Od jula povraćaj PDV na bebi opremu

Od 1. do 15. jula prvi rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe, za račune izdate od 1. januara do kraja juna.

Ukoliko se poreznici budu držali maksimalnih zakonskih rokova, vraćeni novac će im leći na račune – krajem avgusta.

 

Pravo na povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu imaju roditelji i staratelji koji prošle godine nisu zaradili više od ukupno 960.000 dinara, što je 80.000 dinara mesečno. Drugi uslov je da nisu vlasnici nekretnine vrednije od 23,4 miliona dinara. Ograničen je i ukupan iznos PDV koji i može biti vraćen. Tokom prve godine života bebe roditeljima se može vratiti do 40.000 dinara, a tokom druge – 30.000 dinara. Porez se vraća na kupljeno mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene.

 

– Zahtevi se podnose jedinici Poreske uprave na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište. Uz zahtev, obrazac RFNB, podnose se fiskalni isečci, fotokopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Refundirani novac se uplaćuje na račun koji su roditelji, odnosno staratelji, naveli u zahtevu – objašnjava Dragan Agatunović, iz Sektora za kontrolu Poreske uprave.
Kada prime zahtev, poreznici će proveriti da li roditelji ili staratelji ispunjavaju neophodne uslove, a za to je rok 30 dana. Posle rešenja, u roku od 15 dana se plaćeni PDV i refundira.

 

Tokom ove godine prijem zahteva za povraćaj poreza na dodatu vrednost na kupljenu bebi-opremu će se primati samo tokom jula. Od sledeće godine, refundacija će moći da se zatraži i od 1. do 15. februara.

 

AloKOMENTARI

 1. JimmyQ kaže:

  hahahaha…ko je čuvao račune za svaku kašicu, mleko u prahu, pelene?! to sve puno više košta nego kolica, krevetić i stolica za koju eventualno mogu pronaći račun…

 2. pauk kaže:

  Ovo nije vest za mene.. moji su vec veliki

 3. PerfectDay kaže:

  Mi smo čuvali, sad’ šta će od toga biti videćemo. Koliko god da nam vrate biće dobro. Moramo da iskoristimo sve što se nudi.

 4. trt kaže:

  Odluka o povratu PDV-a kruži već godinu dana, verujem da će jaaaaako puno roditelja podneti zahtev, svi iole informisani roditelji koje poznajem skupljali su račune od kako je prvi put pomenuto da će se nešto dešavati..

  P.S. Mi smo danas predali zahtev za povrat, na šalteru se nisam zadržala duže od jedno celog minuta 😀

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: