Odabrani dobavljači vitaminskih paketa za penzionere

Ministarstvo zdravlja ugovorilo je nabavku vitaminskog paketa za penzionere vrednu 921,5 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 1,1 milijardu dinara sa PDV-om (oko 7,8, odnosno 9,4 mil EUR).Ugovor je zaključen 15. marta na osnovu pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva, sa grupom ponuđača koju čine: Goodwill Pharma doo Subotica (ovlašćeni član u zajedničkoj ponudi), GMZ Ervamatin doo Beograd, Slaviamed doo Beograd, Par Pak doo Beograd, Pharmanova doo Obrenovac, Esensa doo Beograd, Galenika ad Beograd, V&B doo Subotica i Proton System doo Beograd.

Kako je navedeno u odluci o dodeli ugovora, Ministarstvo zdravlja je 26. februara dostavilo poziv za podnošenje ponuda firmama Ervatim, Max Medica, Slaviamed, Goodwill Pharma i Proton System, nakon čega je podneta jedna gorepomenute grupe ponuđača.

Kriterijum za dodelu ugovara je, kako je istaknuto u odluci, bila najniža ponuđena cena, ali je Komisija za javnu nabavku konstatovala da nije bilo uslova za rangiranje po tom kriterijumu, s obzirom na to da je podneta samo jedna ponuda.

U obrazloženju dodele ugovora bez objavljivanja javnog poziva kao razlog je navedena izuzetna hitnost prouzrokovana događajima koje javni naručilac nije mogao da predvidi i u skladu sa članom 61. stav 1. tačka 2 Zakona o javnim nabavkama.

– Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, po preporukama Kriznog štaba i drugih nadležnih institucija, potrebno je da se u najkraćem roku sprovede javna nabavka vitaminskih paketa, radi prevencije od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 – navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se da “vitaminski paketi treba da služe za potrebe najugroženijeg sloja stanovništva, kako bi se u što kraćem roku stvorili uslovi za jaku prevenciju od zarazne bolesti COVID-19”.

– Kako je usled epidemije ugroženo zdravlje i životi ljudi, potrebno je da se hitnom nabavkom vitaminskih paketa omogući zaštita najugroženijeg stanovništva tj. starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika, zdravstvenih radnika i sl. Prevencijom, odnosno korišćenjem vitaminskih paketa koji su predmet ove javne nabavke, smanjio bi se broj zaraženih i zaštitio deo stanovništva koji je najugroženiji, a samim tim i ostali deo stanovništva – obrazloženo je.

Ostale detalje nabavke možete pogledati OVDE.


eKapijaKOMENTARI

 1. Ljiljana kaže:

  Prejako

 2. Gligorije kaže:

  Shopping glasova za glasanje….

 3. Djordje kaže:

  Koliko kriminala u samo jednoj nabavci. Nije raspisana zakonom utvrdjena jav.nabavka nego opet dogovor sa odabranim firmama. Dokle bre lopoluk ovaj? A Djilas ovo Djilas ono….krao je i on ali vi ste napredni šampioni koliko otimate.

 4. Caru carevo kaže:

  Treba ukinuti i penzije i plate. Što da cirkuliše toliko novca bezpotrebno. Preusmerite pare odmah na svoje račune. Mnogo jednostavnije.

 5. Gile kaže:

  Djilas se nije ni rodio za ove… Užas

 6. Jedna jabuka na dan kaže:

  Normalnom ishranom se unosi dovoljno vitamina bez obzira na starosnu dob. Visak vitamina moze vise da steti nego sto moze da koristi. Vestacki sinteticki vitamini sluze iskljucivo za bogacenje farmaceutskih i slicnih proizvodjaca. To im je ujedno i jedina svrha i namena. Masovno kljukanje stanovnistva atificijalnim mineralima i vitaminima je bez ikakvog medicinskog osnova i pretstavlja kriminal.

 7. Jovan kaže:

  Đilas je bre samo ulični čistač cipele za ove-baštanski patuljak…

 8. Indijanac kaže:

  Hoće li Ministarstvo zdravlja, ili ti “država” pred pravoslavni Uskrs možda deliti šunke, kobasice, jaja i rendani ren za potrebe najugroženijeg sloja stanovništva i penzionere, jer kako sam čuo, ove namirnice su također pune raznih korisnih vitamina za očuvanje zdravlja i prevenciju od zarazne bolesti COVID-19”.

 9. Jaba kaže:

  Najjače je da je i v&b na spisku… Pa oni bre prave kese… Toliko je sve hitno da ste uspeli i da nađete firmu koja će da nastampa vašu reklamu na kesu… A vi ćete posle u te kese lepo da upakujete svoje paketiće.. tuga… sramota… treba vas bre sve komplet tužiti međunarodnom sudu pravde…

 10. rax kaže:

  ko li se ovog dosetio, strasno sta se radi. pod hitno bi trebalo sve politicare ovog sveta smestiti na epsteinovo ostrvo, sve ih izvakcinisati i to svim vakcinama, posto oni izbegavaju vakcinisanje, a trebali su prvi da prime, posto su oni jedini koji se druze i to sirom sveta. oko ostrva razmnoziti ajkule, a mi cemo, kako nam je bog sudio i to bez politicara. opet se novac prebacuje farma industriji, nije im dosta za testove i vakcine. podelice neke znj vitamine, koje nemaju nikakvu biolosku……., ne znam kako se kaze, ali uglavnom te jeftive vitamine nas organizam ne moze da resorbuje. bolje da su ljudima kupili kilogram kivija, limuna i 10 dk badema. no, sigurna sam da ce vecina penzionera da se obraduje, nazalost.

 11. Miša_Su kaže:

  Ima li u paketima i semenki od jabuka?

 12. Pera kaže:

  Trovanjem na trovanje. Pedesetih prošlog veka u “izuzetnoj” ameriki “lekari” su u reklamama masmedija promovisali industrijski duvan kao zdrav. Danas promovišu paste za zube, tablete, kapsule, masti, vakcine, zračenje, hemioterapiju, sečenje organa, donorstvo…

  “Za rat protiv nejudejaca šaljite decu (i) u ‘lekare’ ”

  Hoće li “naš” medij da objavi ovo. Ipak radi u “našem”, “javnom” interesu. On je “naš” “zaštitnik”, isto kao i čuveni
  Ombudsman.

 13. Inspektor.. kaže:

  @ Indijanac Pomešao si lončiće …ta roba ima i proteina i minerala pa je puno skuplja od vitamina A,B,C. Ukratko bilo bi rastrošno delti šunke ,jaja i slično A možda na pravoslavni Uskrs nije ni primereno to jesti to nije običaj,već se pazi na ‘liniju’.

 14. Zoli kaže:

  @ Pera Ombudsman …misliš ona ljepoljka-bakutanerka Tot-Salai Erika.?

OSTAVITE KOMENTAR