Ombudsman „greje” građane

Visoki računi za grejanje iz gradske „Toplane“ ulivali su veći strah nego predstojeća zima, pa je 120 Subotičana odlučilo da im se u stanovima i kućama „iseku“ radijatori.

 

U većini slučajeva obrazloženje je bilo da ne mogu da plaćaju račune „Toplani“.

 

Od 2005. godine, među prvima u zemlji, subotički distributer daljinskog grejanja počeo je naplatu na osnovu utroška energije. Račun se plaća iz dva dela, za održavanje sistema tokom čitave godine, a tokom grejnih meseci na osnovu „iskorišćenog“ grejanja.

 

Tako za dvosoban stan računi dostižu cenu od sedam hiljada do deset hiljada dinara. Obično su još viši u porodičnim kućama, ali tu nema tehničkih problema kada traže da se isključe sa sistema. Problemi nastaju kod stanara u višespratnicama.

 

U većini zgrada postavljeni su merači potrošnje i kada se neki stanar odjavi kao korisnik „Toplane“, po pravilu, potrošnja se ne smanjuje srazmerno, jer se meri i grejanje zajedničkih prostorija, kao i gubitak toplote u sistemu, pa rastu troškovi ostalih stanara u zgradi. Eto razloga za novo nezadovoljstvo.

 

Gradskom odlukom o načinu isporuke i snabdevanja toplotnom energijom regulisano je da građani u višespratnicama mogu da otkažu usluge „Toplani“, ali 30 dana pre zvaničnog početka grejne sezone, dakle do 15. septembra.

 

Međutim, sa rastom računa za usluge „Toplane“ raste i broj onih koji smatraju da će se sami jeftinije grejati drugim energentima, pa je pre početka ovogodišnje sezone 120 Subotičana izrazilo želju da skine radijatore u svojim stanovima.

 

Suočen sa takvom situacijom, upravni odbor preduzeća rešio je da im oteža isključenje. Zbog toga se u pitanje, kako će se Subotičani grejati, morala umešati i kancelarija gradskog ombudsmana.

 

Zaštitnik građana Zlatko Marosiuk objašnjava da Upravni odbor JKP „Toplana“ nije imao uporište ni u kakvim zakonskim, kao ni u gradskim aktima da građanima propisuje dodatne uslove za isključenje sa sistema, osim onih koji postoje u gradskoj odluci kojom se reguliše rad „Toplane“.

 

Zbog toga je ombudsman morao da uzme u zaštitu građane i njihovo pravo da otkažu grejanje pre grejne sezone, a pokrenuta inicijativa upravnog odbora komunalne kuće mora promeniti svoju odluku i dozvoliti Subotičanima da se greju onako kako oni smatraju da je za njih ekonomičnije.

 

A. Isakov, PolitikaKOMENTARI

 1. mihajlo kaže:

  Ja u Novom Sadu placam 3000 mesecno grejanje ,a zivim u jednoiposobnom stanu !!! 

 2. marko kaže:

  Cena prosle godine za grejanje stana od 62 m2 je isla i do 12.500 din/mes.
  Ove godine moze samo da bude josh skuplje…

 3. Anonimni kaže:

  mihajlo:

  Ja u Novom Sadu placam 3000 mesecno grejanje ,a zivim u jednoiposobnom stanu !!! 

  Zato je dug Novosadske toplane 4,5 milijardi dinara (podatak iz Dnevnika i Novosadskih vesti).

  Da se razumemo, grejanje može biti i jeftinije nego što vi plaćate, ali ukupna visina poreskog opterećenja onda mora biti veća.

  Jer, neko mora da plati potrošeni ogrev.
   

 4. mesab kaže:

  Pa naravno da je logicno da ombudsman uzme u zastitu gradjane i njihovo pravo da sami odlucuju sta ce i gde da kupuju za svoj novac.

  Sve sto se placa spada u kategoriju robe ili usluga, pa valjda je najpravednije da kupac sam bira i odlucuje sta ce i kod koga kupovati. Koliko ja znam ne postoji nikakav ugovor izmedju gradske toplane i vlasnika stambenih objekata da se mora koristiti njihova usluga.

  Logicno je i to da toplana sto sta uslovljava kako bi onemogucila da se korisnici grejanja “skidaju” sa sistema grejanja te bas zbog toga pozdravljam reagovanje zastitnika prava gradjana, jer neko neutralan mora da ukaze na problem koji evidentno postoji!!

 5. cicka kaže:

  U Novom Sadu se cele godine , znaci i tokom letnjih meseci , placa ista cifra , npr. za jednoiposoban stan 3000.

 6. DULE kaže:

  PRE DESETAK DANA KADA SAM UJUTRO ISAO NA POSAO, NA KARADJORDJEVOM PUTU KOD CRKVE  SAM VIDEO TELENOROV AUTO, MISLIM DA JE U PITANJU SEAT NA KOJEM SU SVA STAKLA BILA POLUPANA. PITAM SE ZASTO?? NE VERUJEM DA JE VOZAC NEKOME ZGRESIO, NEGO SE NEKO NA TAJ NACIN SVETIO TELENORU.

  AKO CENE NASTAVE OVAKO DA SKACU I SA STRUJOM I SL. TREBA IM SVA VOZILA ELEKTRODISTRIBUCIJE KAMENOVATI.

   U MALOM BAJMOKU POSTOJI TERMALNI IZVOR KOJI JE GODINAMA OGRADJEN I NIKOGA ZA TO NIJE BRIGA. ZAR SE SUBOTICA NE BI MOGLA GREJATI ODATLE?

  JESTE DA BI TREBALA OGROMNA ULAGANJA ALI NAKON NEKOLIKO GODINA…..

   

OSTAVITE KOMENTAR