Oko 300 Subotičana se oprostilo od Balaševića

Više od tri stotine Subotičana svih generacija oprostilo se večeras od velikog Đorđa Balaševića. Okupili su se spontano, putem društvenih mreža, i na novoj fontani palili sveće i odavali počast kantautoru koji je danas sahranjen u Novom Sadu.

– Želeli smo da se i Subotica na ovaj način oprosti od Đoleta Balaševića, uz čije pesme smo odrasli i sa kojima smo se saživeli – kaže Darko Uglješić, jedan od organizatora.

– U Suboticu sam došao zbog “Provincijalke”, ali i sve druge numere čine deo mog života. 

Mnogi Subotičani nisu mogli da poveruju u vest da je preminuo. Nadali su se da će biti demantovana. Uzalud. 

– Kao Grkinja udata za Mađara prvi put kada sam čula Balaševićeve pesme nisam ih razumela, a vremenom sam dosta reči naučila upravo iz njegovih pesama – kaže nam Valentina.

– Dugo niko nije mogao da mi objasni šta znači askurđel. Zato mi je uvek omiljena “Stari laloški valcer”. 

Iako nije bilo ozvučenja, Subotičani su zapevali “Jesen stiže dunjo moja”, Duša slovenska “, ” Ja nisam luzer”…. 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Oki kaže:

  Počivao u miru, tvoje pesme će ostati za sva vremena.

 2. Milan kaže:

  Došla epidemiloška ‘slobod ‘ u Suboticu ,nema maski ,nema socijalne distance ,nema zabrane okupljanja. Nema ni zabrane Konovog kriznog štaba. Posle ovoga mere će biti još strožije a broj obolelih će premašiti i 4000,00-Možda će Subotici zatvoriti ?

 3. Trovach kaže:

  @Milan…Nesto nisam primetio da si u drugim prilikama kritikovao nepridrzavanje epidemioloskih mera. Mi smo stavili maske kada smo usli u najvecu guzvu, a to su i mnogi drugi uradili.

 4. Gligorije kaže:

  Milan
  Ajd odjebi. Ali dobro je rekao Djole: ” postoje oni koji me vole i oni koji me ne vole”.
  Najveci covek danasnjice na celom Balkanu je umro. No, da ti ja ne objasnjavam….ljudi u celoj bivsoj Yugi, svojim gestovima….Kažu SVE….KAKAV JE BIO…. ALI PROBLEM JE STO NJEGOVA DOBROTA NIJE PRELAZNA PA DA SE ZARAZIMO SVI NJOME, NAZALOST.

 5. komenti kaže:

  Pa cuj “MIlane”, ako su mogle bakljade u BG (da se razumemo – i bakljade po krovovimaonomad, i bakljade navijaca CZ pre neki dan) , skijalista puna radi promovisanja moci, o gondoli da ne pricamo, “otvaranje” spomenika u BG…., sto ne bi moglo i ovo. Ipak ne mozes naseg Djoleta da poredis sa nekim dnevno politickim potrebama.

 6. YU kaže:

  Đorđe Balašević je iznad svega bio čovek i to hrabar.
  O izvinjenju i krivici

  Jeste, govorio sam protiv Slovenaca, zato što su rasturili moju domovinu. To ti je kao ono kad te ostavi devojka, pa prva tri dana imaš fore da pričaš ružno o njoj… E, a onda su i Hrvati hteli da se odvoje od nas. Oni su to ionako uvek hteli. A onda i Bosna. “Muslimani? Od njih ne možeš očekivati ništa dobro”, pa Makedonci, sad već i Crnogorci. E, sad i mi već hoćemo da se odvojimo sami od sebe. I shvatiš na kraju u kome je problem. Kada sam otišao u Sarajevo, ovde je objavljeno: “Ima li on pravo da se tamo izvinjava u ime srpskog naroda?” Snimak tog koncerta niko živ ovde nije emitovao, a tu bi se lepo videlo da se nikome ne izvinjavam, jednostavno zato što nemam zašto da se izvinjavam. Oni koji treba da se izvine moraće sami da odu to da urade. Ja mogu da se izvinim u ime ljudskog roda gradu koji je mrcvaren, maltretiran, gde su deca ubijana iz snajpera. Kao čovek osećam mučninu, ali ne i potrebu da se izvinjavam u ime onih koji su to činili. Jednom sam u životu napravio grešku i pevao “u ime svih nas”. Ćuti bre, pevaj svoje, u svoje ime! Zadnja sam osoba s kojom bi trebalo pričati o ratu, protivnik sam svih ratova i sukoba.

 7. Gile kaže:

  Pocivaj u miru legendo!!!

 8. Istinom protiv lazi kaže:

  @ Milan
  nesto nisi bio tako pricljiv kad su one popove saranjivali ili kad su birali patrijrha!! Zabio si glavu u dupe i cutao!!! Sendvic je cudo !!!

 9. Mister No kaže:

  Naš panonski mornar je zabio sidro. Počivaj u miru legendo,ulepšao si mi mladost svojim pesmama.

 10. ZIS kaže:

  nema korone ,napada samo na uskrs i sarane .svima vama ukinuti pravo na lečenje i naplatiti debelu kaznu zbog nepoštovanja mera gradskog štaba

 11. Gligorije kaže:

  Zis
  I onako ste nam skoro sve ukinuli u nasoj Srbiji…
  A sad psssst, tišina….jeer sve ću da Vas polomim…

OSTAVITE KOMENTAR