Održan trening „Kako smisleno učiti“

Kako smisleno i efikasno učiti, te praktično primenjivati i komunicirati stečeno znanje, učili su proteklog vikenda subotički srednjoškolci. Njih dvadeset je učestvovalo na trodnevnog treningu  "Kako praktično komunicirati znanje", gde su kroz mnoštvo primera, vežbi i praktičnog rada, upoznali raznolike kreativne metode i tehnike komuniciranja. Trening je organizovalo Udruženje Kult iz Subotice, uz podršku Kancelarije za mlade i Grada Subotice. 

kult
Uvodno predavanje o funkcionisanju mozga i funkcionalnom znanju održala je Maja Gabrić Stipić, psihološkinja koja je polaznike uputila u načine uspešnog i efikasnog učenja, putem asocijacija i vizuelnog predstavljanja. Mnogi su odmah nakon ovog bloka pokušali primeniti stečeno znanje na svoje školske predmete uvidevši kako će im to značajno pomoći u daljem učenju, ali u aktivnostima i različitim projektima u kojima učestvuju. 


Drugog dana mladi polaznici analizirali su različite pristupe komuniciranju, te se upoznali sa najvažnijim elementima dobre prezentacije, poput jasnog i razgovetnog govora, držanja tela, aktivnog slušanja i komunikacije sa publikom, dobre pripreme, i poznavanja teme. Ovaj deo je vodio Davor Marko, doktorant iz oblasti komuniciranja i medija. 


„Videli smo kako je važno da tokom prezentacije obratimo pažnju na gestikulaciju i govor tela. Nekada to, kao i izrazi lica, te kontakt očima sa publikom, govori više od mnogo izgovorenih reči. To je nešto što se vežba, i što smo naučili tokom ovog treninga“, rekli su polaznici koji su u jednom od blokova ovoga predavanja analizirali pobednički govor iz 2012. godine američkog predsednika Baraka Obame. 


Deo koji se tiče timskog rada, i koji je rezultirao pripremom i izvođenjem performansa polaznika podeljenih u dve grupe vodio je Nenad Lukić, aktivista i volonter Kancelarije za mlade, koji je i sam prošle godine završio obuku za vršnjačkog edukatora, te je na ovaj način imao odličnu priliku da to znanje i veštine primeni.


„Za rad sa mladima jako je važno prilagoditi se njihovim potrebama, način na koji oni razumevaju stvari, i što je moguće više sadržaj pojednostaviti, predstaviti ga kroz primere. To zahteva veliku pripremu, i to smo videli u ova tri dana koliko je važno. Sam timski rad zahteva uvažavanje drugih, dobru podelu posla, poštovanje, koordinaciju,“ istakao je Nenad.


Poslednjeg dana, Nenad je uz pomoć Tatjane Ljubić, koja je komunikologinja i koja je vodila već nekoliko uspešnih obuka iz oblasti medijske pismenosti, primena novih tehnologija (poput mobilnih telefona) u novinarstvu, sa učesnicima radio praktične vežbe i pokazao im kako se vizuelno predstavljaju informacije kroz korištenje infografika, boja, i njihovog smislenog kombinovanja. 


Program obuke rađen je po metodologiji – vršnjačke edukacije, i polaznici su stekli neophodna znanja i veštine, te dalja uputstva ukoliko i sami u svojim školama žele organizovati predavanja, treninge ili radionice za svoje školske drugare i drugarice. U tome će im Udruženje Kult i Kancelarija za mlade pružiti značajnu podršku.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR