Obeležen Dan grada

Svečanom sednicom Skupštine grada, dodelom gradskog zvanja i priznanja i trodnevnim kulturno-zabavnim manifestacijama Subotica će obeležiti Dan grada.

 

podizanje zastave SUBOTICE

 

"Poštujući sve pozitivne tekovine iz prošlosti, Suboticu želimo da vidimo kao grad u kojem će se realizovati moderno i racionalno privređivanje, kao grad u kojem će svako za svoj rad ili nerad morati da polaže račune i, konačno, kao grad koji će biti više povezan sa svetom koji nas okružuje", rekao je predsednik Skupštine grada Ilija Maravić.

 

On je podsetio da se ovogodišnji Dan grada obeležava sa novom sazivom Skupštine i Gradskog veća, rekavši kako je to prilika da se napravi presek trenutne pozicije Subotice i daljih smernica razvoja.

 

Predsednik subotičke skupštine je dodao da je previše vremena izgubljeno u bavljenju bliskom prošlošću, te da su ispunjeni uslovi kako bi se budućnošću bavili na način koji je drugačiji od dosadašnjeg.

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai istakao je da su pre više od devet meseci napravljene "korenite promene u političkom životu Subotice". Tada je prekomponovana vlast koju, kao i na nivou republike, čine Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara i Socijalistička partija Srbije.

 

Maglai je naglasio da se mora menjati odnos prema radu i da se lokalna samouprava mora voditi time da samo ozbiljan, samopregoran i naporan rad donosi rezultate, a da samo oni koji rade kao "sluge zajednice" mogu postizati rezultate, a što mora biti povezano sa stručnošću i kvalitetnim znanjem.

 

On je dodao da se Subotica mora osloniti na sopstvene resurse i snage, a da najveći izazov leži u "promeni svesti u našim glavama".

 

"Itekako ova zajednica ovde u Subotici, a i šire, ima kapacitet za to. Itekako možemo realizovati naše razvojne projekte, i u tom smislu moramo ozbiljno da radimo. Ako budemo ozbiljno i odgovorno radili, stavili stručne ljude na odgovarajuća mesta – to ćemo i realizovati" – rekao je gradonačelnik Subotice.

 

Povodom Dana grada dodeljena su i gradska zvanja i priznanja – "Počasni građanin" i "PRO URBE".

 

Za počasne građane Subotice ove godine su proglašeni pisac i publicista Karolj Dudaš i karikaturista i ilustrator Milenko Kosanović. Ovogodišnji dobitnici nagrade Pro urbe su Nevenka Bašić Palković, Tibor Kovač i Branko Ćupurdija.

 

Pre svečane sednice Skupštine grada, na jarbol ispred Gradske kuće, uz muziku subotičkog duvačkog orkestra, podignuta je svečano gradska zastava, a ovaj deo proslave Dana grada pokvario je incident u kojem je jedan nezadovoljni sugrađanin, sa transparentom i pištaljkom, nakon iskazivanja nezadovoljstva priveden intervencijom dežurnih policajaca.

 

U slavu Dana grada, u Subotici je priređen trodnevni kulturno-zabavni program.

 

Kulturne manifestacije u čast dana kada je pre 235 godina austro-ugarska monarhinja Marija Terezija dodelila Subotici status slobodnog kraljevskog grada nastavljene obuhvataju izložbe, bioskopske projekcije i predstave za decu, kao i koncerte subotikčkih bendova.

 

Večeras će koncert na Trgu slobode prirediti Mirna Radulović, u pratnji benda "Perpetuum mobile", a nakon njih nastupa i Zoltan Berecki iz Mađarske.

 

Na Dan grada, Subotičani imaju mogućnost da besplatno uđu na zatvoreni bazen "Prozivka", parkiranje će biti besplatno od 14 časova, dok će u vreme večernjih koncerata biti organizovan i besplatan prevoz prigradskim autobusima.

 

Sve manifestacije su besplatne.

 

RTVKOMENTARI

 1. adkersu kaže:

  Itekako – interesantna reč. Da li je japanska?

 2. igor kaže:

  a zasto incident za vreme podizanja zastave,zar covek nema pravo da iskaze svoje nezadovoljstvo,jel mora odma da se privede

 3. pops kaže:

  Cikica je heroj! To nije incident- to je hrabrost. Ova "vlast" je dobila pravi odgovor na sve prazne price kojima nam pune glavu od kako su nezasluzeno na prevaru i ucenu zaseli tamo gde im mesto nije.

 4. Anonimni kaže:

  Heroj dana!

 5. S&S kaže:

  Uglavnom uvek tako počinje.

OSTAVITE KOMENTAR