Od podrške rušiteljima zaštićenih kuća do zaštite kulturnog nasleđa!?

Najnovija ponuđena planska dokumenta na javni uvid – plan detaljne regulacije Zone 2, predstavljaju samo nastavak dosadašnje politike ove vlasti. Takvim projektima se nanosi šteta gradu, jer oni obično ne štite grad i njegovo kulturno istorijsko nasleđe već su isključivo okrenuti interesu investitora. Ta sprega lokalnih političara i investitora je pogubna za razvoj grada i nažalost traje  već više od tri decenije.

Jučerašnje obraćanje Predsednika Skupštine Grada Subotice  Balint Pastora gde je on sada protiv ovako ponuđenog  plana od strane gradskih urbanista, predstavlja samo predstavu, politički marketing, jer da je on i SVM drugačijeg mišljenja dokazali bi više puta do sada. Prilika za to je bilo dosta.

,,Zajedno ćemo sprečiti da se naše zgrade subotičkog duha i izgleda u Rudić ulici i ulici Petefi Šandora, kao i na Trgu Sinagoge zamene bezličnim višespratnim objektima staklenih zidova i sa čeličnom konstrukcijom.,,- reči su Balinta Pastora .

Ne znamo na koga je mladi Pastor mislio kada je rekao Zajedno. Da li je mislio na onu istu koaliciju SVM-a i SNS-a  koja je dala saglasnost na rušenje kuća u ulici Braće Radić koje su bile pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tada niko iz njegove stranke, pa ni on, nije reč rekao protiv rušenja kuća.

Gde je tada bio subotički duh da spasi kuće od rušenja? Na žalost uvek su bili tu kad je trebalo da podrže sumnjive javne nabavke, planove koji su servirani od strane SNS -a.

 Takvo učešće SVM-a u nečasnim radnjama  sada bi trebalo preko noći da izbrišu, verujući da su građani Subotice baš toliko zaboravni!

A gde je odgovornost za saučestvovanje u delima protiv grada i građana Subotice?

Svi građani Subotice se veoma dobro sećaju brojnih poslovnih prostora koji su bili u vlasništvu grada a dati su u bescenje, uz pomoć tadašnjih koalicija gde je i SVM-a bio jedan od odlučujućih faktora. Iznenadna briga Balinta Pastora za deo užeg centra grada i za stanje svih sumnjivih investicija na Paliću, pokazuje njihovu jasnu želju da uz pomoć Mađarske države kreiraju i buduće hotelske kapacitete na Paliću, i kako će da izgleda centar grada i da, ako je moguće, u planove ubace i investicije iz Mađarske.

Dveri nemaju ništa protiv bilo čijih investicija ali smo uvek za to da se imovina grada čuva, da se njome domaćinski raspolaže i da uvek najvažniji interes bude interes građana i samog grada Subotice a ne pojedinaca iz vlasti koji bi možda želeli da jedne te iste investitore samo zamene sa drugim investitorima.

Srpski pokret Dveri u Subotici smatra da se centar grada i ne samo centar, treba sačuvati i renovirati, malo modernizovati ali svakako ne rušiti i nove objekte graditi. Protiv smo takozvane flaster gradnje, jer nam nove zgrade između starih prizemnih kuća ruže grad. Mi smo za jednu plansku gradnju gde bi se uži centar, stari deo grada sačuvao, renovirao a novogradnja bi bila u delovima grada predviđenom za stambena naselja. Principijelan stav smo imali i prilikom rušenja kuća u Braće Radić ulici, smatravši da je to delo upereno protiv grada i građana Subotice.

Smatramo da rukovodeći kadrovi  u JP  za upravljanje putevima, urbanističko planiranje kao i rukovodeći kadrovi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture nemaju više nikakav kredibilitet u donošenju bilo kakvih planova i odluka.

Treba obustaviti dalju promociju i javni uvid u planska dokumenta vezana za PDR za Zonu 2.

Potrebno je da se iskoreni korupcija u tim javnim ustanovama i ako treba da se i oslobodimo tih i takvih kadrova koji godinama rade ali ne za interes grada već isključivo za interes investitora i svoj lični interes.

Treba omogućiti da na jednom transparentnom javnom konkursu izaberemo nove mlade ljude koji će imati smernice u radu, da grad treba sačuvati, njegovu kulturu i identitet, jer vlasti su prolazne a grad ostaje generacijama iza nas.

GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

 1. Rax kaže:

  Moram danapomenem da sam simpatizer izjava dveri, da sam procitala samo pocetak teksta. Zasto dirate malog pastora? Pastor nije bio politicar do sada u subotici ili mozda ja nemam tacnu informaciju? Sve sto smo do sada procitali, sve je bilo ok i u interesu suboticana, sto tu predstavlja onda problem?

 2. Trovach kaže:

  @Rax…Slazem se da Dveri ponekad nesto i pametno kazu, ali ne volim ekstremne desnicare, pa cak ni one manje ekstremne jer mi je sovinizam potpuno stran. Ljude treba deliti na dobre i lose. Zato se ne slazem sa koncepcijom te partije (pokreta), ali svako upozoravanje na korupciju, kriminal i lose upravljanje podrzavam.

 3. Ljiljana kaže:

  U pravu su ovaj put iz Dveri. Pastori kroz ove razne napade otvaraju put investicijama iz Mađarske. Jel neko ovde pomenuo nacionalisticku stranku? A sta su oni ako nisu to.. Gradjanska, umerena nacionalna? Pa nisu, drugari, oni imaju cilj. Kao sto rece njihov glavni predsednik prosle godine, ne vidi razlog ako su jednom imali veliku teritoriju da je jednom imaju opet. I to je to.

 4. Posmatrač kaže:

  Za Dveri se odavno ne može reći da su ekstremno desna stranka. Slično kao što se to događa sa Jobikom u Mađarskoj, i Dveri su se vremenom pomerili ka sredini.
  Ja sad i ne vidim pravu iskrenu desnicu kod nas, kao ni liberale a ni autonomaša više nema.
  Vučić je sve okupio u svoju “prorežimsku opoziciju” pa tako i desničarske grupe i pojedince. Čeda Jovanović glumi “građaniste” iako više nema ni promil glasača. Bez glasača su ostali i Čankovi ligaši od kada su ušli u vlast, isto i Šešelj i ostali što glume opoziciju na Pinku i Hepiju ali tako da ne kritikuju vlast. Vučić skinuo procenat za cenzus ali ni to ne vredi.
  Najveću štetu Šizoje pravi sam sebi svojim sumanutim ponašanjem i izborom ljudi oko sebe koji predstavlaju običan ljudski otpad.

 5. Rax kaže:

  Bas zbog tog nacionalizma, koji ne sme, u stvari nije ispravan u zemlji koju 30% cine drge nacije, sam napisala ” da sam simpatizer njihovih izjava”.

 6. Jedan anacionalan covek kaže:

  @ Rax i ostalo drustvo u cosku

  Nacionalizam nije ispravan nigde i ni u jednoj zemlji. On je jedno veliko zlo makar se pojavljivao samo u homeopatskim kolicinama. Nacionalizam je jedna odvratna izmisljotina s kraja 18 i pocetka 19 veka i sluzi u prvom redu za zastitu kapitala i njegovih vlastitih trzista. Recimo formula “Made in Germany” nastaje u drugoj polovini 19 veka i potice iz Engleske. Tamo je zakonom na svakoj robi koja se uvozila iz Nemacke, morao stajati natpis Made in Germany da bi se odmah moglo razlikovati sta je “ona njihova” losa i jeftina Nemacka roba , a sta je nasa Engleska dobra i visikokvalitena proizvodnja. Borba za trziste je majka svih nacionalizama. Engleski nacionalizam kao pokusaj zastite trzista je bio kontraproduktivan pa je formula koja se zakonski morala ispisati na robu poreklom iz Nemacke, postala zapravo referenca za kvalitet i prvorazredna reklama za Nemacke proizvode. Nacionalizam postize u prvoj polovini 20 veka svoju kulminaciju i zavrsava sa Holokaustom. Danas se u naprednim i civilizovanim i demokratskim drustvima nacionalizam suzbija odmah vec u prvim zacecima. On uspeva jos samo u politicki retardiranim, ekonomski impotentnim i kulturno inferiornim zemljama. Ne treba mesati (narocito po Balkanu) pojmove nacionalizam i patriotizam. Patriota radii i spreman je da se zrtvuje za dobrobit svoje domovine (Patria=domovina) A nacionalista (natio=rodjenje) ne priznaje i ne postuje nista drugo osim svoje nacije, bez obzira gde se ta nacija nalazi i gde god da zivi., sve ostale nacije ne trpi, nekad apsolutno nekad samo selektivno, osim naravno svoje koja je automatski nadnacija i svi ostali joj nisu ni do kolena.

 7. rax kaže:

  anacionalni covece, ne znam sto mi se obracas, meni su pojmovi poznati i razlike koje spominjes, ali istorijat, koji si gore napisao nisam znala i hvala ti mnogo.

 8. Jedan anacionalni covek kaže:

  @rax

  Iz tvojeg prethodnog posta je zvucalo tako da je nacionalizam ustvari ispavan, ali samo ne u zemlji sa 30% drugih nacija. Inace negde drugde valjda moze da bude ispravan. Barem sam ja tako shvatio. Svako od nas moze nesto pogresno da shvati pa tako i ja kao i ti. Za to ovde vise nema mesta nekakvoj raspravi i polemici na tu temu. OK?

 9. Arh..2 kaže:

  Kako bre kulturno nasleđe i starih građevina u strogom centru grada: Zar niko ne vidi šta se događa već godinama oko adaptacije-sanacije tornjeve Katedrala Sv,Avilske u Subotici. Prvi eksperti su bili iz Beograda -rezultat još više tone objekat . Drugi eksperti sa geomehanikom su bili iz Subotice .rezultat oštećenja se samo pogoršalo . Treči i četvrti eksperti su bili iz Mađarske koji su hteli sanirati temelje sa ubrizgavanjem neke plastične mase ispod temelj .-rezultat se vidi na katstrofalnoj pukotini od skoro sada već 1/2 metra širine. Postavlja se pitanje da li su svi neznalice ili nestručni ili je taj posao samo ‘kasica prsica’ prosudite sami…SVM-SNS koalicija sa prekograničnim korenima.

 10. Marko kaže:

  Što se tiče katedrale pogledajte članak na ovom sajtu od 28.06.2020. U komentarima je neko naveo primer katedrale u Meksiku kao uspešan slučaj sanacije ovakvog problema,ali u još puno većem razmeru.Valja to pogledati i možda potražiti savet.

 11. Arh..2 kaže:

  @ Marko : Postoje specijalizovane građevinske firme za ovakve i slične intervencije. Neke firme su u toj meri specializovane da ako postoji potreba celu zgradu prenesu na neku novu lokaciju.

 12. rax kaže:

  kao sto se vidi na ovom videu, sve je moguce,, treba samo znanja i para.
  https://www.youtube.com/watch?v=LilJzffRN6E

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =