Oksfordski matematičar poreklom iz Subotice izabran za člana Kraljevskog društva prirodnih nauka

Oksfordski matematičar Endre Šili /Süli/ iz Subotice izabran je za člana Kraljevskog društva za unapređenje prirodnih nauka u Velikoj Britaniji.

Šili duže od 35 godina radi kao profesor numeričke analize na Matematičkom institutu Univerziteta u Oksfordu.

foto: wikipedia

On je u razgovoru za portal Magločistač krajem aprila rekao da je ljubav prema matematici stekao zahvaljujući sjajnom profesoru matematike Mihalju Vermešu koji je predavao u Gimnaziji u Subotici.

Šili danas predaje i kao gostujući profesor matematike na doktorskim studijama na Univerzitetu u Novom Sadu.

Kraljevsko društvo je osnovano 1660. godine i jedno je od najstarijih naučnih društava na svetu. Članovi ovog društva su, između ostalih, bili Isak Njutn, Čarls Darvin, Albert Ajnštajn, Stiven Hoking.

Endre Šili je rođen u Kuli 1956. godine, a sa svojom porodicom se šezdesetih godina prošlog veka preselio u Suboticu, gde je živeo do 1985. godine, kada je dobio šansu da bude stipendista Univerziteta u Oksfordu.


DanasKOMENTARI

  1. Palićanin kaže:

    Doktor Endre je ponos Subotice i Srbije i takvi genijalci bi trebali biti uzor , a ne onaj šljam od starleta i rialiti programa koji su urušili i dotukli sve društvene vrednosti. Pozdrav i čestitke Endreu za sve što je postigao u nauci i životu uopšte. Čast mi je što smo se igrali kao deca, na Paliću, kao i sa njegovim bratom Zolikom.

  2. Lelemud kaže:

    Da je ostao u Subotici bio bi referent kod nekog od lokalnih skorojevića ili bi radio na šalteru neke od državnih ustanova…

  3. Prirodna Familija kaže:

    Ovaj jedan sto je stavio dislajk neka se vrati u zavicaj odakle je dosao.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 4 =