Obeležen Dan mladog vina

Subotički vinari, obeležavajući Dan svetog Martina, otvorili su prve bačve ovogodišnjeg vina, a prema rečima pudara (vinogradara) godine Tamaša Amštata, ova godina je izuzetno pogodovala da grožđe sazri kako treba.

dani mladog vina

U okviru obelažavanja Dana mladog vina, u organizaciji vinskog viteškog reda Arena Zabakiensis i preduzeća "Park Palić" i "Elit Palić", u restoranu "Mala gostiona" na Paliću, više od četrdeset proizvođača vina sa subotičko-horgoške peščare ponudilo je sinoć na degustaciju mlado vino, stasalo nakon dva meseca. Reč je o "svatovskom vinu", Čersegi fiserešu, Don Oliveru, Rozeu od Kadarke, Rizlingu, Šardoneu i Buvijeu. morguefile.commorguefile.com

 

Na dan mladog vina upriličen je i ceremonijal krštenja šire – rampaša – mošta – masta u vino. Prema rečima vinogradara godine Amštata, ova godina je izuzetno pogodovala da grožđe sazri kako treba, te su kiseline i nivo šećera u saglasnosti, na osnovu čega se očekuje dobar kvalitet.

 

Veliki majstor vinskog viteškog reda"Arena Zabatkiensis" Dragutin Miljković rekao je da se trećeg četvrtka novembra meseca, širom Francuske, u prestonicama Evrope i čitavog sveta priređuju svečanosti povodom novog, mladog vina – božolea.

 

On je podsetio da se u Italiji i Sloveniji u isto vreme slavi novo vino, a da subotički vinari, poštujući drevnu tradiciju slavljenja kulta Svetog Martina, zaštitnika vinara, hotelijera i ugostitelja, ali i novije dobre običaje radosnog dočeka mladog vina – obeležavaju Dan mladog vina.

 

"Kada smo počeli da obeležavamo Dan mladog vina, na degustacionom stolu nalazilo se tek po neko vino za degustaciju, od kojih je malo njih zadovoljavalo kvalitetom, a danas, desetak godina kasnije, nudimo više od 40 vrsta vina nastalih u lokalnim vinogradima, i sasvim sam siguran da niko od njih nije doneo vino koje ne bi i sam popio", rekao je Miljković.

 

RTVKOMENTARI

  1. Palic kaže:

    Kad ide Miljkovic u penziju ??????????

OSTAVITE KOMENTAR