Obeležen Dan nacionalnog zajedništva Mađara

Dan nacionalnog zajedništva je poruka Mađarima da izvuku pouke iz događaja 1920. godine i na osnovu toga, a i na osnovu postignutih uspeha, grade i dalje svoju zajednicu, izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Istvan Pastor

Kako je objavio portal "Vojvodina danas", Pastor je prisustvovao obeležavanju Dana nacionalnog zajedništva u Bačkim Vinogradima, koji se obeležava u znak sećanja na 4. jun 1920. godine kada je, nakon okončanja Prvog svetskog rata, u palati Trijanon kod Pariza potpisan sporazum kojim je Mađarska ostala bez dve trećine teritorije i jedne trećine stanovništva.

 

Podsećajući da je trijanonski ugovor potpisan godinu i po nakon što je Velika skupština u Novom Sadu, "isključujući mađarsku zajednicu" donela odluku o budućnosti ove teritorije, Pastor je naglasio da je, "na osnovu tadašnje beznadežnosti, logično pitanje kako je moguće da mađarska zajednica ipak postoji".

 

"To je rezultat međusobne vere i zajedništva", naglasio je Pastor, dodajući da rezultati ovdašnje mađarske zajednice daju pravo i na proslavu Dana nacionalnog zajedništva i na veru da će se i sadašnje socijalne teškoće i nezaposlenost, zbog čega mnogi napuštaju rodno tlo, uspešno rešiti.

 

Nacionalni savet Mađara proglasio je Dan nacionalnog zajedništva danom od posebnog interesa za mađarsku zajednicu u Vojvodini. Povodom ovog dana, u Bačkim Vinogradima juče je održana i sveta misa.

 

RTVKOMENTARI

 1. Nebitno kaže:

  "…međusobna vera i zajedništvo", naglasio je Pastor

  A šta je onda nedavno pljuvanje u Mađarskoj?

  — * —

  Uvrede i pljuvanje: Ištvan Pastor napadnut u Budimpešti

  Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor napadnut je danas u Budimpešti, gde je prisustvovao konstituisanju mađarskog parlamenta.

  Pastor je prelazio Trg Lajoša Košuta u momentu kada ga je Tamaš Gaudi-Nađ, bivši poslanik mađarskog parlamenta iz ekstremno desničarske stranke Jobik, primetio i nazvao izdajnikom.
  Ištvan Pastor potvrdio je da je napadnut u Budimpešti od strane ultradesničara, pripadnika stranke Jobik. Pastor je ispričao da je oko 13 sati izašao iz zgrade parlamenta i da je napadnut na platou gde se održavao protest pripadnika pomenute ultradesničarske stranke, koji su krenuli da ga vređaju kada su ga videli.

  Napad je bio orkestriran sa lica mesta putem megafona, a govoreno je da sam ja izdajnik, nakon čega je desetak ljudi krenulo prema meni i počeli su da me guraju i pljuju – rekao je Pastor, koji se trenutno nalazi na putu od Budimpešte prema Srbiji.

  On je dodao da je nekako uspeo da izađe iz te gomile, a kako je naglasio, najviše je razočaran činjenicom da mu niko nije pritekao u pomoć.

  – Kada čovek bude stalno optuživan za izdaju, u Mađarskoj za nacionalnu izdaju, u Srbiji kao pretnja stabilnosti ili kao izdajnik vojvođanskih interesa, u jednom trenutku mu zaista bude dosta svega – naveo je Pastor…

  Izvor: http://www.svet.rs/hronika/uvrede-i-pljuvanje-istvan-pastor-napadnut-u-budimpesti

  –*–

  "MEĐUSOBNA VERA I ZAJEDNIŠTVO" – IŠTVAN PASTOR

 2. pauk kaže:

  I meni cerka smislila da ide po madjarsko drzavljanstvo i sad treba da je ucim jezik…

 3. pajo kaže:

  pauk@

  Znas da ti nedobijas drzavljanstvo vec ti se vraca sto ti pripada!A dali znas da stim drzavljanstvom indirektno nepriznajes Trianon!Veszen Trianon!

 4. Miklos kaže:

  Rusi su Fincima oteli Kareliju i još neke delove Finske,oterali sve Fince(napravili etničko čišćenje) i te teritorije i danas drže okupiranim.Takvih nepravednih primera ima koliko hoćeš.

 5. Nierika kaže:

  Ih, samo Fincima! Znate li vi šta je istorijski Rusija? Ovaj evropski deo – potez od Kijeva do Novgoroda, sve ostalo je zauzeto u isto vreme kada su Englezi, Francuzi i ostali pravili kolonije preko mora, Rusi su osvajali kopnenim putem. Rusija je poslednja kolonijalna sila. Neki "mali" narodi poput Čečena, Ingušeta, Tatara, Udmurta… mogu samo da maštaju da imaju svoju državu. Velikim delom su već i rusifikovani, nametnuta su im ruska prezimena, ćirilica, pravoslavlje…

 6. zorandjala kaže:

  Ali su zato rusi pruzili veliku moralnu i materijalnu pomoc posrnulom madjarskom narodu,posle drugog rata.Ovi su kao i uvek u istoriji izabrali okupatorsku stranu.Ida nije rusa kazna bi bila mnogostruko veca.

 7. Nebitno kaže:

  @pajo @Miklos @Nerika

  Davno posađeno seme razdora po svim osnovama, naročito nacionalnim i verskim, stvorilo je duboke korene nesloge a nesložni su podložni iskorišćavanju i slabi za opstanak.

 8. Nierika kaže:

  Ma da,,, pokidali se od podrske i pomoci, zato je citava istocna Evropa iz Varsavskog Pakta izasla izuzetno razvijena.

 9. Miklos kaže:

   

  Nebitno:

   

  @pajo @Miklos @Nerika

  Davno posađeno seme razdora po svim osnovama, naročito nacionalnim i verskim, stvorilo je duboke korene nesloge a nesložni su podložni iskorišćavanju i slabi za opstanak.

   

   

  Kakvo "seme razdora"?Dođe ti lupež i useli ti se u dve sobe tvoje kuće pa je onda neko napravio "razdor " između tebe i njega?!Svakakve gluposti ćemo ovde pročitati.

OSTAVITE KOMENTAR