Okrugli sto na temu poverenja u institucije kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja

Pokrajinski zaštitnik građana nastavio je danas organizovanje tematskih skupova na temu poverenja u institucije, kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja. Posle Novog Sada Okrugli sto na tu temu održan je u Subotici, gradu kome se pojava i učestalost nasilja ne razlikuje od pokrajinskog ili republičkog proseka.

Kome prijaviti nasilje kada se isto desi? Da li građani imaju poverenja u nadležne institucije koje u tim situacijama treba da reaguju? Kako tu oblast reguliše zakon, a kako to izgleda u praksi?

Na ova, ali i mnoga druga pitanja odgovore zajednički traže učesnici Okruglog stola koji je nakon Novog Sada održan i u Subotici. Pokrajinski zaštitnik građana, prof. dr Zoran Pavlović, kao organizator skupa ističe da je cilj da se sagleda problem, da se sačine zajednički zaključci i kroz njih unapredi ova oblast.

 “Ovo nije nova tema, ovo nije ništa spektakularno što se nije već i ranije govorilo, ali je činjenica da se mora raditi preventivno. Rezultata rada neće biti bez preventivnog rada i pripremanja procedura po kojima ćemo svi morati da postupamo. Ne samo državni organi već i svi oni kojima je stalo do dobrobiti ne samo odraslih nego i onih koji su naša budućnost, a to su deca”, dodaje Pavlović.

Subotica je drugi grad u kome je Pokrajinski ombudsman organizovao Okrugli sto na ovu temu, koja je u istoj meri aktuelna u svim delovima naše zemlje.

“Mislim da imamo relativno dobre zakone koji regulišu ovu oblast, ali kao što je to i u drugim sferama našeg života, imamo problem u primeni tih zakona. Ovaj današnji dan je sigurno dobar zbog toga što će se ukazati na ovaj problem”, objašnjava dr Balint Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice.

Pored predstavnika grada i institucije Pokrajinskog zaštitnika građana, učesnici Okruglog stola u Subotici bili su predstavnici policije, tužilaštva, suda, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, ali i medija, koji, kako je istaknuto, svojim profesionalnim i etičkim izveštavanjem mogu značajno doprineti edukaciji javnosti.


RTVKOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Namamo poverenje al sta nam drugo preostaje, jos i sad se nadamo da ce nam drzava pomoci barem u oblastima gde je duzna da nam pomogne.

 2. S&S kaže:

  Zašto okrugli sto? Još i sa tim žele da nas zamajavaju. Neka se vlast pridržava važećih Zakona. Neka svi gradjani budu jednaki pred zakonom. Dok se to ne desi džabe vam svi okrugli stolovi. Neka institucije obavljaju svoj posao onako kako Zakon nalaže. Zašto moraju čekati da im žvalavi kaže po kom predmetu da postupe a koji predmet ostaje u fijoci.

 3. Anonimni kaže:

  Trla baba lan !

 4. Anonimni kaže:

  A o centru za socijalni rad bolje da ni nepricamo. U njih pogotovo nemozemo imati poverenje jer oni izgleda da nisu tu da pomazu ljudima nego im odmazu. Najveci neradnici.

 5. Anonimni kaže:

  O centru za socijalni rad najgori komentari. U njih se nemozes pouzdati jer oni nisu tu da pomognu tom nesretnom narodu nego im odmazu, nezainteresovane gospodje koje nemaju lepe reci za ljude nego ih skidaju sa dnevnog reda. Treba ih menjati i staviti ko bi radio.

 6. Tramp kaže:

  Zaseli upravo oni, koji su odgovorni,zaseli da vide kako da pomognu ugroženima, ha ha,.Naci ce rešenje “problema”malo sutra

OSTAVITE KOMENTAR