Odbornice potpisale Žensku platformu

Žene čine većinu stanovništva Srbije, ali manje zarađuju i poseduju od muškaraca sa kojima, uprkos deklarativnom zalaganju, nisu ravnopravne. Da bi to promenile, odbornice Subotice i Sombora prve su potpisale Žensku platformu za razvoj Srbije od 2014. do 2020. godine.  …

poslovna zena
"Ženska platforma razvoja Srbije će omogućiti ono što je najvažnije, a to je praktična primena rodne ravnopravnosti koja je ključ razvojnih rodnih politika bez kojih ne možemo da govorimo o demokratiji", kaže mr Đenđi Seleši, koordinatorka Ženske odborničke mreže Skupštine grada Subotica.

Predstavnici pokrajinske i republičke Vlade potvrđuju da još uvek postoje stereotipi i neravnopravnost među polovina te da je promena tog odnosa među državnim prioritetima.

"Položaj žene danas, bez obzira na poboljšanje koje je zabeleženo u poslednjih nekoliko godina, je izuzetno težak", konstatuje Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

U prilog tome, on dodaje da je ta neravnopravnost prisutna u svim oblastima, kako u pogledu zarada, tako i u pogledu imovine koja je, u 90 odsto slučajeva u Vojvodini, uknjižena na ime muškaraca.

Milana Lazić iz tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije kaže da statistika svedoči da su žene za 30 odsto manje plaćene u odnosu na muškarce koji obavljaju isti posao.

"Takođe imamo podatke koji su frapantni u smislu da je svaka druga ili treća žena iskusila fizičko ili psihično nasilje, što je ogroman problem. Zato smatramo da se potpisivanjem "Ženske platforme za razvoj Srbije" rodna ravnopravnost stavlja među prioritete države", smatra ona.

Cilj "Ženske platforme za razvoj Srbije" je jačanje uloge žena u društvu kroz poboljšanje njihovih pozicija u organima odlučivanja, što se smatra ključnim za postizanje ravnopravnosti među polovima koje je podjednako u interesu muškaraca koliko i žena.

RTVKOMENTARI

 1. Beli kaže:

  80 % uknjiženi muškarci kao vlasnici nekretnina – strašno. Ako se uzme u obzir da žene u 100%  slučajeva rađaju dacu a muškarci ništa , situacija postaje neizdrživa !

  Zanima me koliko će ova nova tvorevina vitezova ženskog reda doneti koristi građanima. Kakve veze ima ko je izrekao glupost u skupštini – žena ili muškarac. Izvinite što ne govorim o pametnim  idejama u skupštini jer je to raritet par ekselans (fon.).

 2. Prozivka kaže:

  Mene interesuje jedna stvar… Na koji način će se usklađivati odluke toga tela ako znamo da ga čine predstavnice stranaka pozicije i opozicije? Da li to znači da to isto mogu da urade i muški članovi parlamenta? Po logici stvari, MOGU! Sada mi ništa nije jasno.. Kako onda mislite vi iz opozicije da kritikujete odluke vladajuće većine? Mislim da je ovo samo mlaćenje prazne slame i da se na ovaj način ne može postojeća (kvazi) većina srušiti s vlasti. Vi, žene iz opozicije morate delovati OPOZICIONO.. ako znate šta to znači? Zar mislite da će vaše predloge, ma koliko dobri bili, ovi drugi prihvatiti? Ne zamlaćujte i nas i sebe!

 3. amacak kaže:

  vidim da je visoka škola laganja stigla i kod nas.

  ne zarađuju žene 30% manje za isti rad već je ukupna zarada svih žena za približan procenat manja ali muškarci i žene su grupisani u različita zanimanja kojiam se bave (jel video neko ženu da visi sa bandere na +40 u hladu). nedavno je i obamina administracija na sav glas kukala o "manje para za isti rad" dok novinari nisu otkrili da i u beloj kući žene zarađuju manje za 13% od muškaraca (http://www.washingtonpost.com/politics/male-female-pay-gap-remains-entrenched-at-white-house/2014/07/01/dbc6c088-0155-11e4-8fd0-3a663dfa68ac_story.html).

  nemam podatke za vojvodinu ali skoro sigurno da se i sa ovih90% uknjiženog radi o manipulaciji ili čistoj laži kao onoj gluposti da žene zarađuju 1% svetskih plata (dok samo žene u americi zarađuju blizu 3%).

  ako je samo svaka druga (ili treća) žena iskusila nasilje onda one uopšte nisu ugrožene jer je skoro pa svaki muškarac iskusio isto, ako bi se primenila metodologija kojom se došlo do prve cifre. ja, koji sam sam odrastao u mnogo mirnije  vreme i opet bio bio 2 puta napadnut na ulici bez ikakvog razloga kao i skoro svako iz mog razreda bih takođe ušao u tu statistiku samo da me je iko pitao. ništa ozbiljno, bez teških povreda ali po metodologiji koja je primenjena više je muškaraca koji su "iskusili nasile". 

  ne da time umanjujem problem ozbiljnog porodičnog nasilja gde su žene mnogo češće žrtve ali tu se radi o ispod 10% a ne o svakoj drugoj. naravno tako mali procenat nije seksi u ovom kontekstu pa potlačena milana mora da papagasjki ponavlja propagandu smišljenu na drugom mestu.

   

   

   

OSTAVITE KOMENTAR