O vizama za Srbiju krajem januara

Savet ministara Evropske unije i Evropski parlament su umnogome postigli politički dogovor o utvrđivanju mehanizma kojim bi EU mogla privremeno vratiti vizni režim za neku od zemalja Zapadnog Balkana, ali je glasanje o tome u Odboru za građanske slobode EP iz tehničkih razloga pomereno za drugu polovinu januara.

To su agenciji Beta rekli upućeni zvaničnici u ovom odboru EP, koji su istakli da je politički još u decembru praktično usaglašena „zaštitna klauzula“ režima bez viza za zapadnobalkanske zemlje, kojom bi vize bile vraćene ako se utvrdi da je iz tih zemalja došlo do naglog povećanja „lažnih azilanata“ ili priliva ilegalnih imigranata u EU.

 

Predstavnica za štampu u Odboru za gradjanske slobode EP Isabel Nadkarni je objasnila da će, umesto sutra – kako je bilo planirano, glasanje o „zaštitnoj klauzuli“ uslediti krajem meseca i to prevashodno iz proceduralno-tehničkih razloga jer je nužno, kako je dodala, da se tekst tog mehanizma još pravno i jezički potpuno „dotera“ i usaglasi.

 

Sama sadržina „zaštitne klauzule“ je suštinski prihvaćena u konsultacijama Saveta ministara EU i EP, naglasila je Isabel Nadkarni, a to su potvrdili i drugi izvori u Odboru za gradjanske slobode EP. EP je juče saopštio da do usvajanja „zaštitne klauzule“ za bezvizni režim, dolazi na zahtev nekoliko zemalja EU koje su ustanovile naglo povećanje broja potpuno neosnovanih zahteva za dobijanje azila
državljana nekih zemalja Zapadnog Balkana, posle uvodjenja bezviznog režima sa EU.

 

Kako je agenciji Beta rečeno u Evropskoj komisiji (EK), „zaštitna klauzula“ može stupiti na snagu pošto stručnjaci EK utvrde činjenično stanje kad je reč o prilivu lica koja zloupotrebljavaju režim bez viza za putovanje u „šengenski prostor“ Unije kad Evropska komisija to predloži Savetu ministara EU.

 

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su prethodno stavili do znanja da se u zahtevima upućenim Briselu za usvajanje ubrzanog postupka za eventualno vraćanje viza poimence ne spominje nijedna zemlja Zapadnog Balkana.

 

Na pitanje da li preti opasnost da vize budu vraćene Srbiji i Makedoniji, izvori u EK su danas ponovili da će jedino merodavno biti kad se u EU tačno ustanovi činjeničko stanje. Zemlje članice EU bi tada, i na osnovu svojih podataka, mogle zaključiti da je na tri, šest ili više meseci nužno vratiti vize nekoj državi Zapadnog Balkana, ako se utvrdi da je došlo do „vanredne situacije“ i mogućeg ugrožavanja bezbednosti prostora EU.

 

Savet ministara članica EU takvu odluku donosi „kvalifikovanom većinom“ glasova što znači da je potrebno 73 odsto glasova svih članica EU. Pritom glas najvećih zemalja Unije ima „specifičnu težinu“ od 29 bodova, a najmanjih tri ili četiri boda.

 

Povodom tvrdnji medija da je u poslednje vreme došlo do naglog povećanja broja „lažnih azilanata“, u ogromnoj većini Roma, iz nekih država Zapadnog Balkana, predstavnik za štampu evropske komesarke za unutrašnje poslove Mikele Čerkone je Beti rekao da će se pravi podaci znati tek pošto stručnjaci Evropske komisije uskoro daju izveštaje o tome i kada se to sravni s podacima zemalja članica EU.

 

U oktobru prošle godine su prvenstveno Nemačka, Švedska i Luksemburg, ali i neke druge članice EU, gde je došlo do naglog povećanja broja „lažnih azilanata“, zatražile da se hitno u Evropskom parlamentu uvede „zaštitna klauzula“ kojom bi se u slučaju nagle i velike zloupotrebe bezviznog režima mogle privremeno ponovo uvesti vize nekim zemljama Zapadnog Balkana.

 

beta/blicKOMENTARI

 1. Pk kaže:

  Nama suboticanima ovo nije nikakav problem. I tako vecina nas ima madjarsko ili hrvatsko drzavljanstvo.

 2. pauk kaže:

  Uvesce nam vize? Unija pred raspadom? Uopste se ne nerviram oko tog…

  “KURIR“

  Crne prognoze – Velike promene u EU

  “Evropska unija ce u 2013 godini pretrpeti radikalne izmene zbog rastuce krize u ervozoni, a prva clanica koja bi iz nje istupila je Britanija..“

  2.01.2013

   

 3. Kirdžijaš kaže:

  Pk ima pravo.Ulaskom Hrvatske u EU više od polovine Subotičana(Hrvati i Mađari) će biti državljani Evropske Unije tako da nikakvih problema na granicama neće imati odavde do Lisabona.S njima i pola Subotice ulazi u EU.

 4. pauk kaže:

  Ko moze nek uzme hrvatsko.. ko moze nek uzme madjarsko… A kome se prohte nek pokusa i neko prekookeansko, ne skodi zdravlju verujte mi.. 

  Pozdrav svim ljudima dobre volje

 5. Patak Dača kaže:

  Pk:

  Nama suboticanima ovo nije nikakav problem. I tako vecina nas ima madjarsko ili hrvatsko drzavljanstvo.

  Pa da, a vi ostali, pošto niste Hrvati i Mađari, ko vas šiša, vi ste s***a koja koja ne zaslužuje da putuje! To hoćeš da kažeš? Sram te bilo, i ti se nazivaš Subotičaninom!!!

 6. stormwatch kaže:

  Ako je u EU ovako kada je kriza, mogu misliti kako je fenomenalno kada krize NEMA! 

 7. Čitatelj kaže:

  I više od pola. Naši Romi su sigurno iskamčili mađarske ili čije druge dokumente, a dobar dio naših Srba ima hrvatske dokumente. Dodajmo naše Nijemce i Židove. Od Srba koji nisu iz Hrvatske, dodajte one koji su u braku s ovima prijašnjima, pa onda i oni imaju pravo preko supružnika.

  Pa čekaj, tko zapravo iz Subotice nema pravo u EU, kad svi imaju dokumente država EU? 😀 😆

 8. Danijela kaže:

  ma šta kažeš?! A od kada si ti Subotičanin?

 9. Pk kaže:

  Patak Dača:

  Pk:

  Nama suboticanima ovo nije nikakav problem. I tako vecina nas ima madjarsko ili hrvatsko drzavljanstvo.

  Pa da, a vi ostali, pošto niste Hrvati i Mađari, ko vas šiša, vi ste s***a koja koja ne zaslužuje da putuje! To hoćeš da kažeš? Sram te bilo, i ti se nazivaš Subotičaninom!!!

  Ahahahaha! Smesan si.

 10. freelancer kaže:

  Sklon sam da verujem da će „zaštitini mehanizam“ ipak biti usvojen krajem januara, a odmah potom i primenjen preventive radi. Jer, ovde mi se čini da je ipak u pitanju masna politička igranka…

  Prvo, promenom političke garniture (vladajuće) u Srbiji, sklonjeni su omiljeni poslušnici i redovne platiše „dugova“ za uvodjenje demokratije u Srbiju (čitaj: darodavci i prodavci svega što se moglo pokloniti ili budzašto prodati zapadu i njihovim trabantima u domaćim redovima). Ovim novim se baš i ne svidja da su okrenuti ka EU natrćeni sa spuštenim pantalonama, što je „zapadu“ svakako neprihvatljivo.

  Drugo, „zaštitne mere“ ili mehanizam, je odlično sredstvo, predmet novih i novih ucena od strane zapada, a u cilju „disciplinovanja“ Srbije, kako bi ova konačno shvatila da je mala i beznačajna zemlja ne samo u svetskim i evropskim, već i u regionalnim okvirima i da je svrha postojanja Srbije, kao ovakve, da bude slobodno (čitaj: divlje) tržište svakojakog otpada sa zapada po cenama prvoklasne robe i tržište dirljivo jeftine, BEDNO plaćene, radne snage. Uz to, i kao država za „čerupanje“ poput iskuženih automobila (za delove) i odvlačenje svega što je još upotrebljivo.

  Treće, samo tri zemlje, Švedska, Luksemburg i Nemačka imaju problem lažnih azilanata, ali zbog sopstvenih propisa. Ostale zemlje to nemaju, jer te „azilante“ ekspresno vraćaju kući bez kinte sa pečatom u pasošu sa kojim će teško ponovo ući u tu zemlju za neko vreme.

  Četvrto. NIJE TAČNO da novokomponovani „demokrata“ i „evropljanin“ Dačić i njegova kamarila ne mogu da zaustave najezdu „mrava“ (kako onih „udimljenih“ tako i „momčadi u bijelim kapicama“) sa juga Srbije u pomenute tri zemlje (I GLE!!! Samo u njih), koji tamo odlaze na ZIMOVANJE, a usput i da ušparaju neku kintu. 800 eura po glavi mesečno x broj članova „familije“ x 6-8 meseci = lepa svota da se „letuje“ u Srbiji pa na jesen „Jovo nanovo“. Naravno da Srbiji to odgovara. Manje gladnih usta preko zime pa makar to bilo i samo dvadesetak hiljada. A to… što će najviše ispaštati par miliona Vojvodjana (prvenstveno) uvodjenjem viza, koga briga. Naći će se neko novo „rešenje“ za „južnu prugu“.

  Peto, ZAKLJUČAK: da li smo mi zaista normalni, ako ćemo ovo prihvatiti zdravo-za-gotovo, pomirljivo, „eto, mora se“ itd… DOKLE? Dokle ćemo biti TAOCI bolesne, pogrešne, dezorijentisane, „ne-znam-ni-ja-šta-hoću“ politike (ako uopšte i postoji neka politika)? Dokle ćemo se igrati žmurke? Kada će se jednom reći otvoreno narodu: „potpisali smo to i to i stvari stoje tako i tako“? Pa da živimo dalje ko normalan svet. Ionako to već i vrapci znaju, ali se „kao“ nešto tu sakriva, prećutkuje, označava „tajnom“, a sve u strahu od šačice desničara, ultranacionalista i fašista, da ne naprave džumbus. 

  A stvar je sledeća: Kosovo i Metohija je izgubljeno u ORUŽANOM, dakle ratnom sukobu. Izgubljen je RAT. Kraj. Ende. Fin. Ionako su svi pobegli odande. Hajde neka dodju i tih 100.000 preostalih pa da završimo stvar. Preostalom delu Srbije (centralnoj i Vojvodini) bi ITEKAKO dobro došle te OGROMNE pare, koje su tamo sahranjene u proteklih 12 godina, pa da se one ulože u poljoprtivredu, preradjivačku industriju, puteve, infrastrukturu…

  GOSPODO!!! Da li vi imate POJMA, koliko se dnevno utuče para za „Kosovo“. Pomnožite to sa 365 pa onda sa još 12. Ako ste i dobili neku cifru, ona nije ni BLIZU one kolika je stvarna. A u pitanju je DESETOCIFRENI iznos… U eurima, razume se 🙁

   

 11. nekoime kaže:

  ne palite se, nece biti nista od uvodjenja viza

  sviranje u frulu, pa ce nasi „politicari“ pricati kako su ONI zasluzni jer su (kao) ubedili eu da ne uvede vize…

   

  mazanje ociju

 12. Magelan kaže:

  Patak Dača:

  Pk:

  Nama suboticanima ovo nije nikakav problem. I tako vecina nas ima madjarsko ili hrvatsko drzavljanstvo.

   

  Pa da, a vi ostali, pošto niste Hrvati i Mađari, ko vas šiša, vi ste s***a koja koja ne zaslužuje da putuje! To hoćeš da kažeš? Sram te bilo, i ti se nazivaš Subotičaninom!!!

  O Ako si sa ovom glupom izjavom ciljao na Srbe…džaba ti je jer pola Srba u Subotici vec ima Hrvatsko drzavljanstvo.A ostale manjine su uglavnom drzavljani ostalih clanica EU.tako da ti sve pada u vodu…Ne mozes nemir uneti u redove suboticana,ne pali ti to vise kod nas 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

24 + = 26

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: