Održana poslednja faza kviza „Čitanjem do zvezda” za srednjoškolce

Iako je zbog pojave korona virusa obustavljena klasična nastava pa i sva takmičenja jedno je ipak održano do završnog nacionalnog nivoa, budući da je takmičenje svakako bilo onlajn.


U petak, 5. juna 2020. godine održana je poslednja završna faza projekta „Čitanjem do zvezda”, kviza znanja i kreativnosti za srednje škole u školskoj 2019./2020. godini. Toga dana tačno u podne iz svojih sredina testu znanja pristupilo je 133 učenika iz cele Hrvatske među kojima su bili i učenici subotičke Gimnazije „Svetozar Marković”: Luka Mrkaljević, Josipa Dulić, Josipa Kujundžić, Dražen Vidaković, Zdenko Ivanković i Daniel Kujundžić. U takmičenju je učestvovalo i četrnaest multimedijalnih radova među koje se plasirao i rad Daria Vojnića Hajduka iz Politehničke škole u Subotici. I pored brojnih poteškoća koje su pratile ovogodišnje takmičenje (podsetimo se da je i prvi nivo bio dva puta odgađan zbog štrajka prosvetnih radnika u Hrvatskoj, pa kasnije obustavom nastave u školama, pojavom korona virusa i strogih pravila ponašanja) konačni rezultat subotičkih učenika je više nego zadovoljavajući.
Na početku školske godine na takmičenje „Čitanjem do zvezda” se prijavilo i na prvom nivou učestvovalo čak 424 učenika u kategoriji testa znanja. Po prvi put veliki broj prijavljenih učesnika je bio iz subotičkih srednjih škola, čak 22 đaka iz Medicinske, Politehničke škole i Gimnazije „Svetozar Marković”. U kategoriji multimedijalnog rada bilo je petnaestak radova među kojima je bio i jedan subotički.

Iako osvojeni bodovi nisu jedino merilo znanja ali jesu neki pokazatelj sa radošću možemo objaviti da je subotička ekipa na poslednjem, nacionalnom nivou osvojila zapažene rezultate. Učenik Luka Mrkaljević postigao je 87% tačnih odgovora osvojivši šesto mesto u ukupnom plasmanu u celoj Hrvatskoj dok je Dražen Vidaković imao čak 73% tačnih odgovora. I ostali učenici osvojili su visok stepen tačnosti. Ovu činjenicu verojatno potkrepljuje podatak da su đaci uživali čitajući ponuđenu literaturu kojom je obrađena njima veoma interesantna tema „SF literatura za mlade”. Tako su tokom godine čitali sledeća književna dela: Daglas Adams: Autostoperski vodič kroz galaksiju, Rej Bredberi: Fahrenhajt 451 i Oldos Haksli: Vrli novi svet.
Istovremeno sa srednjoškolcima na početku školske godine započeto je i takmičenje za učenike osnovnih škola koje je ove godine posvećeno temi „Između stvarnosti i fantazije”. Nažalost zbog svima nama poznate aktuelne epidemiološke situacije održan je samo prvi nivo kviza „Čitanjem do zvezda” za osnovce. Odziv je bio standardno zadovoljavajući. U svim osnovnim školama u Subotici, Tavankutu i Đurđinu gde se nastava odvija na hrvatskom jeziku bilo je prijavljenih ekipa za takmičenje čime je potvrđen i kontinuitet ali i zainteresovanost učenika za ovakav vid kviza kojim se podstiče čitanje i kreativnost.
Organizatori ovog kviza su Hrvatska mreža školskih bibliotekara, a u Subotici su ga sproveli Gradska biblioteka Subotica u saradnji s NIU „Hrvatska reč”.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR