Oliver odlazi na lečenje

Ova godina počela je lepim vestima za porodicu malenog Olivera Pal Gajodija – prvog vikenda 2021. godine objavljeno je da je sakupljeno 2,3 miliona evra koliko je potrebno za lečenje jednogodišnjaka.

U teškoj godini iza nas ovo je lepa vest kojoj se svi raduju i koja je usrećila ne samo porodicu bolesnog dečaka već i sve iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, ali i drugih država koji su strepeli i darovali ma koliko skromne iznose kako bi se na kraju skupio ogroman novac za lečelje Olivera Pal Gajodija koji boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA). Lek za njegovu bolest zove se „zolgensma” i košta 2,3 miliona evra. Grad Subotica je takođe za njegovo lečenje izdvojio 1,25 miliona dinara, preusmerivši deo novca namenjenog za organizovanje dočeka Nove godine. Prikupljanje novca za Olivera krenulo je iz Subotice, ali se proširilo na region.

Oliver se sada privremeno nalazi u kući u Bajmoku, selu pored Subotice, sa roditeljima Timeom i Jožefom, mada je veći deo svog malenog života proveo po bolnicama. Njemu je već za 25. januar zakazan termin u budimepštanskoj bolnici „Betešda”.

„On prvo mora da se odvoji od aparata za disanje, nakon toga treba da dobije predračun za lek na osnovu kojeg ćemo ga uplatiti, a on će lek dobijati u budimpeštanskoj bolnici. U toj bolnici već je na taj način lečeno devetoro dece, tamo je i mala Anika, za koju je takođe sakupljen novac u Srbiji”, objasnila je Zolna Gajdoš Bajus, jedna od volonterki koja je u poslednjih šest meseci bila angažovana u akciji prikupljanja novca za lečenje Olivera. Po primanju genske terapije, sledi terapija steroidima, te očekivana rehabilitacija i oporavak. „Oliver će i dalje biti deo fondacije, jer će mu biti potrebna pomoć za dalju rehabilitaciju”, nastavila je Gajdoš Bajus.

Zolna Gajdoš Bajus, Livija Abraham i Silvija Feher bile su deo tima koji je na internetu, ali i kroz organizovanje humanitarnih bazara poslednjih pola godine uspeo da mobiliše građane regiona za pomoć dečaku iz Bajmoka. Na konferenciji za medije na kojoj je objavljeno da je sakupljen novac od 2,3 miliona evra za lečenje Olivera, emotivno su govorile o proteklim mesecima. Koliki je tačno iznos prikupljen biće objavljeno na društvenim mrežama u narednih nekoliko dana, kada banke završe obračune pošto je novac uplaćivan u čitavom regionu. Njihov moto da mnogo malog, ujedinjeno čini mnogo, iskazao se i u uspešnosti ove akcije.

„Svi ovih meseci nosimo maske, i držimo fizičku distancu, ali i u ovim okolnostima najvažnije je da ne okrećemo glavu. Da ne okrenemo glavu i da nastojimo da svaki dan nam bude ispunjen dobrim delima. Dugujemo neizmernu zahvalnost svima koji su pomogli proteklih meseci”, rekla je Zolna.

PolitikaKOMENTARI

  1. John kaže:

    Srećno ti bilo detešce drago ❤️

OSTAVITE KOMENTAR

+ 72 = 75