kaže:

  ko o čemu, neki subotičani o mitskom mađaru koji namerno neće da nauči srpski. ili, taj još gori, zna ali neće da priča. mnogo je veći procenat nemađara koji ne govori mađarski nego mađara koji ne govore srpski.

 20. freelancer kaže:

  Gdin Cinik:

  @Freelancer U Ugro-Finsku grupu nikako ne spadaju samo dva jezika, tu su jos i estonski, laponski, karelski, kanti, mansi, mordvinski…

  Cinik, APSOLUTNO si u pravu, izvinjavam se. U vreme kada sam ja studirao književnost, neki od jezika, koje si naveo, su bili mrtvi ili se nisu klasifikovali kao jezici “u upotrebi”. Kao npr. jezici u bivšim SSSR republikama. Kako god, U PRAVU SI. Izvinjavam se.

 21. Iby P. kaže:

  Koliko je jedan jezik tezak ili ne o tome bi se dalo diskutovati. Da li je problem nauciti jedan jezik ili ne je isto tako diskutabilno. Prvenstveno jedno dete, bez obzira iz koje je zemlje i gde je rodjeno, ako je u multijezicnoj sredini ono podjednako “pokupi” jezik iz sredine bez toga da ga posebno uci. Mene tesko moze ma ko ubediti da ako je jedno dete rodjeno u Kini i ako je dovedeno na nase podrucje, ono nece biti sposobno nauciti srpski ili madjarski zato sto je kineskog porekla. Isto tako niko me ne moze  ubediti da ako je jedno dete na dvojezicnom podrcju, ono je nesposobno da paralelno nauci oba jezika!!! Roditelji igraju kljucnu ulogu po ovom pitanju!!!!

  Sto se tice nametanja ucenja jezika, ono je uvek bilo prisutno i to nametalo se ucenje ruskog, nemackog a i engleskog (obavezno ucenje stranog jezika u skoli – sto je takodjer vid nametanja)  pored madjarskog kao jezika sredine. Za razliku od ruskog, nemackog i engleskog, madjarski je svakom bio na dohvat ruke, svakodnevno su se deca a i odraslli susretali sa jezikom, znaci imali su mogucnost da ga usvoje. Ako su mogli da nauce toliko koliko englesk i ruski, mogao se nauciti i jezik sredine – bez obzira koji to bio npr. rusinski. Mnogi su verovatno zaboravili da je poznavanje jezika (ma kog jezika!!!!) kapital za ceo zivot – i da ignorisanje jednog jezika (bez obzira koji to bio) je odraz ljudske gluposti.

  Pitanje dodele madjarskog drzavljanstva (onima koji imaju uslov – a to su svi oni ciji su predci nekada rodjeni na tetirotiji  Hrvatsko – Madjarske Kraljevine) je mnogima bolna tacka i uveliko spominju da mnogi madjari nisu znali da beknu srpski a imaju srpsko drzavljanstvo. Tu se poteze pitanje ostvarivanja prava na drzavljanstvo rodjenjem. Znaci bez obzira na nacionalnu pripadnost dete rodjeno od srpskog drzavljanina, rodjenjem stice drzavljanstvo – znaci  NE NATURALIZACIJOM  a to je veoma vellika razlika. 

  Naravno, niko nije kriv za asimilaciju, i to je sasvim normalna pojava.U svim zemljama odredjeni broj emigranata se u potpunosti asimilira, dok ima onih koji su umereni u tom pogledu – a ima i onih koji nikada nisu mogli da se asimiliraju npr. Nemackoj, Holandiji itd. – a nasuprot toga nisu proterani sa teritorije te zemlje niti im je neko rekao da se vrate u “maticu” ili  odakle su dosli. 

  Asimilacija ne znaci odricanje od svoje kulture, jezika, vere itd. nego znaci  prihvatanje i uklapanje u sredinu (zemlju) – jezicki, kulturno itd.   Mnogi “asimilirani” su zaboravili odakle im predci poticu. Mnogi nisu znali ragovarati sa babom i dedom  – iz nekih nepoznatih razloga. Mnogima oba roditelja govore madjaski,(ili srpski)  a oni su se svojevoljno ogradili od svake forme negovanja neke minimalne porodicne tradicije – I odjednom su poceli da kopaju po starim arhivama trazeci povlastice zemlje ciju kuturu, jezik i tradiciju su davno bacili u “kos”. (Tu ne mislim iskljucivo na predtke koji su bili madjari,nego je bilo primera i za nemce,hrvate itd.) Sada su mnogi voljni da se na odredjeni nacin pre-asimiliraju da bi koristili benefite obezbedjene putem svojih predaka. 

  Ako se uvedu vize, one bi generalno trebale podjednako da se odnose na sve gradjane Srbije – i bila bi diskriminacija ako bi se uvele posebne olaksice iskljucivo  za gradjane  Vojvodine. (Znam da se sa ovim mnogi ne slazu!!) Mogu se  naravno uvesti olaksice za odredjene kategorije – koji imaju decu, roditelje itd u Unijskoj zemlji, ili koji imaju privremeni boravak, koji se skoluju itd.  

  Po mom misljenju, pre svega  rukovodstvo zemlje bi trebalo  uloziti maksimalne napore i uraditi sve da se NE UVEDU vize, a ne razmisljati i pokretati pitanje kome dati olaksice i privilegije a koga ostaviti u zapecku!

 22. Gdin Cinik kaže:

  Da, zapravo uralski jezici, čije su podgrupe ugro-finska i permska, su neverovatno raznovrsni, iako imaju mali broj govornika. Zapravo 85-90% govornika uralskih jezka čine govornici tri “velika” uralska jezika: mađarskog (koji kao maternji govori 14-15 miliona ljudi), finskog (5 miliona) i estonskog (1 milion). Pored toga ipak postoji zapanjujući broj mikrojezika (manje od milion nativnih govornika): saami (laponski), karelski. kanti, mansi, udmurt, mokša, erzja, nenec, jamal, livonski, samojedski, komi, velkup, enec, vepsi… čiji govornici koji uglavnom žive u Ruskoj Federaciji. Ako se neko seća predstavnika Rusije na Evroviziji, onih starica pod imenom “Buranovskije Babuški”, one su pevale na Udmurtu. Zanimljivo je i da je najbliži rođak mađarskog jezika mansi, koji govori oko 4000 ljudi u ruskoj federalnoj republici Khanty-Mansy, koja se nalazi na istočnoj strani Urala.

 23. mesanac kaže:

  odjednom vam smeta sto ljudi iz mesovitog braka mogu imati i madjarski pasos, a zar vam nije smetalo kada pola novopecenih Suboticana ima HR, BIH i SR pasos? Odjednom su ratovali protiv HR i BIH a sada imaju njihove pasose i primaju pomoc od tih drzava a pljuju na njih i isticu svoje rodoljubstvo. Nije istina da Madjari u Su ne pricaju srpski, verovatno je bilo posledica i predhodnog rezima. Malo se raspitajte da li se uci madjarski jezik kao jezik sredine u skolama u Subotici, znam nekoliko primera gde je u skoli svake godine sve vise i vise dece na casovima madjarskog jezika jer se profesori iskreno trude da ih nauce tome. Ziveo mesoviti brak! 😉

 24. freelancer kaže:

  amacak:

  ko o čemu, neki subotičani o mitskom mađaru koji namerno neće da nauči srpski. ili, taj još gori, zna ali neće da priča. mnogo je veći procenat nemađara koji ne govori mađarski nego mađara koji ne govore srpski.

  Mislim, odnosno hoću da verujem, da ne postoji “mitski Madjar koji namerno neće da nauči srpski”.  Baj de vej, otidji u Totovo selo. Generalno, Madjari (u Madjarskoj), dugo vrmena su imali problem učenja stranih jezika. Sve živo im je bilo nadsinhronizovano na TV.u. (i danas). Mladje generacije nemaju taj problem. Slično sam video i za vreme služenja vojnog roka na sred mora. Gledali smi italijanske TV stanice i isti slučaj. Rambo 1, 2 ili 56 uzvikne “porca miserria”. Nazdravlje. Otidji u Italiju i probaj da se sporazumeš na engleskom na primer. U FRANCUSKOJ!!!! To je pitanje časti da NE govore engleski. I…?

 25. freelancer kaže:

  @ Iby P.

  Ja imam razumevanja za Vaše argumente. Veliki broj imaju vrlo ozbiljno utemeljenje, iako sam bio iznenadjen količinom neodobravanja Vaših komentara. No…

  Pitanje državljanstva. Neodgovorno je, bezobrazno pa, ako hoćete, i šovinistički da neko ko je RODJEN u SFRJ, SRJ, SCG ili Srbiji, NE ZNA jezik države u kojoj je rodjen, čije državljanstvo poseduje, bez obzira da li je Madjar, Albanac, Rusin ili Indijanac. Baj de vej, imam brata od strica, Čiroki indijanac (po majci) i perfektno govori srpski. 

  Imao sam slučaj, kao stažista ŠRO (škole rezervnih oficira na otoku Visu), da su jednog momka iz Utrina (neka vukoje**na izmedju Sente i Ade), bukvalno gazili, šutirali i maltretila na svaki mogući način. A dečko je samo imao problem u komuniciranju. Kada sam NA OPŠTE ZAPREPAŠTENJE prisutnih “oficirčina” pitao momka na madjarskom, u čemu je problem, rekao mi je da mu je pao zid neke nabijanice koju je rušio i da je povredjen te ne može da prati obuku. Momak je bio NEVINO, devičanski DOBAR, ali nije znao jezik države u kojoj je RODJEN, završio školu, SLUŽIO VOJSKU. Ende.

 26. amacak kaže:

  bio sam u totovom selu, kanjiži, čantaviru, oromu, bačkim vinogradima sto puta po prirodi posla u prošlom životu. ti sad idi u novi ili stari žednik, velebit, karađorđevo, tavankut, mali beograd pa uporedi broj onih koji ne znaju (i neće) da beknu mađarski sa brojem onih koji ne znaju srpski.

  izraz mitski mađar stoji zato za ovih skoro pedeset godina  ne znam koliko puta sam čuo kukanja kako neki prodavac nije znao/hteo da priča srpski što sam pre nacionalizma skoro pa nula puta. ovo skoro jer sam dosta mator pa možda se i desilo ali sam zaboravio.

  u zadnje vreme, kada je nacionalna segregacija dala “rezultate” koji se vide na generacijama koje i ne znaju za bolje toga ima mnogostruko više ali opet nekoliko puta manje od neznanja mađarskog.

 27. pauk kaže:

  Podnela sam u avgustu zahtev za hrvatsko drzavljanstvo, treba da dobijem za 8-9 meseci. Pozurite svi kojima je stalo, jer je jos uvek na snazi kratak postupak dobijanja drzavljanstva u hrvatskom konzulatu u Subotici. Od kad Hrvatska udje u EU trazice se i dodatne stvari koje znatno otezavaju. Pitanje za administratora sajta,sto nema tih tema na ovim stranama. To u vezi tog sta ce Hrvatska po ulasku u EU potrazivati od gradjana za drzavljanstvo, da ne ispadne posle da narod nije bio obavesten.

 28. Iby P. kaže:

  @ Freelancer,

  Ja se u potpunosti slazem sa tim da ako je neko rodjen ili zivi na teritoriji jedne zemlje BEZUSLOVNO MORA da govori zvanicni jezik zemlje!!!  To sam puno puta naglasavala i u svojim ranijim postovima. dvoje od moje dece je rodjeno u SFRJ  a dvoje van zemlje, a nasuprot toga da nisu bili u dvojezicnoj sredini (znaci nisu se susretali ni sa madjarskim ni sa srpskim jezikom) ali nasuprot toga sva moja deca, pored ostalih jezika koje govore, perfektno govore, citaju i pisu (cak i cirilicu)  srpski i madjarski.

  Isto tako se slazem sa vama da  “Neodgovorno je, bezobrazno pa, ako hoćete, i šovinistički ” pa cak i odraz izuzetno niske inteligencije ignorisati  ne samo zvanicni jezik zemlje, nego i jezik sredine u kojoj zivimo. Bullying (psihicki ili fizicki)  ma iz kog razloga, bi trebo da se tretira kao tesko krivicno delo i povlaci teske sankcije za sobom.  U mnogim (normalinim) zemljama deca od malena uce toleranciju a kod nas se na opstu zalost podstice “intoleracnija”. 

  Neki ce  kao razlog za  nastalu situaciju navesti ekonomske prilike u zemlji – ali biti human i toleranatan – nikakve veze nema sa bogatstvom ili siromatvom. Izgleda da jos uvek nije bilo dovoljno “nedaca” i da zivoti i opstanak nisu bili do te me  ugrozeni, da bi se ljudi obratili jedni drugima u miru. Zalosno.:(

        

    

 29. Nebojsa kaže:

  Čitam i uživam u prepisci ljudi koji govore argumentima ali džaba kada većina bezglavo hrli, juri, žuri za interesom – EU, tuđi pasoši, strana državljanstva… Nejasno je samo jedno, zašto uopšte žive ovde ako im ništa domaće ne valja. Površnih, slabovidih, neinformisanih, zaluđenih… uvek je bilo i biće. Ali za to su sami krivi. 

  Očigledan primer je na ovoj stranici dao Jovan:

  Nece od Srbije biti nikada nista ljudi, pogledajte sta je Srbija opet izabrala, pa ova vlada bivsih ratnih zlocinaca je za 3-4 meseca unistila sve sto je dobro uradjeno za 12 godina i kako vidim a treba biti jako glup pa ne videti da nas opet svesno vode u neki novi gradjanski rat i neku novu Veliku Srbiju, samo posle tog sledeceg rata vise nece biti Srbije, nikakve Srbije. 

  Da zanemarimo pravopisne i gramatičke greške (koje govore o stepenu opšteg obrazovanja) ali Jovan je naseo na tipičnu zapadnu propagandu zamene teza jer:

  – Vlada (velikim početnim slovom) nema nijednog člana koji je ratni zločinac
  – Vlada pokušava da popravi ono što je upropašćeno za 12 godina (pogledajte oko sebe)
  – Vlada nas ne vodi u građanski rat kao što nas ni SFRJ nije vodila nego su to inicirali, sprovodili, svesrdno pomagali i na tome profitirali interesi stranih država i njihovi domaći poslušnici u svim Republikama SFRJ
  – Vlada kao predstavnik građana države ima dužnost da se zalaže za prosperitet a ne samo za opstanak države i ima pravo da se zalaže za epitet Velika.

  Dakle, po Jovanu (a nažalost i mnogim njegovim istomišljenicima) Amerika može da bude “No. 1”, Britanija da bude “Great”, Francuska, Italija… sve države da drže do svog identiteta a Srbija ne?!? Po kom to pravu?

  Izvolite, trčite za stranim pasošima. Račun za uslugu, kao i uvek, biće vam  ispostavljen na kraju. Sve dok dozvoljavate da vas gaze, gaziće vas. Nisu oni krivi što vam to rade, već vi koji to dozvoljavate. Ali, kako Milošević u Hagu reče: “That’s your problem”

 30. Jednom radikal uvek naprednjak kaže:

  Nebojsa:

  Da zanemarimo pravopisne i gramatičke greške (koje govore o stepenu opšteg obrazovanja) ali Jovan je naseo na tipičnu zapadnu propagandu zamene teza jer: 

  Nebojša “zapadna propaganda”?

  Eeeeeeeeeeeeeej!!!! Aloooo!!!

   

 31. freelancer kaže:

  amacak:

  bio sam u totovom selu, kanjiži, čantaviru, oromu, bačkim vinogradima sto puta po prirodi posla u prošlom životu. ti sad idi u novi ili stari žednik, velebit, karađorđevo, tavankut, mali beograd pa uporedi broj onih koji ne znaju (i neće) da beknu mađarski sa brojem onih koji ne znaju srpski.

  izraz mitski mađar stoji zato za ovih skoro pedeset godina  ne znam koliko puta sam čuo kukanja kako neki prodavac nije znao/hteo da priča srpski što sam pre nacionalizma skoro pa nula puta. ovo skoro jer sam dosta mator pa možda se i desilo ali sam zaboravio.

  u zadnje vreme, kada je nacionalna segregacija dala „rezultate“ koji se vide na generacijama koje i ne znaju za bolje toga ima mnogostruko više ali opet nekoliko puta manje od neznanja mađarskog.

  NEOPEVANA glupost! A šta. ako ja govorim madjarski, ako ne bolje kao ti, a ono barem ISTO? Imaćeš i dalje razloga za mržnju? Zašto? Iz šovinističkih ili fašističkih razloga? Hoćeš li i mene, u nekom budućem ratu pod Dunav? Ispod leda? M O L I M? Ako hoćeš da ja tene poštujem, upravo toliko poštuj i ti mene. U protvnom … bilo je već…

 32. amacak kaže:

  freelancer:

  NEOPEVANA glupost! A šta. ako ja govorim madjarski, ako ne bolje kao ti, a ono barem ISTO? Imaćeš i dalje razloga za mržnju? Zašto? Iz šovinističkih ili fašističkih razloga? Hoćeš li i mene, u nekom budućem ratu pod Dunav? Ispod leda? M O L I M? Ako hoćeš da ja tene poštujem, upravo toliko poštuj i ti mene. U protvnom … bilo je već…

  kakva te mržnja i bacanje pod dunav napali, ja nisam mađar i, nažalost, ne govorim mađarski samo iznosim činjenice.

 33. Slucajni turista kaže:

  amacak:

  freelancer:

  NEOPEVANA glupost! A šta. ako ja govorim madjarski, ako ne bolje kao ti, a ono barem ISTO? Imaćeš i dalje razloga za mržnju? Zašto? Iz šovinističkih ili fašističkih razloga? Hoćeš li i mene, u nekom budućem ratu pod Dunav? Ispod leda? M O L I M? Ako hoćeš da ja tene poštujem, upravo toliko poštuj i ti mene. U protvnom … bilo je već…

   

  kakva te mržnja i bacanje pod dunav napali, ja nisam mađar i, nažalost, ne govorim mađarski samo iznosim činjenice.

  Smirite tenzije…please!

  Jutarnji primer sa granice Kelebija: Red za granjane izvan EU je, procenio sam oko pola sata cekanja!

  Naravno posto posedujem drzavljanstvo EU, kao i pasos, sa automobilom  sa Su-tablicama “ladno” odlazim na liniju prelaska granice za gradjane EU-a,eeeeeeeee tu smo!!!

  Sluzbenik pogleda pasos, da zaboravih da kazem da nisam ja vozio nego moj brat koji je isao da podigne pasos u Tompi, s tim da je imao nas Srbijanski pasos…ali onaj EU presudjuje…uffff…ljudi moji… dovidjenja i prijatno, to su bile reci madjarskog policajca, ne obaziruci se na pasos koji je moj buraz imao (NAS!!!)

  Carinik nas je pitao kako smo…i samo odmahnuo rukom…

  U povratku opet ista stvar samo malo promenjena, ovoga puta i buraz ima pasos EU…da vam pricam dalje, prijetelji moji, kada smo prisli liniji “samo za gradjane EU-a” i izbacili pasose onako nonsalantno preko prozora sve sa osmehom obe (ona i on-buraz i ja)strane,bez pecata,bez pitanja,skeniranje trajalo 10 sekundi…samo smo pozeleli jedni drugima ugodan i lep dan..

  Dakle…kakve su ono gore prepiske,freelancer, please “cepaj” u HU konzulat i radi stvari….ja pod stare dane sa porodicom odoh…a i buraz dolazi naknadno..sitna mu deca…

  Amacak,zajebi proslost(pamti i ne zaboravi) …ali covece!!! zivimo u 2012 godini…vreme nam bioloski istice…begaj odavde i “ne osvrci se”…zelim ti sve najbolje ,kao i svima na ovom forumu…i da dozivite ono sto smo buraz i ja jutros doziveli…pozz!!!

 34. Jovan kaže:

  Nebojsa:

  Čitam i uživam u prepisci ljudi koji govore argumentima ali džaba kada većina bezglavo hrli, juri, žuri za interesom – EU, tuđi pasoši, strana državljanstva… Nejasno je samo jedno, zašto uopšte žive ovde ako im ništa domaće ne valja. Površnih, slabovidih, neinformisanih, zaluđenih… uvek je bilo i biće. Ali za to su sami krivi. 

   

  Očigledan primer je na ovoj stranici dao Jovan:

  Nece od Srbije biti nikada nista ljudi, pogledajte sta je Srbija opet izabrala, pa ova vlada bivsih ratnih zlocinaca je za 3-4 meseca unistila sve sto je dobro uradjeno za 12 godina i kako vidim a treba biti jako glup pa ne videti da nas opet svesno vode u neki novi gradjanski rat i neku novu Veliku Srbiju, samo posle tog sledeceg rata vise nece biti Srbije, nikakve Srbije. 

  Da zanemarimo pravopisne i gramatičke greške (koje govore o stepenu opšteg obrazovanja) ali Jovan je naseo na tipičnu zapadnu propagandu zamene teza jer:

  – Vlada (velikim početnim slovom) nema nijednog člana koji je ratni zločinac

  – Vlada pokušava da popravi ono što je upropašćeno za 12 godina (pogledajte oko sebe)

  – Vlada nas ne vodi u građanski rat kao što nas ni SFRJ nije vodila nego su to inicirali, sprovodili, svesrdno pomagali i na tome profitirali interesi stranih država i njihovi domaći poslušnici u svim Republikama SFRJ

  – Vlada kao predstavnik građana države ima dužnost da se zalaže za prosperitet a ne samo za opstanak države i ima pravo da se zalaže za epitet Velika.

  Dakle, po Jovanu (a nažalost i mnogim njegovim istomišljenicima) Amerika može da bude „No. 1″, Britanija da bude „Great“, Francuska, Italija… sve države da drže do svog identiteta a Srbija ne?!? Po kom to pravu?

  Izvolite, trčite za stranim pasošima. Račun za uslugu, kao i uvek, biće vam  ispostavljen na kraju. Sve dok dozvoljavate da vas gaze, gaziće vas. Nisu oni krivi što vam to rade, već vi koji to dozvoljavate. Ali, kako Milošević u Hagu reče: „That’s your problem“

  Nebojsa, samo vi ostanite u vasoj Srbiji i zamisljajte da je to neka extra zemlja kakve nigde nema, a u sustini to nije nista drugo nego septicka jama Evrope.  Sa mojih 43 godine spreman sam odmah u zamenu za neko drugo drzavljanstvo da se odreknem tog vaseg srpskog drzavljanstva, em mi nikada nista u zivotu nije koristilo em me sramota zemlje Srbije. Ako vam se ovo sto sam napisao ne svidja “That’s your problem” 

 35. bećar kaže:

  auu ovog freelancera treba …Eto opet madjari krivi za sve….znate istorija je jako kurva pa nemojmo ko je sta radio……treba da gledamo buducnost nase dece a ne da se uvek vracate u proslost srbijooooooo

 36. freelancer kaže:

  bećar:

  auu ovog freelancera treba …Eto opet madjari krivi za sve….znate istorija je jako kurva pa nemojmo ko je sta radio……treba da gledamo buducnost nase dece a ne da se uvek vracate u proslost srbijooooooo

  Nisi ti tu nešto skontao kako treba. No, ako mene treba… Pa dobro. I to je za ljude. Samo pokušavam reći da smo SVI na ovaj svet došli jednako jadni goli i bespomoćni. Najjača emocija u čoveka je STRAH. Ljubav je tek na drugom mestu. A mržnja? Ona nije zapisana u DNK-u. Ona se STIČE, kućnim odgojem… 🙁

OSTAVITE KOMENTAR