Ograda na mađarskoj granici – i ispod zemlje

Prema pisanju mađarskog portala HVG, koje je prenelo više medija, Mađarska je bez mnogo najava počela izgradnju i podzmene ograde na granici sa Srbijom kako bi sprečila dolazak migranata. Prema navodima portala već je izgrađeno deset kilometara podzemne ograde, ali se na navodi gde se ona nalazi, niti šta se podrazumeva pod gradnjom podzemne zaštite, odnosno koja vrsta prepreke se koristi i na kojoj dubini.

Gradnju podzemne barijere u avgustu je tokom posete pograničnom mestu Reske najavio Žolt Halmoši, zamenik glavnog policijskog kapetana Mađarske, ali tada nije obelodanjeno kada će ona početi, niti na kojoj deonici će se odvijati radovi.

Razlog za ovo dodatno obezbeđivanje mađarske granice prema Srbiji svakako je u činjenici da je krajem prošle godine pronađen prvi podzemni tunel, a nakon toga i više uzanih prolaza koji su išli ispod dvostrukog reda žica kojima je obezbeđena granica Mađarske. Poslednji put policija je izvestila 5. oktobra da je otkrila novi podzemni prolaz, a najviše ih je do sada pronađeno u ataru grada Segedina, te okolnih naselja Ašothalom i Kelebija, koja su prekogranično susedstvo Subotice.

Portal HVG se bavio i cenom ove podzemne zaštitne ograde, i prema njihovim navodima ovih deset kilometara koštaju 38 miliona forinti, odnosno nešto preko 100.000 evra. To se smatra pravom sitnicom u odnosu na to da je na ogradu do sada potrošeno 12,6 milijardi forinti.

Prva ograda od žilet žice podignuta je 2015. godine, prvo na 175 kilometara dugoj deonici prema Srbiji. Ograda je posle toga pojačana sa još jednim redom žice, sa razmakom za prolazak terenskih vozila, a nazvana je pametnom ogradom jer je opremljena termovizijskim kamerama, uvedeni su optički kablovi koji javljaju čim se žica dodirne, a na pojedinim mestima postoje i zvučnici kojima se na srpskom, engleskom, urdu, arapskom i farsi jeziku opominju oni koji pokušaju ilegalni prelazak granice.

Granični prostor kontroliše vojska i policija, terenskim vozilima, ali i dronovima, a odnedavno su uvedeni i brodovi kako bi sprečili prelazak migranata čamcima preko Tise.

PolitikaKOMENTARI

 1. Zatvoreni Milošević kaže:

  Vučiću šiptare, kad sve migrante budu slali nazad za Siriju ideš i ti sa njima!

 2. Uuaaaa Vučiću kaže:

  Ovi dovukli celu vojsku na granicu da bi sprečili džihadiste, a ovde u Srbiji daju naše pare ne za ogradu već za kuće i dokumenta im. Pu pu pu. Neće moći! Pi*ka Vučić i njegova islamizacija.

 3. Migranti napolje kaže:

  Šta Srbija radi. Blamira se ekonomski još od raspada jugolsavije, ali šta je ovooooo. Prvo dopuštaju one rutave sektaške nato šiptarske parade i njihovog lidera sektašku smećarku Anu burn-a-bitch, a sad i džihadiste držimo u zemlji dok EU gradi zidove i ograde.

 4. Samo Istina kaže:

  Jednom kada ovi današnji govnari budu pali nikako ih izručiti u hag ili neki tamo internacionalni sud. Sve direkt u Siriju i Libiju. Da vide malo to što su hteli da nam naprave od zemlje.

 5. Pravi jedan jedini kaže:

  Aplauz gospodinu Viktoru Orbanu što je pokazao da Mađaarska nije kolonija EU koja radi sve što im oni kažu i što radi u interesu njegove države i njenih građana. Jednostavno bravo!. Što se tiče ovog našeg što mu prezime počinje na V a završava se na ć……. štagod da on misli da je, moj predsednik taj ološ nije.

 6. Reketaš kaže:

  Na početku sam smatrao Šešeljevu ideju za hermetičko zatvaranje granica malo preteranom. Kompletno sam promenio mišljenje. Ako Madjarska, SAD, Izrael itd mogu da grade zidove i dovlače vojsku na granice zašto i mi ne možemo.

 7. Draško kaže:

  Pomislite samo. Izgleda da što veću, dublju i savremeniju ogradu Mađarska napravi, tim Vučić više i još više migranta primi i da im dokumenta. Ako budu kompletno izgradili ogradu i u dubinu, vučko će krenuti da moli migrante da dođu. Hahahahha *ebem mu…..

 8. Manda kaže:

  @ Uuaaaa Vučiću , Zar vam još uvek nije jasno…sada Vučićev krizni štab želi uvesti da nosimo i maske preko celog dana na sebi i na ulicama…ovo je samo početak ‘islamizacije’ u Srbiji ,Covid je samo sredstvo. U tim islamskim zemljama nema slobode ,nema demokracije ,nema ,induvindulizma…još niste prepoznali namere Srbije…???

 9. Miki kaže:

  Ne možete Vučiću za sada ništa , Glavni u SZO je iz islamskog miljea ….On i stožer je na njivom ‘platnom spisku’…razmislite malo

 10. Novinar kaže:

  @ Miki , Oni su već primili velike novce za te izbeglice da ih udome u Srbiji .Zar ste zaboravili Tomislava Nikolića kada je primao te asilante ,ovi danas nastavljalju istu azilantsku politiku za koji su peimili velika novčana sredstva…
  Ostalo sa maskama i Covidom je glumatanje pred narodom sa uvođenjem diktature protiv slobode. Zar treba da nam otimaju decu za janičare da se pobunimo…?

 11. Pera kaže:

  Readmisija i inkluzija

 12. Gradi kaže:

  Ljudi pišu sta madzari rade. A ova
  Nasa stoka zuta vicu ua av??
  Koliko budala ima izgleda korona radi.
  Nek madzari rade ogeadu
  Manje ce migranata biti kod nas.

 13. Indijanac kaže:

  Ovi migranti su neverovatno uporni, jer im je jedini cilj dokopati se ilegalno bez papira EU.
  Ima ko je od njih vec cak dvadeseti put probao da pređe granicu, ali nije uspeo, a ipak i dalje pokusava.
  Ima koji je nekako uspeo da pređe granicu, ali su ga vrlo brzo uhvatili i vratili nazad u Srbiju.
  Kada ih Mađari uhvate na njihovoj teritoriji, doprate ih nazad do ograde, gde postoji kapija, otvore kapiju, migranti se okrenu prema Srbiji i dobro natrce i onda sledi jedan dobar sut u guzicu i let nazad na srpsku teritoriju.

 14. Indijanac kaže:

  Mađari ce posle ove podzemne ograde morati da postave i protivgradne mreze i mreze protiv sletanja krupnih ptica iznad citave njihove teritorije, jer kako sam cuo, migranti u skorije vreme kradu perje iz jastuka i jorgana iz napustenih kuca, vikendica i salasa, gde provaljuju, a drasticno je ucestala i krađa superlepka u prodavnicama, pa se da naslutiti da migranti planiraju izradu pticjih krila od perja koja bi nalepili na ruke i tako mlatarajuci rukama prelazili granicu vazdusnim putem u visokom letu.

 15. Vlatko F. kaže:

  Punim balone helijumom, idealni za prelazak preko granice vazdusnom linijom.
  Sifra: Durex

OSTAVITE KOMENTAR