Odžačari u Subotici imaju pune ruke posla

Šta je zajednička asocijacija na Suboticu i odžačare? Naravno, čuvene bombone. I dalje se proizvode, a na ulicama ovoga grada i dalje možete da vidite prave odžačare, koji su pred početak grejne sezone imali pune ruke posla.

Dvanaest odžačara na 28.000 dimnjaka u Subotici. Svaki od njih u proseku je zadužen za 2.300, koje trebaju da očiste dva puta godišnje. Stvarna brojka u praksi je manja, jer brojni od tih dimnjaka nisu u funkciji. Svakom koji je u upotrebi treba posvetiti pažnju dva puta godišnje – pred početak i nakon okončanja grejne sezone.

„Čist dimnjak povećava energetsku efikasnost, smanjuje potrošnju energenata, a takođe i vid bezbednosti je u pitanju. Znači, bukvalno, treba biti bezbedan, da ne bi došlo do samozapaljenja i, jednostavno, čuva imovinu jer smanjuje opasnost od požara ukoliko je čist“,  ističe direktor JKP Dimnjičar Subotica, Predrag Mastilović.

Dok se broj neaktivnih klasičnih dimnjaka povećava, raste i broj dimnjaka za gasne kotlove, čije čišćenje i održavanje je od velike važnosti za bezbedno korišćenje sve popularnijeg gasnog grejanja.

„Pored dvanaest dimničara imamo i servisere koji rade kontrolu gasnih kotlova, i u suštini to je budućnost naše delatnosti, to jest gasni kotlovi će preuzeti polako udeo u odnosu na dimnjake“, dodaje on.

Kako vam kuća ne bi bila puna dima, pustite dimničara u vaš dom. A uhvatite se i za dugme, jer, kažu, da osim čistih dimnjaka, odžačari donose i sreću.


RTVKOMENTARI

 1. Alex kaže:

  Mogli ste i naglasiti čitaocima da dimnjačarima nije dozvoljeno penjanje na krov većim treba obezbediti način da očiste dimnjak bez penjanja na krovove.

 2. Dr.Dimnjicar kaže:

  Interesuje me kako ciste i odrzavaju dimnjake od gasnih kotlova???? I da li je doticni direktor ikad u zivotu ocistio barem jedan dimnjak??!!!

 3. jovan kaže:

  Dimnjičari čiste dimnjak . Gde ? Kada i koliko ih ima na tom poslu? . Ali račune o neizvršenim poslovima svakog meseca šalju i leti i zimi i tako ide to već unazad 20 godina .

 4. joža kaže:

  Ko vrši pregled ispravnosti dimnjaka u Subotici? Očigledno niko od nadležnih jer u suprotnom mnogo dimnjaka bi vlasnici trebali popraviti ili da im se naloži zabrana korišćenja. Ko kontrolira dimovodne kanale kod novih korisnika grejanja na plin čiji dimnjaci se završavaju u tavanskom prostoru !!!

OSTAVITE KOMENTAR