Obeštećenje za nadogradnju ili rušenje

Odluka Ustavnog suda o neustavnosti nekih odredbi Zakona o održavanju stambenih zgrada koje se odnose na upravljanje zajedničkim delovima stambene zgrade – a time i nadgradnju ravnih krovova, izazvala je buru u javnosti.
Buru su izazvale i prvobitne najave iz Ministarstva za životnu sredinu, prostorno planiranje i rudarstvo da su moguća i rušenja tako sazidanih kvadrata, i to svugde gde se utvrdi da ima nezadovoljnih vlasnika stanova na čijim krovovima se zidalo mimo njihove volje, ili gde su zajedničke prostorije pretvorene u stambene ili su pripojene stanu.
Iako su nakon stupanja na snagu odluke Ustavnog suda u resornom Ministarstvu nešto oprezniji u izjavama, u javnosti ima onih koji podržavaju rigoroznu meru rušenja. S druge, pak, strane, mnogo je onih koji pokušavaju da sagledaju stvarno stanje stvari da ne bi bila veća šteta od koristi. Oni ocenjuju da ne mora ništa da se ruši već da se materijalno obeštete oni koji podnesu prigovor i koji su u vreme zidanja bili protiv.

U međuvremenu je sazidano puno takvih stanova, odlukom vlasnika stanova koji poseduju 51 odsto ukupne stambene površine, umesto konsenzusom. Tako je ispalo da su, na primer, tri vlasnika velikih stanova mogla nadglasati sedam vlasnika manjih stambenih jedinica jer je zbir njihovih kvadrata bio veći od ovih drugih i radilo se ono što su hteli vlasnici više od polovine ukupnih kvadrata u zgradi.

Dobar primer nadogradnje u Subotici (Obnovljena fasada, hodnici i po 1000 evra vlasnicima ostalih stanova u zgradi)
SlikaKOMENTARI

  1. jasmina kaže:

    Ovo mi deluje ne realno. Ne moze zakon da se sprovodi retroaktivno.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: