Odgovor na saopštenje Tomislava Žigmanova, nosioca liste Ujedinjene Srbije u Subotici

Odluka da Hrvatski demokratski forum izađe na lokalne izbore u Subotici bitno je poremetila planove koruptivnog etnobiznisa u hrvatskoj zajednici. Jučerašnje saopštenje nosioca liste Ujedinjene demokratske Srbije u Subotici Tomislava Žigmanova pokazuje u kojoj je meri uzdrman monopol odlučivanja unutar zajednice, ali posebno u kojoj je meri panika obuzela ovog samozvanog vođu Hrvata u Srbiji.

HDF je odluku o izlasku na izbore doneo tek nakon što je DSHV objavio da na izbore ne izlazi kao predstavnik Hrvata, nego u okviru dvoslojne koalicije Vojvođanski front-Ujedinjena Srbija. Time je Žigmanov pokazao da ga ne interesuje podrška Hrvata, nego samo njegova lična pozicija, odnosno da ga glasači opozicionih stranaka sa centralama u Beogradu i Novom Sadu uguraju u skupštine Srbije, Vojvodine i Subotice. HDF je odlukom da samostalno, kao hrvatska lista, izađe na izbore popunio prazan prostor koji je Žigmanov ostavio.

HDF se, kao jedina hrvatska lista na ovim izborima, zalaže između ostalog za suživot svih nacionalnih, verskih i drugih zajednica u našem gradu, ali se pre svega zalaže za povratak dostojanstva i samopoštovanja hrvatske zajednice. HDF je samostalna grupa građana koja želi da i Hrvati u Subotici zauzmu političko mesto koje im pripada. Bićemo korektan i pouzdan partner vlastima jer želimo učestvovati u donošenju odluka bitnim za građane, za razliku od Žigmanova koji svesno vodi DSHV u opoziciju jer mu tako odgovara. Naime, samo sa DSHV-om u opoziciji on ostvaruje svoj lični cilj.

Na njegovu žalost, građani su ga prozreli, a posebno je pod pritiskom članova DSHV-a koji su izrazito nezadovoljni antinacionalnom politikom svog predsednika. Otud i tolika nervoza u svakom njegovom javnom istupu otkada je saznao da je HDF jedina hrvatska lista na izborima. Nazivati pripadnike hrvatske zajednice „statističkim i drugim“ Hrvatima bilo bi uvredljivo da ih ne izgovara čovek za koga postoje ozbiljne javno iznete sumnje da je u hrvatsku zajednicu ubačen kao trojanski konj sa ciljem potiranja političkog uticaja zajednice.

Međutim, u Žigmanovljevom saopštenju je posebno zanimljivo njegovo „iznenađenje“ aktivnostima diplomatsko-konzularnih predstavnika Republike Hrvatske, koji su mu takođe zatvorili vrata jer je njihova ustavna obaveza brinuti o pravima Hrvata, a ne Ujedinjene Srbije. Bez podrške pripadnika hrvatske zajednice, a sada i bez potpore matične države, uz pomoć samo odbačenih delova nekadašnje Demokratske stranke, Žigmanov više nema kud pa histerično udara i levo i desno nazirući svoj politički sumrak.

U kampanji nam prilaze građani, ali i brojni članovi DSHV-a nezadovoljni odlukama, a pre svega ponašanjem svog predsednika, izražavajući nespokojstvo zbog mogućnosti da Hrvati ostanu jedina nacionalna zajednica bez svojih predstavnika u Skupštini Grada Subotice. To se može promeniti 21. juna 2020. godine izlaskom na izbore i zaokruživanjem broja 9 ispred naziva jedine hrvatske liste – liste Hrvatski demokratski forum.

 

Zvonimir Perušić

Hrvatski demokratski forum

Nositelj listeKOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Bravo komšije Hrvati !
  Idemo dalje, zajedno u budućnost !
  A DSHV neka gleda u prošlost i neka stoji u mestu, ako je to njihov izbor i njihovog vođe Žigmanova.

 2. hh kaže:

  Prevara Hrvata.Inače,opasno je vjerovati da je sve što dolazi iz matične države apsolutna norma hrvatstva i da je samo po sebi ispravno sa stajališta hrvatskog nacionalnog interesa u Vojvodini.To osobito kad se uzme u obzir sva trulež same unutarnjepolitičke scene u Hrvatskoj.

 3. Smaskro kaže:

  Baš će mo zatebe glasat, … prodani.

 4. yu kaže:

  Zvonimir PerušićDo kolovoza 1991. godine dopisnik je zagrebačkog Vjesnika iz Subotice.
  Zbog ratnih okolnosti i političkih pritisaka tadašnjih vlasti u gradu, 1992. napušta Subotičke novine i novinarstvo. U profesiju se vraća 2002. godine kao direktor i glavni i odgovorni urednik Hrvatske riječi, hrvatske manjinske ustanove koju osniva Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine. Od ožujka 2005. do listopada 2006. godine potpredsjednik je Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, zadužen za informiranje i službenu uporabu jezika. Ustanovu vodi do siječnja 2008. godine, kada podnosi ostavku. Od tada je dopredsjednik organizacije za zaštitu ljudskih prava i promidžbu kulturnih vrijednosti Hrvatski demokratski forum – Preporuke iz Lemeša. I ja bi tata!

 5. croat kaže:

  Da budem iskren ja nikad cuo za ove

 6. Metuzalem kaže:

  Udario ,,Brat na brata” , Hrvat na Hrvata.

  Raduj se Srbijo!

 7. rax kaže:

  ne znam puno o hrvatsko/bunjevackim odnosima, ali znam da zigmenov izlazi sa cankom na izbore. o zigmenovu ne znam nista, ali o canku da: taj canak mnogo, mnogo godina zaludjuje vojvodjane, ali sem sto prica ne radi nista. do sada po mom znanju uspeo je da izdejstvuje da traktore ne moraju sveke godine regstrovati ili sl. i na je ponekad postavljao skinute vojvodjanske zastave. nije bas puno, sobzirom na njegovu “gde su nase pare”. kada je pastor na pocetku ds-vladavine trazio 7% vojvodjanskih para, taj canak je cutao. da se canak zalaze za vojvodinu, on bi trebao da se bori za dokument, koji je deponovan negde, a u njemu stoji da vojvodina ostaje kao sto je bila. toliko o zigmanovu, da je sigurno stao uz nekog, ko do sada nista i´niti za manjine, niti za vojvodinu uradio nije

 8. Krešo kaže:

  Konacno da neko stane na put Zigmanovu, dosta nas je krao sa pet pozicija na kojima prima placu. Dosad je to prolazilo bez otpora ali sada se Zigman malo uplasio vidim

 9. Srbin kaže:

  Da sam Hrvat bilo bi me sramota da me vodi pijanac sa masnom kosom i mrsomudnim govorom koji čoveka nikad ne gleda u oči.

 10. Pere kaže:

  moram reci da je krajnje neozbiljan ovaj zigmanov. Misli li on da ima nesto dobro u tome da nas razdvaja nas hrvate medjusobno, em mu ne valjaju drugi politicari iz zajednice ko da je on bogom izabran, em mu ne valjaju bunjevci, onamo kumuje sa strankama koje zele oslabit identitet srba u vojvodini mislim stvarno sta je tu dobro u razdvajanju sad mi smo ovaki vi ste onaki. Mani se politike zigmanov samo stetu donosis

 11. Quo graviora kaže:

  Da li ovo srbijansko političko izmišljanje Perušića znači da su “Bunjevci” pušteni niz vodu,tj.da je vodokotlić očistio WC školjku od Bajića,Kujundžićke i ostalih?To znači da će slijedeće pražnjenje otplaviti i Perušića u istom smjeru?

 12. Andrija kaže:

  Zigmanov zamera Perusicu sto ovaj ne prica hrvatski, pa de to ima to je cist fasizam a do skora nije smeo reci da je hrvat mozda zato jer i nije. Nit mu prezime hrvatsko

 13. Ko tu koga kaže:

  Jedan od ovih Žigmanovljevih botova, onaj najnepismeniji, vodio tribine u Srpskom kulturnom centru Sveti Sava u Subotici. O budalčine 🙂

 14. yu kaže:

  Krešo
  SITNIM DUŠAMA JE BITNO SAMO KO KOLIKO JE DOBIO NOVACA. BITNIJE JE DA LI JE TO ZARADIO SVOJIM RADOM. KONAČNO JEDAN PISMEN ČOVEK I RADAN. PODMETNIO LEĐA ZA HRVATE DA ŠTITI NJIHOVE INTERESE.
  UZMI I NAPIŠI I TI JEDAN GOVOR, ALI SMISLEN I PISMEN, PA KONKURIŠI ŽIGMANOVU ZA JEDNO OD NJEGOVIH RADNIH MESTA.

 15. yu kaže:

  Pere
  PROČITAJ ŠTA SI NAPISAO I KAKO SI NAPISAO.

 16. Istorija kaže:

  Srbin
  Može da te bude sramota. Ali počni od Kosovskog boja, pa 500 god. pod turcima..
  I završi sa zadnjim bratoubilačkim ratom 1991-1995.

 17. Ham,ham kaže:

  Perusic pravi Hrvat,a Zigmanov prodana dusa,bivsi Bunjevac.Iskreno ni ne fali nam masni.Zivili Bunjevci,6 za ponos i spas Bunjevaca.Ne smemo se prodati ni Sns-u,kao nekada zutima.Zigmanova treba potuci normalnoscu,tu je najtanji.

 18. bać Joso pilićar kaže:

  Prezime Perušić dolazi od “peruška”.Peruška je bilo osušeno pućije jel guščije krilo s dugačkim percadima,a koristila se za čišćenje ravnih površina(astala),pendžera i sl.od sitnog trunja i prava.
  Tako da možmo kast da je ovom Perušiću uloga sasvim u skladu s prezimenom jel je,iz razloga koje se MORA istražit,pristo igrat ulogu srbijanske krpe za brisanje prava.Na kraju ćedu s njim otrt dupe,ko što i priliči.

 19. Camelot kaže:

  Prezime Perusic dolazi od toponima Perusic u Licko-senjskoj zupaniji u Hrvatskoj. Dakle ovde se radi o prezimenu iz domena toponomastike. Sam terminus ima svoj etimoloski koren u imenu Petar. Ime Petar dolazi iz grckog jezika i znaci kamen ili stena. Rasprostranjeno je u celom hriscanskom svetu u mnogobrojnim lokalnim oblicima.

 20. Bunjevac kaže:

  Kada se uzme u obzir činjenica da se Perušić deklarativno odrekao potrebe implementacije hrvatskog književnog jezika(a to znači i hrvatske kulture) u program ostvarivanja hrvatskih manjinskih prava u Srbiji,a što predstavlja temeljnu zadaću i program DSHV-a i Tomislava Žigmanova,stvari postaju jasne!Političko izmišljanje Perušića kao prazne političke tikve ima za cilj ometanje ostvarivanje jezičnih i kulturnih prava Hrvata,posebno realizacije Hrvatskog školskog centra u Subotici što je postalo trn u oku srbijanskih službi.Potpis ovakvih manipulacija je jasan:on zaudara na isti način kao i kad su izmišljani “Bunjevci”.Ista kuhinja – pokušaj rovarenja iznutra.Zanimljivo je da se u komentarima javljaju i neki radikalni srpski komentatori koji odjednom “pozdravljaju” prave Hrvate iz Perušića u Lici,pa odjednom Lika prestaje biti srpska zemlja što je do jučer bila itd….Sve je to jako providno i debilno.S takvom manipulativnom politikom Srbija samo dublje propada u živo blato.Sve ove činjenice nikako ne znače da je Žigmanovljeva politika u cijelosti ispravna,ali u temeljnim stvarima jest i bolje nema!

 21. Hrvoje Macanović kaže:

  Tekst je pogodio u centar mete. Žigmanov se previše zaigrao i sve aktivnosti usmerio ka ličnom interesu. Šteta što ga niko nije obavestio da njegove intelektualne sposobnosti ne dopiru do visoke politike, odnosno do visina koje su iznad nivoa mesne zajednice …

  Setite se da je pre pola godine usvojen Memorandum o budućnosti Vojvodine, a potpisali su ga Žigmanov tj. DSHV, LSV Nenada Čanka i Vojvođanska partija. Predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je tada da je NJEGOVA stranka prepoznala interes da učestvuje u formiranju ozbiljne, moderne i proevropske političke alternative. Između redova je lako pročitati da Žigmanova ne vode interesi hrvatska zajednica već lični …

  Umesto da bude korektan i pouzdan partner vlasti, da aktivnosti DSHV usmerava ka potrebama i interesima hrvatske zajednice u Srbiji, on uporno podiže tenzije i širi međunacionalnu netrpeljivost (pre)često njačući o ugroženosti Hrvata… Dešava se da zvanični Zagreb povremeno gurne “prst u oko” zvaničnom Beogradu (ili bude obratno), ali “visoka politika” nikako ne sme da se odrazi na interese lokalne zajednice.

  Na lokalnim izborima Hrvatski demokratski forum je za Hrvate neosporno bolja alternativa od Vojvođanskog fronta. Svaki glas dat za Žigmanova je izgubljen glas – glas koji će Hrvate udaljiti od vlasti i ostvarivanja interesa hrvatske zajednice u našem gradu …

  Ko šta čini – sebi čini. I dobro i loše. E, sad, ko je koliko pametan …

 22. Camelot kaže:

  Onomastika je nauka o imenima i prezimenima, predstavlja jednu granu lingvistike. Kao i svaka nauka poznaje i prihvata iskljucivo pro ili kontra argumente. Krvava pena na blesavoj gubici nije nikakav argument.

 23. Bunjevac kaže:

  Što se Perušić eksplicitno ne izjasni o potrebi otvaranja Hrvatskog školskog centra u Subotici?Pa da vidimo na čemu smo!
  Ovaj Macanović kipi mržnjom prema Hrvatima i njegovo mišljenje sigurno neće imati utjecaja na ishod glasanja.A što se tiče Žigmanovljeve inteligencije,za aktualnu politiku Srbije prema Hrvatima u Vojvodini nije potrebna neka osobita inteligencija(u svakom slučaju daleko niža od Žigmanovljeve) jer je jako providna i u svakom slučaju neučinkovita.
  Dakle,Hrvatski školski centar je aksiom na osnovu kojega možemo ocjenjivati svaku političku opciju.

 24. Anonimni kaže:

  @Bunjevac
  O čemu da se izjašnjava Vučićev “Hrvat”?
  Zar ti nije dovoljno da vidiš ko ga brani na sajtu pa da shvatiš sa kim imaš posla.
  Jeftinija verzija Bajića.
  Uostalom pogledaj
  https://www.subotica.info/licnosti/zvonimir-perusic
  od mitinga do slave SNS-a, svugde je on.

 25. Milan kaže:

  Taj zigmanov je bunjevac iz tavankuta.divanio bunjevacki pola zivota.e onda odjednom sam hrvat i promenio naglasak.bezte od takvih glavom bez obzira.

 26. vasilije ikodinović kaže:

  Žigmanov se dokazao kao hrabar borac za prava Hrvata, koji nije ustuknuo ni pred osionošću Vučića ni pred indiferentnošću Tadićevog režima. Ko ne razume koliko su Hrvati na vetrometini interesa sa jedne i druge obale Dunava, taj može da smatra da je Perušićev interes za lokalnu politiku dobronameran. Po mom mišljenju, jedino Žigmanov ima iskustvo, postojanost i muda za bavljenje politikom u Srbiji ovim blatnjavim vremenima zastupajući interese Hrvata, i to čini vrlo dobro, bez obzira na učestale napade sa gotovo svih strana!

 27. Bunjevac kaže:

  Čudo da još nismo čuli kaku “provalu” od Mirka Bajića povodom ovog.Moždar je moro otić u invalidsku penziju,vrane mu popile pamet.

 28. Hrvoje Macanović kaže:

  @ Bunjevac
  Žao mi je takvih jedinki koji bi malo da budu Bunjevci, a malo Hrvati. izgubljenih u prošlosti, ne shvatajući sadašnjost, ophrvani mržnjom i ličnom glupošću …

  Kaže stara izreka da su trešnje u tuđem dvorištu slađe, možda jeste tako, ali ne smeš zaboraviti da si rođen u ovom gradu (ako si), da su ti ovde prijatelji, kolege, rodbina … i zašto misliš da je tamo u tuđem dvorištu (s one strane Dunava) lepše i bolje?
  Ako jeste – idi tamo gde ti je bolje. Ako ne misliš odlaziti, ako ovde nameravaš i dalje živeti, raditi i odgajati decu, onda nikada ne zaboravi da je komšija najbliži rod, ma koje vere ili nacije bio … Zato su nam važni mir, sloga i tolerancija.

  Žigmanov i njemu slični ne žele dobro lojalnih Hrvatima. DSHV se polako ali sigurno pretvorio u leglo antisrpstva i širenja međunacionalne netrpeljivosti, a to nikako ne može biti dobro za dobrosusedske odnose.

  Hrvatski demokratski forum i Zvonimir Perušić nude mudriju politiku. Kamo sreće da nakon izbora postanu deo gradske vlasti. Verujem da mogu jednoga dana biti značajni graditelji poverenja i dobrosusedskih odnosa između Srbije i Hrvatske. Slično kao što je Savez vojvođanskih Mađara bio most prijateljstva sa Mađarskom …

  I kao što već rekoh: Ko šta čini – sebi čini. I dobro i loše. E, sad, ko je koliko pametan …

 29. Oki kaže:

  @bunjevac koji to nije
  Imam lepih 48 godina, od kad znam za sebe a to je bilo još u ona lepa Titova vremena, divanili su Bunjevci širom ove naše lepe Vojvodine, pogotovo Bačke.
  I možete vi sad izmišljati bajke da je Milošević, i ostali predsednici Srbije, manipuliraju hrvatskim življe da se izjasne kao bunjevci.
  Odrastao sam uz drugare bunjevci, u kući mog dede i mog oca, je uvek rado viđen gost jedan od bunjevaca koji je to uvek isticao, pokojni Stevo ( fembak) Buljovčić, kod koga u staroj Spartak kafani je pevao isto tako istaknuti Subotičko-Somborski bunjevac Zvonko Bogdan.
  Hrvati samo treba da prestanu to agresivno asimiliranje bunjevaca i ostave ih na miru.
  Mnogi bunjevci su uzeli hrvatske pasoše. Pa šta, zar zato mora da se deklariše kao hrvat, to je glupost, mnogi srbi su uzeli hrvatske pasoše pa su i dalje srbi.
  Samo pustite vi hrvati, i srbe i bunjevci na miru i sve će lepo da bude.

 30. Bunjevac kaže:

  “Žao mi je takvih jedinki koji bi malo da budu Bunjevci,a malo Hrvati”?Onaj tko može ovakvu glupost izjaviti polazi od pretpostavke da Bunjevci i Hrvati nisu isto!?Odnosno potvrđuje valjanost srbijanske podjele koja je političkim nožem zasjekla u ovaj nacionalni korpus?Dosta je bilo te komedije!Ni jedna druga država osim Srbije nema takav odnos prema Hrvatima.Ostvarivanje hrvatskih manjinskih prava mora polaziti od hrvatskog integralizma i ta prava se ne mogu ostvarivati na neki poseban srbijanski način nego isto kao u svim drugim državama gdje postoji hrvatska manjina,od Australije nadalje….Savez vojvođanskih Mađara je najlošiji primjer na koga bi se bilo tko trebao ugledati.To je stranka političkog kurvašaga koja tjera svoju politiku dok Orban maše s kartama velike Mađarske.Nema sumnje da su s takvom politikom Srbiju preveslali žednu preko vode.”Komšije” se o tome posljednji pitaju,tj.ne postoje nikakvi razlozi da “komšijama” smeta bilo kakvo ostvarivanje bilo čijih nacionalnih prava.Perušić je lažna maska koja se nastoji nametnuti Hrvatima,ali to neće proći.

 31. Srbin kaže:

  Sve što je ovde izrečeno može biti tačno ili netačno, svejedno. Ali Žigmanovu je kosa i dalje uvek masna a trbuh nabrekao od… hm… jasno je od čega. Dakle, da mene vodi takav neko, baš bi me bilo sramota.

 32. Kucno vaspitanje kaže:

  @ Srbin
  Ako bi mozda bio ljubazan da postiras tvoju vlastitu sliku (po mogucstvu novijeg datuma) da bi svi na furumu mogli biti ponosni, kakav lepi forumas dolazi na portal. Sto se tice opste kulture i vaspitanja, odnosno izrugivanja necijem fizickom izgledu je dovoljan tvoj nikname koji govori vise nego dovoljno sa kime imamo cast na ovoj diskusiji.

 33. Srbin kaže:

  Masna kosa nije fizočki izgled, niti je to alkoholičarski stomak. Fizički izgled je urođena stvar i kod mene nikad nije predmet izrugivanja. Ali masna kosa se uvek može oprati, kao što se i alkoholičarski trbuh može smanjiti ako se smanji unos piva i rakije. U svakom slučaju bilo bi me stid da me takva spodoba predvodi. A što se mog nicknamea tiče (piše se sa c, čisto da znaš), ne zmam na šta si mislio, šta ti tu smeta?

 34. Hrvat kaže:

  Ako je Žigmanov Hrvat i predstavlja Hrvate, ja se stidim što sam Hrvat i možda se od sad budem deklarisao kao Bunjevac ili Mađar kao mnogi moji prijatelji što su davno uradili!

 35. Hrvat kaže:

  @Kucno vaspitanje

  Ti o kucnom vaspitanju a vredjas po nacionalnoj osnovi, sramota da ti zivis u Subotici al takvi ste vi DSHV-ovci!!!

 36. Anonimni kaže:

  Odricati se onoga šta mi je rođenjem dato a to je da sam bunjevački Hrvat, neću nikada pa ni onda. E sada mi u Tavankutu nikada nismo imali niti “PREDSJEDNIKA” a ni “PRIDSIDNIKA”-tako da Bajo i Žigo otpadaju u prvom krugu.
  Ovaj Perušić neznam čovik je novinar, valjda ima pameti ..ko to zna? Izabro je on tute njemu šarenoliku svitu, ima što je za štogod ima što je nizašta ono što je kazo da je biro one što nemaje repove e tu se malo Z al debelo se Z ima repati med njima ufffffffff-uffffffffff. Al ajc da vidimo i ovo čudo posli trist godina jašenja kojkaki kavboja što nas mamuzaju.
  E sad tu se navodi etnobiznis ima tute i drugog ihahahhahaj posebno kad se ode za Ercegovinu pa se donese zabadavad onog što mu se cila kila otegne u jednim komadu a žut ku zlato a mekan ku pamuk eto…a onaj očalati što plete unaokolo pa taj je najvećma i doprino da Žigo grune u Tavankutu a i šire pa taj ne da S nego na rakaš i ono krkanje po ti salšima e to triba vidit to su prave vašange pa još kad banu one kojakke podrgijane krumpirače z’dignuti labrnjama e to je tek komedija a hrvataju sve njim se jezik uplete.
  I na kraj krajova znao sam da je svaki političar vuko u svoj zavičaj al ode kod nas još samo malčak neće bit ni ladne vode nedaj Bože. Dašta a odmor salaš nus sam put na sto meteri se poliva al ne žali ako se tu kogod vrati ponovo eto. A da ne kažemo anbulanta pa nivam sramota da politiku vodite iz varoši a vaš svit ode triba da pocrka jel nema doktora. ta pljuvačine jedne nikake.

OSTAVITE KOMENTAR