Obuka penzionera za odbranu od prestupnika

Masovne krađe za Suboticu i okolinu nisu nepoznanica. Sa tim problemom građani se suočavaju većgodinama budući da im pljačkaši upadaju u kuće, ili ih pak presreću na ulicama otimajući novac, nakit, mobilne telefone…

 

Specijalnost subotičkih lopova jesu i bicikli, koji se ovde masovno koriste, i koji se po ulicama u svako doba mogu naći i parkirani, što je posebno lak plen za kradljivce, mada ih oni kradu i tokom dana. Lista njihovih interesovanja je međutim znatno šira – krade se gotovo sve, od novčanika, do akumulatora, radio uređaja u automobilima, i poklopaca na uličnim šahtovima.

 

Najnoviji masovni pohod lopova ovih dana bio je usmeren na voćnjake, pa je tako nestalo nekoliko stotina sadnica voća oko subotičkih salaša i vikendica. Policija, kažu oštećeni, kradljivcima teško ulazi u trag, pa su neki vlasnici voćnjaka najavili organizovane noćne straže.

 

To nije prvi slučaj samoorganizovanja građana u Subotici nakon čestih i nekažnjenih pohoda lopova, odnosno nakon nikakvog rezultata rada policije. Poslednji slučaj “samoorganizovanja građana” vezan je za starački dom. Naime, pod nazivom Naš grad, sigurna kuća, Gerontološki centar započeo je projekat “podizanja svesti najstarijih sugrađana o načinu prepoznavanja i mogućnostima zaštite kako ne bi postali žrtve nekih od krivičnih dela”. Partner Gerontološkom centru u ovom projektu je Policijska uprava u Subotici.

 

Kako se navodi, projekat se prvi put realizuje u našoj zemlji, a uz podršku Misije OEBS-a, koja ga je i finansijski pomogla sa 200.000 dinara. Konkretizacija ove ideje podrazumeva štampanje i deljenje lifleta, ali i pet radionica na kojima će se penzioneri edukovati kako da se ponašaju u situacijama napada kradljivaca i drugih kriminogenih lica.

 

 

– Projekat se radi proaktivno i preventivno kako bi se sprečilo izvršenje krivičnih dela, a ne represivno, da se nakon izvršenja dela izvršioci i zatim podnose krivične prijave protiv njih – kaže Srđan Đurđevićiz PU Subotica.

 

Direktor Gerontološkog centra Nenad Ivanišević navodi da je bilo logično da se radionice odvijaju u Gerontološkom centru, a da se edukaciji mogu priključiti i svi penzioneri na teritoriji mesne zajednice.

 

 

DANASKOMENTARI

 1. zorandjala kaže:

  cim neko da dinar i spomene penzionere gerentoloski je tu. a kad sirotinja od penzionera umire od gladi ili zime njih neinteresuje oni su zainteresovani samo ya pare. neka tajivanisevic izadje i kaze koliko je stare sirotonje pokupio sa ulice i pruzio im pomoc.

 2. xyz kaže:

  zorandjala:

  cim neko da dinar i spomene penzionere gerentoloski je tu. a kad sirotinja od penzionera umire od gladi ili zime njih neinteresuje oni su zainteresovani samo ya pare. neka tajivanisevic izadje i kaze koliko je stare sirotonje pokupio sa ulice i pruzio im pomoc.

  Pa Ivanisevic se i ne predstavlja kao direktor “uboskog doma
  “. Dajte malo se uozbiljite ,ovo vise nije socijalizam.

OSTAVITE KOMENTAR