Ograničenja za “vozače iz klupe”

Javno preduzeće “Subotica trans” svojevremeno se susrelo sa velikim problemom nedostatka vozača. Trenutno imaju popunjene kapacitete, sa 152 vozača, ali kažu da je ovo samo privremeno rešenje, a da je problem trajan.

Igor Prlja iz ovog preduzeća kaže da postoji inicijativa Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja da se smanji vremenski raspon između školske klupe i volana autobusa. Trenutno, učenici srednjih škola, da bi došli u priliku da voze autobus, moraju da napune 23 godine.

JP “Suboticatrans”, kaže, podržava predlog da deca nakon završetka trogodišnje škole odmah mogu da polažu i za D kategoriju, s time da to bude probna vozačka dozvola koja će trajati 5 godina.

Postojala bi i neka ograničenja, dodaje, pa tako u prvoj godini ne bi mogli da upravljaju autobusom sa putnicima, dve godine ne bi mogli da rade na linijama dužim od 50 kilometara, a u prve tri godine najveći autobus koji bi mogli da voze jeste onaj do 13 metara, odnosno solo autobus.

Prlja kaže da vozači odlaze u inostranstvo zbog većih zarada, te da se do kraja godine očekuje novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, za koji se nadaju da će uvažiti neke zahteve inicijative udruženja vozača.

 

RTVKOMENTARI

 1. dusan kaže:

  Daj te ljudima adekvatne plate i resen problem.Rukovotsvo Sutransa zivi jos u vremenu komunizma, plata ide, koga briga za poboljsanje uslova rada i plata,o nekim novim linijama ni slucajno.

 2. monika kaže:

  @dusan a sto im ti nedas plate kad si tako pametan i darezljiv i pun para?

 3. Miki kaže:

  Ne mogu tačno da se setim ali mislimda je bilo pre 7-8. Bio sam da pitam za posao vozača autobusa jer imam položenu “D” kategoriju,odgovor je bio “mesta su popunjena i za buduće unuke sadašnjih vozača”. Pozdrav iz Nemačke 🙂

 4. Punisher kaže:

  Treba ukinuti SuboticaTrans i dati nekim privatniku koji ce i ulagati u javni prevoz i platice radnike kako treba. Ovako samo odlazemo neizbezno.

 5. (ba)laban kaže:

  @monika

  Draga Monika, neka manje troše na BESPLATNE i NEZAKONITE “autobus ekskurzije” prilikom samopromocije Predsednika i njegove stranke, pa će doteći za veće plate. Niko ovde ne traži platu od 1.000€, ali je sasvim normalno da neće da radi za tridesetak hiljada dinara. Previše je nepotrebnih i PROTIVZAKONITIH rashoda i zato nedostaje novca za unapređenje onog za šta su javna preduzeća i osnivana.

  Draga Monika, ti si jedna o mnogih zavedena sektaškom retorikom prvorođenog i najpametnijeg i verovatno primaš negde u nekom JP platu koju nisi ni zaslužila, ni zaradila, kad tako zdušno braniš teoriju o razlogu nedostatka para za plate.

 6. Weng kaže:

  Pa ima novi autobusa.
  Plate nisu najgore.da svako bi platu
  1000e a da neradi.nema to nigde.
  Idi u nemačku dobiješ platu 2000/3000 ali nema kuku radi se dok ne umrem.tako i su trans da ceni
  Vozace ako fale. E da privatnik samo koji to daje dobre plate minomalac.??

 7. A ti si izgleda Baba Vangla kaže:

  @(ba)laban – Oooooo, Svevideći!, Baba Vanga (ti mu dođeš Baba Vangla) ti nije ravna! Sve znaš, jbt, da su “besplatne i nezakonite” autobus ekskurzije i previše je “nepotrebnih i protivzakonitih” rashoda…Bla-bla-truć. To možeš da klepetaš na mitingu Pet miliona od jednog, tamo može da prođe. Znaš li BAREM JEDAN “nepotrebni i PROTIVZAKONITI” rashod u “Suboticatransu” da navedeš, i da izneseš ovde dokaz? Ili vama nisu potrebni dokazi, dovoljno je da se lupite po stomaku (ili još bolje po zadnjici) pa sve odmah znate i sve vam je jasno!!! Kako ti zamišljaš u svom pilećem mozgiću, da se novac preduzeća drži u kaci sa kupusom i onda dođe taj ko dođe kome se prohte i odvadi za “nepotrebne i protivzakonite rashode” koliko mu se hoće? Da li si od ostrašćivanja naspram “prvorođenog i najpametnijeg” u stanju da shvatiš da to nije “alajbegova slama”, da se vode izdaci, troškovi, prihodi i rashodi, koliko novca stiže i čemu je namenjen od stavke do stavke, i da sve to MORA na kraju da štima??? Ako ne, onda je to KRIVIČNO DELO, pa izvoli bato, ako si tako siguran da ga čine, ako si proverio i ako imaš dokaze, kao što rekoh, iznesi ih! Ako ne, onda prestani ovde da vršiš određenu fiziološku radnju kroz usta!

 8. Burdus kaže:

  Ajoj ljudi, pa naravno da ce ljudi teziti rsdu u inostranstvu…ovi iz Su transa mlate praznu slamu, dajte ljudima pristojne plate i eto vozaca….kvalitetnih. A djaci dok ne stasaju u prave vozace, pa do tad ce se Su trans privatizovati i nece ga kao sadasnjeg biti…

 9. Bora kaže:

  Evo,ja vozim u inostranstvu, imam platu 2400 evra,vozim kamion- regulu. Niko ti ne dere kožu, odradim svoje i miran sam. Tako da nije istina da niko ne traži 1000 evra. U Srbiju se ne vraćam do penzije, koja ce biti više od tih 1000 evrova. NapreDNO?

 10. (ba)laban kaže:

  @A ti si izgleda Baba Vangla

  Ulazi kondukter u autobus “Sutransa” na liniji Subotica-Budućnost Srbije: “Karte na pregled molim”…

  Ti stvarno želiš da nas ubediš da nekoliko stotina autobusa za potrebe promocija sekte i ovog žvalavka plaćaju stranačkim parama? Ako imate neodoljivu želju da vam neko poveruje u takvu teoriju, građani bi vas zamolili da nam prikažete fakture i finansijske transakcije odrađene u tu namenu. Arčite narodne pare i tu se ničim ne možete opravdati. Kakve ti Baba Vange pominješ? Za to da će država propasti pod vašom dirigentskom palicom ne treba nikakav prorok.

 11. Istina... kaže:

  Ovaj (ba)laban je najekstremniji predstavnik Agenture “jednakosti”, “suživota”, “tolerancije”…

  Nema mira i napretka gde se za sistemsku viševekovnu pljačku i devastiranje lažno okrivljuju, optužuju i osuđuju “botovi”, “sekte”, “mrzitelji”, “žvalavi”…

  Gospodo Vladari sveta u senci! VI ne želite napredak, VI ste neprijatelji novoga, VI želite da živite od postojećega dok ga ima, VI ste izvor sopstvenih neuspeha, VI imate pogrešnu – naopaku – politiku opstanka (neznanjem i neradom). VI, i samo VI, u VAMA je problem.

  Još je gore što tu istinu ne priznajete nego je ubijate i tako još više radite protiv sebe.

  Sami ste krivi. I jebe vas što znate da je tako i što ste nesposobni da to promenite jer – ne znate. Jer je sve to vaše istorijsko nasleđe jedna velika laž, obmana, prevara.

 12. Baba Vangli s ljubavlju kaže:

  @(ba)laban – dokaze za to što tvrdiš, pitam te samo za DOKAZE, nešto bar DOKAŽI da ne lupaš napamet, nisam iz Su-transa, nisam ni iz SNS, samo te pitam na osnovu čega bulazniš o “stotinama autobusa za potrebe promocija”, na osnovu čega “znaš” da se “arče narodne pare”? To se zovu paušalne tvrdnje i (pr)ocene. Kao što tebe niko ne sme da nazove lopovom dok se ne dokaže i dok te sud ne osudi, tako ni ti ne smeš da tvrdiš za druge samo na osnovu svojih pretpostavki ili onoga što si pročitao negde u nekim novinama da je neko rekao! Neznanje o tome kako posluju firme i kako se finansiraju stranke te ne opravdava, izigravaš Baba Vanglu pa ti sve, kao, “znaš” i “vidiš” na daljinu; zna se kome se “pokazuju fakture”, sigurno ne po ulici i svakoj budali koja naiđe, i zna se i kako se i na osnovu čega može tražiti da se poslovanje da na uvid javnosti. Pa tako postupi, ako misliš da imaš dokaze ili na osnovu nečega sumnjaš da se “muti”. Ali, to tebi i takvima ne odgovara, jer po principu Baba Vangle unapred “znate” da će “lagati”, i svi lažu koji vama ne odgovaraju, samo vaši ljubimci ne lažu, Booooožeeee sačuvaj! Sve same poštenjačine protiv lopova! DVOLIČNOST VAŠA DO NEBA! Ta idi s milim Bogom, ako ti je to intelektualno dostignuće da nekoga nazivaš “žvalavkom”, onda neka ti bude – to je najlakše, repertoar i rečnik petogodišnjeg retardiranog deteta i udri!!! A niko da kaže ko će umesto “žvalavka” i ostalih “žvalavaka” (ne znam kako drugačije u množini da napišem), biti i po čemu bolji, to Baba Vangla “ne vidi”…samo da sjaše Kurta da bi uzjahao Murta…E pa dosta je bilo (ne mislim na Sašu Radulovića, da ne kažeš da sam iz DoJeBi!)

 13. ludak kaže:

  @ baba vanga

  Upravo je sisao Kurta i uzjahao Murta kada je sns dosao umesto ds. Toliko o tvojim Murtama

 14. Baba Vangli s ljubavlju kaže:

  Pa onda, znači, Kurta treba ponovo da uzjaši? Šta je hteo umetnik da kaže? Ne pišeš se ti uzalud kao “ludak”.

 15. Glagool kaže:

  Balaban je mentol sta te cudi

 16. (ba)laban kaže:

  @Glagool

  Ne znam te, ne znaš me… prema tome ne lupaj gluposti!

 17. Anonimni kaže:

  “…..nece moci upravljati autobusima s putnicima”. A cemu sluze i gde ce voziti takve autobuse, bez putnika?

 18. R.I. kaže:

  Ko nema iskustvo u vožnji kamiona najmanje dve godine ne treba da vozi autobus!!!

OSTAVITE KOMENTAR