Obeležena godišnjica oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu

Na današnji dan 1918. godine, ulaskom srpske vojske na Železničku stanicu označen je kraj Prvog svetskog rata u Subotici, a grad je i formalno postao sastavni deo Srbije nakon što je Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra 1918. proglasila prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji.

 

Kao i prethodnih godina obeležavanje ovog dana počelo je na Železničkoj stanici, gde su položeni venci na spomen ploču.

Nakon polaganja venaca na Železničkoj stanici, predstavnici nekoliko kulturnih, političkih i boračkih organizacija položili su vence na spomenik palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.KOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  Od koga je Subotica oslobodjena????

 2. gorki kaže:

  od tebe

 3. Pajo kaže:

  gorki:

  od tebe

  Uzaludan trud!!Bez uspeha!Vise srece iduci put<drzavna lutrija Srbije!!!!!!!!!!>

 4. Gdin Cinik kaže:

  U “sekularnoj” državi Srbiji popovi iz SPC drže parastos svim žrtvama… pošto su u ratu ginuli samo pravoslavci, jel da? Nije bilo ni drugih vera, ni ateista…

 5. Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim von Ribbentrop kaže:

  @Gdin Cinik

  …pošto su u ratu ginuli samo pravoslavci, jel da? …
  Ne, ginuli su i drugi, samo oni slave neke druge datume.

 6. Gdin Cinik kaže:

  Znači ti smatraš da dan pripajanja Subotice SHS treba da slave samo pravoslavci? Zanimljivo…

 7. Kirdžijaš kaže:

  A jesul bili i oni bradaši s mrtačkim barjakima(košćure i lubanja)?Ne vide se na slikama,a oni su dika ove proslave.

 8. freelancer kaže:

  Ok. Prihvatam činjenicu da je 13. novembar Dan grada bez POGOVORA! Svako vreme donosi “svoj” dan i TO JE U REDU. Dan grada je ustvari onaj dan kada je prvi nesretnik odlučio da će na peskovitoj ledini napraviti kolibu, iskopati zemunicu ili šta god, ali nema veze…

  MOJE PITANJE JE: Da li je 13. novembar Dan grada samo za onaj deo stanovništva, pravoslavne vere, Srbe ili za SVE gradjane ovog grada? 

  Ako sam dobro shvatio društveno uredjenje Srbije, crkva je ODVOJENA od države! Srbija je SEKULARNA država. NIGDE u Ustavu Republike Srbije NE PIŠE da je pravoslavlje ZVANIČNA vera države! Ili možda piše? Pravoslavna džamahirija?

  Ujedno da odgovorim članu foruma sa nick-om “vox”:

  “Glasu”, ja nisam “prohrvatski” nastrojen, orijentisan ili kako god. Moje ime i prezime je SRPSKO! Čak mi je i ime istovetno sa imenom najvećeg srpskog vladara IKADA (pre, a i za ubuduće). Medjutim, jednako imam i srpske i hrvatske krvi. Izmedju (unazad) i ruske i nemačke. I…? Koji deo mog tela, duše, mozga, treba da se raduje šestoj fotografiji odozgo, a koji da je osporava? Smatram da mi ova “mešavina” u meni daje dovoljno “kredita” da kritikujem i jedne i druge, da se radujem i jednima i drugima, da se “svojatam” i sa jednima i sa drugima, ALI, ostavite POPOVE!!!!

  Za BOGA mi ne treba posrednik! Tumač, neko ko će bolje od mene znati u šta ja verujem. I zašto. Popovi? SRAMNO!

 9. Kirdžijaš kaže:

  Uz dužno poštovanje prema freelancer-u i njegovim odličnim komentarima moram štogod kast “o popovima” jel ovaj čovik osim dobre volje i zdrave pameti ipak nema teološkog obrazovanja što se vidi iz njegove tvrdnje da mu “za Boga ne triba posrednik”.Ja potpuno razumim pa čak i opravdavam ovaj njegov stav jel su ovi popovi prilično zastranili svoj poziv time što su postali instrument srpske velikonacionalne politike.Ali,što se tiče Boga i posrednika tu ima štogod vrlo važno:Do “Boga” nije moguće doći osim priko Crkve koja ima APOSTOLSKU SUKCESIJU.Naime,ako Bogom smatramo Presveto Trojstvo onda moramo priznati da je Isus rekao “nitko ne dolazi Ocu osim po meni”.A direktna veza između Isusa i nas jest polaganje ruku:os Isusa na Apostole,od apostola na biskupe,od biskupa na svećenike,os svećenika na nas virnike na krštenju kojim postajemo članovi CVrkve.Taj neprekinuti niz se naziva APOSTOLSKA SUKCESIJA i mimo toga ni jedna crkva nema legitimitet pravovirnosti.To su pokušali osporiti protestanti pa kao rezultat vidimo u kakvom kaosu je završio protestantski svit:bezbrojne denominacije,bez jedinstvene ekleziološke discipline,doktrinarno nekonsistentni i puni protuslovlja,neotporni na sekularizacijske utjecaje,prihvaćaju žene za biskupe i popove,odobravaju istospolne brakove itd…jednom ričju,izgubili su svaki kršćanski smisao.Da ne govorim o mormonima,scijentolozima i sličnim devijantnim pojavama niklim u protestantskom miljeu.
  Dakle,bez “popova” i virovanja u “viru Crkve” vično spasenje nije moguće.
  Sasvim je druga stvar koliko su pravoslavni popovi izišli izvan svov poslanja za šta bi svakako morali snositi odgovornost.

 10. Anonimni kaže:

  a šta je tu loše da su popovi služili parastos palim žrtvama,zašto ste toliki mrzitelji pravoslavne vere i pravoslavnih popova,
  da li je negde na ovim forumima pljuvano po katoličkim popovima jer su služili svetu misu poginulima u ratu(bilo kom)
  moram reći da ste zaista zastranili  

 11. freelancer kaže:

  @ Kirdžijaš

  Svejedno….

  ja ću i dalje biti u 5 do 12, 24 decembra u Velikoj crkvi (katedrali). Današnji upravnik iste, bio je sveštenik, obični, tog 8. avgusta 1963. A ja sam smo vrištao, kao i svako eete. Prineo me je “bogu”. Dobro, i “krizmu”  sam prošao I..? Ne valja… ime i prezime mi je srpsko… Mnogo sam batina dobio zato “što nisi naš”… A ja sam samo SUBOTIČANIN!!! 

 12. pitanje kaže:

  A gde je naš “voljeni” gradonačelnik, zar za njega ovaj dan nije bio poseban i dostojan makar njegove simbolične pojave? A za usvojeni (za koji 80% građana ne prihvata i ne zna šta obeležava) Dan Grada, Dužijancu, pomen na kvislinške žrtve u Drugom svetskom ratu se uvek nađe pred kamerama… Sramota!

 13. pitanje kaže:

  Kirdžijaš:

  Uz dužno poštovanje prema freelancer-u i njegovim odličnim komentarima moram štogod kast „o popovima“ jel ovaj čovik osim dobre volje i zdrave pameti ipak nema teološkog obrazovanja što se vidi iz njegove tvrdnje da mu „za Boga ne triba posrednik“.Ja potpuno razumim pa čak i opravdavam ovaj njegov stav jel su ovi popovi prilično zastranili svoj poziv time što su postali instrument srpske velikonacionalne politike.Ali,što se tiče Boga i posrednika tu ima štogod vrlo važno:Do „Boga“ nije moguće doći osim priko Crkve koja ima APOSTOLSKU SUKCESIJU.Naime,ako Bogom smatramo Presveto Trojstvo onda moramo priznati da je Isus rekao „nitko ne dolazi Ocu osim po meni“.A direktna veza između Isusa i nas jest polaganje ruku:os Isusa na Apostole,od apostola na biskupe,od biskupa na svećenike,os svećenika na nas virnike na krštenju kojim postajemo članovi CVrkve.Taj neprekinuti niz se naziva APOSTOLSKA SUKCESIJA i mimo toga ni jedna crkva nema legitimitet pravovirnosti.To su pokušali osporiti protestanti pa kao rezultat vidimo u kakvom kaosu je završio protestantski svit:bezbrojne denominacije,bez jedinstvene ekleziološke discipline,doktrinarno nekonsistentni i puni protuslovlja,neotporni na sekularizacijske utjecaje,prihvaćaju žene za biskupe i popove,odobravaju istospolne brakove itd…jednom ričju,izgubili su svaki kršćanski smisao.Da ne govorim o mormonima,scijentolozima i sličnim devijantnim pojavama niklim u protestantskom miljeu.

   

  Dakle,bez „popova“ i virovanja u „viru Crkve“ vično spasenje nije moguće.

  Sasvim je druga stvar koliko su pravoslavni popovi izišli izvan svov poslanja za šta bi svakako morali snositi odgovornost.

  Bolje nauči da pišeš i pričaš nekim normalnim književnim jezikom nego što držiš propovedi po forumima.

 14. Double P kaže:

  @ Kirdžijaš

  Bez popova, mi bi ziveli u jednom mnogo boljem svetu. I tu mislim na SVE popove. 

  Ako neko veruje u nekog boga, neka veruje, Vera dolazi iz srca, a ne iz popa.

   

 15. freelancer kaže:

  Double P:

  @ Kirdžijaš

  Bez popova, mi bi ziveli u jednom mnogo boljem svetu. I tu mislim na SVE popove.

  Ako neko veruje u nekog boga, neka veruje, Vera dolazi iz srca, a ne iz popa.

  Potpisujem… “Al at alll!”…

 16. Double P kaže:

  @ Kirdžijaš 

  I jos nesto. Jako mi je cudno sto bas spominjes protestante, jer su se oni odcepili zbog ogromne korupcije u katolickoj crkvi.

OSTAVITE KOMENTAR