Obeležen mađarski nacionalni praznik

Povodom 15. marta, mađarskog nacionalnog praznika, u više naselja širom Vojvodine održane su svečanosti u znak sećanja na mađarsku revoluciju 1848 – 49. godine. Tada je počela borba Mađara za samostalnost i nezavisnu državu, a praznik se obeležava u celom svetu gde žive pripadnici ove nacije.

“Današnji dan, svima nama u ovom globalnom svetu takođe znači slobodu. Znači za naš identitet ovde u Srbiji kao nacionalne manjine”- rekao je za RTV predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

Centralna svečanost obeležavanja Dana mađarske revolucije, koji se obeležava u znak sećanja na događaje iz 1848. godine kada je počela borba protiv Austrijske vlasti za samostalnu i nezavisnu državu, održana je u Subotici.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u svom govoru se osvrnuo i na izazove koje doneo period između dva obeležavanja ovog značajnog datuma u mađarskoj istoriji.

“Mi, vojvođanski Mađari, državljani Srbije ponosni smo na postupke koje su vlada Srbije i predsednik države činili tokom pandemije. Život, politiku i saradnju možemo graditi samo na poverenju. Nesporno je da je protekla godina bila mukotrpna provera poverenja kako u privatnim životima, u porodicama, tako i za političare”- poručio je Pastor.

Revolucija je počela u Pešti, 15. marta predvođena grupom studenata na čelu sa Šandorom Petefijem. Vođa i najistaknutiji pojedinac borbe bio Lajoš Košut.

RTVKOMENTARI

 1. Oki kaže:

  A bogami su se jako borili protiv Austrijanaca, u toj silnoj borbi još i 70 godina kasnije se tukli na obalama Save, Drine, Dunava, ali zajedno protiv Srbije!!!

 2. Meppen kaže:

  @ Oki

  Da li je tvoj komentar sve sto znas o Madjarskoj revoluciji i revolucionarnoj 1848 godini u Evropi?

 3. Inspektor.. kaže:

  @ Šta da ti kažem …? Sve si rekao kratko i jasno. Ja jedino dodajem da je Košutova ‘revolucija’ bila je komunistička i antievropska. Tako su i prošli, revulucija je bila ugušena od strane Austrijanaca i Ruske carevine.Vinovnici u Aradu u Rumuniji povešani. A kukavica Košut Lajoš je ostavio svoj narod i pobegao preko ‘bare’
  U znak te revulucije -pokojni Kasa Jožef na vanjsku fasadu ‘Nepkera’ postavio bistu Košut Lajoša. Naime ako već nije Košut pobedio u revuluciji onda Kasa mu je posthumno dozvolio da ‘otme’ zgradu Mađarske kulture .Iako donatori te zgrade nisu imali baš ništa sa Košutom. Tu zgradu su donirali Subotičani raznih nacija i raznih konfesija…

 4. Mister No kaže:

  Učio sam jugoslovensku istoriju ,koja je revoluciju u Mađarskoj 1848.obrađivala u lekciji burźoaske revolucije u Evropi 1848,tj.obračun mladih kapitalista sa feudalcima. Mađarska istorija opširnije obrađuje ovu temu. Postojale su tenzije unutar Austro -Ugarske ,jer su Nemci donosili najbitnije odluke. Mađari su se pobunili zbog drugorazrednog položaja Mađara u monarhiji. Međutim,nemiri u Evropi ( Italija,Francuska ) su imali uticaja na izbijanje mađarske revolucije ,sa aspekta mađarskih istoričara. Pobuna je ugušena u krvi. Međutim,nakon revolucije 1867.Austro-Ugarska postaje dualna monarhija,tj.postojale su dve drżave u državi.

 5. Oki kaže:

  @meppen
  Čak i da jeste, ništa nisam izmislio, niti dodao, mnogo su se fino, oni zajedno, naotimali, kako od Srbije, tako i od ostalih država u okruženju, svu lepotu i dobar deo bogatstva u Budimpešti i Beču, su im zaradili drugi koje su oni držali kao feudi!

