Očistite ciglanu!

Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“ poziva lokalnu samoupravu i JKP „Čistoća i zelenilo“ da preduzmu neophodne korake i uklone smeće koje se mesecima nagomilava na prostoru stare Ciglane u kojem je tokom leta, u nehumanim i neljudskim uslovima, boravilo više stotina izbeglica.

ciglana4

CGV podseća da je lokalna vlast tokom izbegličke krize u Subotici u više navrata odbijala da interveniše na pomenutom prostoru jer je, kako se navodilo, Ciglana u privatnom vlasništvu i da zbog nerešenih pravno-imovinskih odnosa Grad nije dužan da počisti prostor o svom trošku.

Takođe, podsećamo i da je u pitanju prostor koji su izbeglice koristile godinama, sve dok nije izgrađen privremeni prihvatni centar nadomak Ciglane koji je osposobljen za upotrebu nakon što je kriza u Subotici potpuno splasnula.

Iz tog razloga, smatramo da bi Grad trebalo da pokaže dobru volju i razumevanje u ovoj situaciji i da, bez obzira na nerešene imovinske odnose, ukloni smeće i uredi prostor koji je danas potpuno pust, ali koji i dalje posećuju razne novinarske ekipe iz inostranstva.

Kakva slika Subotice se u tim prilikama šalje u svet? Slika grada koji ne mari za higijenske uslove života i koji nije u stanju da ispuni civilizacijski minimum – da počisti smeće, i tako u potpunosti sanira posledice izbegličkog talasa kojim je Subotica bila zahvaćena tokom leta ove godine.

ciglana2

ciglana1

ciglana5

UG „Centar građanskih vrednosti“KOMENTARI

 1. Megatron kaže:

  Takodje uklonite pse lutalice iz centra grada. For the love of god.

 2. Djuka kaže:

  A zasto mi sami ne ocistimo ciglanu, uz pomoc „Centra građanskih vrednosti“?? Zasto nam je uvek potreban neko drugi, zar ovo nije nesto sto mozemo i sami uraditi?

 3. babo kaže:

  Ajde vi iz CGV sto vas Soros placa, posluzite za primer…. a ciglana jeste privatna… sto bi poreski obveznici svoje pare tamo davali?

 4. Rastafarijanac kaže:

  @ babo

  Koliko ja znam, gazda ciglane je od grada dobio „stanovitu naknadu“ kao kompenzaciju za to što su azilanti boravili na njegovom privatnom posedu. Mogao bi i on da plati nekoga da to počisti, ako mu smeta. Ja tuđe (privatno) dvorište neću da čistim besplatno.

 5. Neko kaže:

  Čekaj čekaj, gde kod su bili izbeglice ima smeća, pa što ih oni ne počiste, što mi moramo,nikom nismo dužni da tuđe smeće čistimo, imamo i mi naše brige.Sve su uništili,počev od njiva itd.Napravili smeće i otišli. ….brzobrazluk

 6. Pajo kaže:

  Neka cisti taj koji je pobacao smece! Ili taj ciji je plac! Neka cistoca bolje pocisti smece na javnih povrsina!

 7. Boris Ivkovic Ivandekic kaže:

  Koliko nasih nesretnih sugradjana imamo? Aj malo i njima da pomognemo! Moze?

 8. trolko kaže:

  koji ovde likovi komentarišu, pa vama ne trebaju trolovi… loodee100%

 9. stormwatch kaže:

  Opet su izbeglice krive, a u Subotici u nekim ulicama u uzem centru ko da stoka zivi, nema sta nema od smeca i djubreta, a da ne govorim o udaljenim delovima grada, udaljenim i kilometar do kilometar i po od Gradske Kuce…e to je tek svinjak.

 10. Nata kaže:

  Natalija, počisti to, ajd odma

 11. Iris kaže:

  A gde je bio taj ‘privatnik’ čija je to kobojagi ciglana, dok je Maglai više puta držao presicu u dvorištu ciglane?… pa vrlo vešto se tamo šepurio i Pastor Ištvan… A gde su bili ovi ‘savesni’ i ‘svesni’ građani, razno-razni humanisti, mup-ovci, Crveni krst itd…. koji su nakrcavanje azilanata gledali mesecima pa i godinama? Kada se ugrozi samo jedna njihova trula taraba, prijavljuju to nedelo, a spremni su cele godine mirno gledati kako se uništava tuđa imovina? Kao da te tzv. izbeglice nisu živile sve te mesece o trošku poreskih obveznika i pri tom nataložili fotografisano smeće?! Kada se delila hrana komunalni policajci bili su redovni gosti te ciglane… Iz svega je vidljivo da su svi nabrojani puno doprineli povećavanju hrpe smeća u ciglani, pa je red da je i počiste. Inače, vrlo je znakovito što se vlasnik ciglane nigde ne spominje imenom i prezimenom. Boji li se tu neko i mrtvog kralja sa slike? A što se stranih novinskih ekipa tiče, mogli su do mile volje fotografisati srpsku spremnost na ulazak u EU. Sve im je bilo na dohvat ruke… odnosno objektiva. I još jedno pitanje – ko je dozvolio svim gore navedenim dičnim imenima i službama ulazak na privatno vlasništvo?

 12. Pajo kaže:

  Iris@
  Dozvolio im je stecajni upravnik!

 13. Iris kaže:

  Pajo@

  Ili tačnije – stečajna upraviteljica. Ljilja bi mogla početi deliti svoju imovinu, a ne tuđu, pogotovo jer su joj dali zadatak da njome i upravlja. Ali, nema ona ništa svoje, jer sve što ima dobila je od komunizma… nije zalud Dragan u to vreme bio velika faca u opštini. c..c..ccc…. A kako dotična gospođa upravlja tuđom imovinom vidi se na slikama: ne znam da li će ciglanu Bačka opeka vratiti u prvobitno stanje – u stanje prije devastiranja industrijskog objekta od strane azilanata. Jer ciglana je bila u funkciji, ali danas su uništena postrojenja, kružna peć je zatrpana neispečenim ciglama, oprema je pokradena, delovi proizvodnih objekata i peći su porušeni, nagoreli… Sitni lokalni lopovi odnose sve što je upotrebljivo… Ne znam da li će se Ljilja pobrinuti da ciglanu preda zakonskim vlasnicima – jer verovali ili ne, oni postoje i traže svoju oduzetu i pokradenu imovinu nazad u vlasništvo! Tako, kao što vidite, ciglana Bačka opeka nije samo ‘hrpa smeća’ nakon azilanata, koja čeka da ju se počisti o trošku poreskih obveznika. Ciglana je blago rečeno – kriminal na delu, pa prema tome, u tom objektu više institucija režima treba obaviti posao za koji su plaćeni od strane naroda.

 14. Upucen kaže:

  Iris@
  vidim da si upucen u desavanje na ciglani,upravu si u 95% sto si izneo u svom tekstu ovih 5% su republicke vlasti sa Ivanisevicem vesto prekrili…

 15. Iris kaže:

  Upucen@

  …a ovih 5 posto što ih navodiš otpada na dobro poznate mizerne izdajice …. Jednom će shvatiti da u grob neće ništa poneti.

OSTAVITE KOMENTAR

73 + = 80

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: