Obezbeđen objekat za smeštaj migranata

Pronađen je adekvatan objekat za privremeni zimski smeštaj između 150-200 izbeglica, na periferiji Subotice u vlasništvu grada, najavio ministar Aleksandar Vulin u Subotici.

Troškove adaptacije će snositi nemački donator (ASB), a treba da bude završen za mesec i po dana, javlja dopisnik RTS-a.

Objekat stare ciglane biće napušten zbog nerešenih imovinsko-pravnih pitanja i neadekvatnih uslova za zimski smeštaj migranata, rekao je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

vulin-u-ciglani-t

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU, 14. septembra imaće sastanak na kome treba da zauzmu zajednički stav povodom izbegličke krize, a očekuje se da će tom prilikom Srbiji biti odobreno milijardu evra pomoći, najavio je Laslo Varga, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije u razgovoru za RTV.

Mađarska je, tri dana pre roka za koji je bio određen 31. avgust, završila podizanje bodljikave žice duž 175 kilometara granice sa Srbijom, a da bi sprečila ilegalni ulazak izbeglica sa Bliskog istoka na svoju teritoriju, ojačava je drvenom barijerom visokom četiri metra.

Balint Pastor, šef Poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije, kaže da očekuje da će to imati za posledicu smanjenje priliva izbeglica na sever Srbije.

“Nadam se da će taj zid koji podiže Mađarska na granici sa Srbijom doprineti da migranti promene rutu. U prethodnim danima se već videlo da sve češće, preko Šida, idu prema Hrvatskoj. Ako će ovo rešenje jedne suverene države doprineti tome da teret bude manji na Subotici i Kanjiži, onda je ograda dobro rešenje. Ja se nadam da će tako i biti”, kaže Balint Pastor, šef Poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije.

“Srbija je učinila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne ovim ljudima u nevolji, među kojima ima i azilanata koji beže od rata, ali i ekonomskih migranata”, ocenjuje Laslo Varga, zamenik predsednika Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije i dodaje da konačno rešenje problema migracija može da obezbedi samo jedistven stav Evropske unije.

Mađarska najavljuje da će između bodljikave žice i palisade visoke četiri metra, koju planira da podigne do 30. novembra, patrolirati i vojska i policija kako bi sprečila izbeglice da uđu na njenu teritoriju.

S druge strane, Srbija, za koju izbeglice tvrde da im pruža najviše pomoći i razumevanja na njihovom putu od Bliskog istoka do Evopske unije – planira da na severu Srbije otvori nova, privremena prihvatilišta, za izbeglice.

 

RTV, RTSKOMENTARI

 1. roki kaže:

  milijardu eura???? Kako da ne….tako su pisali da cemo posle poplava dobiti milijardu eura i na kraju se ispostavilo da smo dobili 10 miliona eura. Ovo je opet ona prica o 10.000 milijardi eura sto cemo dobiti od Kineza…

 2. dr.No kaže:

  gde je ta lokacija?

 3. Bunjevac kaže:

  Idjem u ja u migrante !

 4. mibl kaže:

  Nije reč o novcu nego o nesreći koja će se svaliti na Srbiju.
  Sa hvaljenjem o našem gostoprimstvu sami sebi kopamo jamu.
  Naravno da treba pomagati ljudima u nevolji ali u granicama normalnog.

 5. punisher kaže:

  Pre su nase dede ginuli za ovu parce zemlje a sad ce ga ovi prodati, a jos i njih cemo morati izdrzavati. Interesantno je da pre ovih migranata nikog nije interesovao na cijim je zemljistu stara ciglana. Sad odjednom morace od nekog da kupe plac da bi napravili nove centar. A sumnjiv mi je i ovaj Vukin i njegov decko Ivanisevic, malo pa malo pa se poljavjuju u nasem kraju i stalno o nekim parama pricaju. Jos i njima treba posebno da platimo po osobi ili o cemu ovi pricaju?? Znamo da te pare (o kojem stalno pricaju) nikad nece tu stici a bice dobro ako ne o nasim odnosno o njhovim parama pricaju

 6. roki kaže:

  Neka Vulin kod sebe kuci primi desetak izbeglica pa neka onda nesto prica. Sto se mene tice….neka idu svi u tri lepe odavde…pogotovo ovi muslimani sa bliskog istoka. Koji ce mi kurac minareti i bulke po Subotici?

OSTAVITE KOMENTAR