 6. Trovach kaže:

  Madjari su se zeznuli sto tada nisu priznali prava drugim narodima na svojoj teritoriji. Mogli su napraviti stabilnu visenacionalnu drzavu, a odvojiti se od Habzburga koji su ih uvek iskoristavali. Setite se “suza” Marije Terezije kada su je madjarski grofovi, baroni i vojnici spasili, a bas im je lepo vraceno, pogotovo 1848. Da su Habzburzi tada ostali bez Madjarske, Austrija bi postala knezevina.

 7. BONA FIDE kaže:

  Čestitam Praznik mojim sugrađanima.

 8. Arh..2 kaže:

  @ Trovach . Najveći napredak upravo se odigralo kada je Vojvodina, sa Bačkom i Baranjom pripadao Austrijskom carstvu. Nakon oslobađanja tih krajeva od strane združenih snaga Austrijanaca i Hrvata od Turskog zuluma ti krajevi su procvetali. Počelo je plansko izgradnja naselje ,naseljavanje stanovništva najviše Austrijanaca a delom i Nemaca ,Francuza Italijana i drugih. Sva infrastruktuar kao i naselja su građena na studiozan način ,na to posebno odabranim mestima. Građena je željeznica sa pratećim objektima ,kanalska mreža za navodnjavanje i odvodnjavanje .Potom luke za liferovanje robe rečnim putem.Uspostavi su se državne uprave ,gradske uprave ,arhivi i svi ostali prateći objekti .
  Veliki napor je uloženo u poljoprivredu ,opustošene krajeve trebalo je kultivisati naseljavanjem sposobnog stanovništva i za te radove. Izgrađene su plantaže za konoplje ,hmelj a bilo je rižnih polja.Naseljavanje Austrijanaca ,Nemaca i Hrvata vršeno je u više navrata prvi put u 13 stoleću kao graničari u vojnu krajinu koji bili u službi Austrije.Nakon što je opasnost od turskog zulume prestao mnogi su promenili ‘zanimanje’ i nastavili su raditi na razvijanju ovih područja. Gradili su se sakralni objekti ,javne države zgrade,javna kupatila ,objekti kulture itd.Počela je industrilizacija gradnjom ciglana ,mlinova na parni pogon ,vetrnjača i ostalih raznih fabrika. Zanatsvo i manufaktura se razvila do savršenstva.O ovome moglo se još mnogo govoriti.
  Sto se tiče Subotice jedan od kapitalnih objekata koju možemo smatrati i temeljem početka oformljenja naselja je izgradnja pozorišne zgrade sa svojim prepoznatljivim korinskim stubovima koja je i danas jedan od najznačajnijih maskota grada. Građena je u doba kada je Subotica bio u sklopu Austrijskog carstva .Graditelji te zgrade su bili Austrijanci.

 9. Mister No kaže:

  @ Trovach U pravu Si,Austrija bez Mađarske ne bi pretstavljala silu. Mađarska Kraljevina nije htela ili nije znala da stvori atmosferu povoljnu za druge narode državljane Mađarske,możda grešim. Rezultat takve politike je poznat, drugi narodi su uglavnom podržali bečki dvor u borbi protiv Mađara.

 10. Meppen kaže:

  @ Oki

  Nemoj se ti sekirati za Madjare i Austrijance. Oni su opet tamo gde su vekovima bili. Brini se ti radje za Srbiju jer je to jedna drzava koja bas i nema neku narocitu ni teritorijalnu ni ekonmosku buducnost.

 11. Pera kaže:

  Ko se bavi prošlošću nema budućnost. Vi se vrtite ukrug.

  Sve više vam je “Najsjajnije ikada u istoriji”.

 12. Croat kaže:

  Oki ne bi se slozi sa tobom, 1918 kada Srbija dobija Vojvodinu, nije dobila Mozambik nego teritoriju bogatiju nego sto je sama bila. Mislim da se je sto se tice Vojvodine Srbija imala puno kolonijalniji pristup od Austrougarske . Austrougari su mislili da ce ostati doveka i shodno tome su ulagali u teritoriju i ljude (samo kad se setim u kakvim nedodjijama su napravili skole) Srbija se i dalje ponasa kao Englezi , daj da zdipimo sto vise pa dok traje traje.

 13. narcis kaže:

  @ Croat Istina je .Ha,ha,a ne vole Engleze. A metode im vole…

 14. Oki kaže:

  @arh
  Džaba pokušavaš podturiti hrvate u Vojvodini, BUNJEVCI su došli kolonizaciom za vreme Marije Terezije, a nešto i malo ranije.
  Kad su Turci izgubili bitku kod Beča, krenulo se u opšte povlačenje Turaka i napredovanje austrijske vojske potpomognute poljskim snagama, Mađarima, Srpskim ustanicima.
  Turci su odgurnuti, čak do Makedonije, gde su se oni konsolidovali, i ponovo zauzeli teritoriju Srbije postavivši Savu i Dunav za granicu.
  Za vreme ponovnog zauzimanja Srbije od Turaka, Arsenije Čarnojević moli Austrijskog cara, da naseli teritoriju Bačke, Banata i dobija dozvolu da se nasele Srpske izbeglice čak do Budima!
  Nakon povlačenja Turaka sa teritorije Mađarske i Vojvodine Austrijski car doseljava Nemce u ove krajeve, zatim doseljava Srbe, Bunjevce, Hrvate, Francuze, Italijane.
  E moj ti, @Arh, koliko bestidnog laganja je proizašlo iz tvog pisanja ovde.

 15. Oki kaže:

  @croat
  Pa ni ja se ne bih složio sa tobom.
  Srbija jeste to dobila, ali voljom naroda koji je to priželjkivao.
  Sa druge strane, Vojvodina ima “samo” oranice!
  Znam to zvuči malo glupo, međutim bogatstvo Srbije je u šumama, rudnom bogatstvu, itd.
  Vojvodina je bila dosta močvarna i u to vreme baš i nije predstavljala neku vrednost.

 16. amacak kaže:

  “Sa druge strane, Vojvodina ima “samo” oranice!
  Znam to zvuči malo glupo, međutim bogatstvo Srbije je u šumama, rudnom bogatstvu, itd.”

  šta ima japan?

 17. Oki kaže:

  @amačak
  Japan ima zemljotrese, radijaciju, i tehnologiju, mada u ovom zadnjem postoje Azijske države koje napreduju neverovatnom brzinom.
  A pošto ti se nije svidela konstatacija “samo oranice”.
  Ima oranice i u Šumadiji i u Mačvi, i u Negotinskoj krajini, i u Pomoravlju, pod Kopaonikom, okolina Kruševca, itd.
  Vojvodina sama po sebi je nedovoljna.
  Nemože se bez rudnih bogatstava, bez uglja, drva, itd.

 18. amacak kaže:

  “Japan ima zemljotrese, radijaciju, i tehnologiju, mada u ovom zadnjem postoje Azijske države koje napreduju neverovatnom brzinom.”

  potpuno mašiš poentu. japan nema ni oranice, ni šume, ni rude niti bilo šta drugo vredno pomena a ipak je treća ekonomska sila sveta. možda bi i srbiji (i jugoslaviji) bilo bolje da su nas učili da smo mala, siromašna zemlja umesto o našim bogatsvima koje ne znamo da iskoristimo jer su nam uvek drugi krivi.

 19. Mare kaže:

  @ Oki : Bunjevac nisi ali neznalica jesi. Misliš da smo mi kojih ti nazivaš Bunjevcima ne znamo ko smo …? Ccccc.

 20. Bunjevac sad i uvik! kaže:

  Mare-Mi smo Bunjevci,a ti si priznaj bivsi Bunjevac(pohrvaceni).Namirisemo mi kockaste,cim progovorite.

OSTAVITE KOMENTAR