Održana centralna svečanost „Dužijance 2019”

Centralna svečanost „Dužijance 2019”, tradicionalne manifestacije koja se po 109. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice održana je danas na subotičkom Trgu slobode. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Pavle Horvacki i Snežana Skenderović, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu hleb od ovogodišnjeg roda pšenice.

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Laban je rekao da slavljenjem nasleđa prošlih generacija, naših predaka koji su u srž svog i našeg bića utkali univerzalne vrednosti, predanost, marljivost, slobodu, požrtvovanje, Subotica je uspela da se razvije, održi, ojača i izraste u zajednički dom 21 nacije, koje složno žive, u komšijskoj i bratskoj ljubavi i skladu.

/foto: subotica.rs/

– Zahvaljujući nepodeljenoj slozi Subotica se razvija kao sredina, i uz Beograd i Novi Sad postaje najuticajnija lokalna samouprava. Naravno, taj uspeh ne bi bio moguć bez naše udruženosti i povezanosti, koje su prepoznali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, pružajući podršku svim projektima koji omogućavaju ubrzani razvoj našeg grada, i poboljšavaju kvalitet života svih njegovih građana – rekao je Bogdan Laban.

I zato Dužijanca, rekao je gradonačelnik, nije samo  lokalni, subotički praznik, već biser u besprekornom snopu klasja raznolikosti naše Srbije.

Uz zahvalnost svima koji su se pridružili svečanosti gradonačelnik je istakao da je zajedništvo snaga, čvrsti oslonac i uporište, koji  omogućavaju da se otvorenog srca suočimo s izazovima koje nam donosi savremeni svet.

Obraćajući se prisutnima na Trgu slobode član Evropske komisije i poverenik za kulturu, obrazovanje, sport i omladinu pri Evropskoj uniji u Briselu Tibor Navračić istakao je da je Dužijanca pohvala čoveku i njegovom radu, ali i svima onima koji rade na kulturnom, prosvetnom i društvenom polju i na taj način doprinose boljitku svog naroda i svog grada.

– Sve ovo što sam danas video i doživeo, taj zanos učesnika i gledalaca, učvrstilo je moje uverenje da je ovo manifestaciuja koja zaslužuje da se o njoj govori i piše ne samo na lokalnom ili nacionalnom nivou već i u širim evropskim okvirima, čemu ću i ja doprineti koliko mogu – rekao je Tibor Navračić.

Program svečanog dela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske.

Najatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice” sa karakterističnim pesmama, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, svečane zaprege, defile kulturno-umetničkih društava, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mesta u kojima je proteklih nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

Centralna manifestacija „Dužijanca 2019” završena je tradicionalnim Bandašicinim kolom na Trgu slobode.

 

subotica.rsKOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Po osmesima ovog Crnogorca vidi se da se sjajno oseća među svojima.

 2. I.S. kaže:

  Šta će čovek, gradonačelnik je, mora da se kezi i primi kruvac. Verovatno bi najrađe nekog drugog poslao da se bakće sa ovima što su ga zbog svog Doma kulture i mijane u njemu, mazali go..ima, ali bi ga onda ponovo napljuvali u Blicu. Pa bi onda plavuša sa Kaptola zvala njegovog šefa, pa onda on njega.
  Ovako, stisne zube, popne se na binu, istrpi i čim malo okupljenima popusti pažnja, zbriše…

 3. Bunjevac kaže:

  IS plavusa ne stoluje na Kaptolu nego na Pantovcaku.Za tvoju informaciju.

 4. Crni Vrh kaže:

  Uvaženi gradonačelniče!Nadam se da ćete biti i kod nas ,kad je budemo organizovali a to je proslava dana nacionalnog praznika Albanaca.Jer mislimo da vam je obaveza da sve građane jednako tretirate.

 5. stormwatch kaže:

  Bravo Duzhionica!

 6. I.S. kaže:

  @bunjevac, u pravu si. Moja greška. Hvala na ispravci.

OSTAVITE KOMENTAR