Ombudsman izradio vodiče o pravima građana

Kancelarija Zaštitnika građana Subotice izradila je vodič za građane pred organima uprave i vodič kroz socijalna davanja.

Subotica-panorama

Vodič pred organima uprave predstavlja sva prava koji građani imaju pred organima lokalne samouprave, kao i načine obraćanja, odnosno savete kako da ta prava iskoriste, kako u prvostepenom postupku, tako i u slučaju žalbe.

 

Ovaj vodič građanima će biti dostupan na internet sajtu lokalne samouprave, a biće prosleđen i mesnim zajednicama.

 

Drugi vodič obuhvata prava koja mogu ostvariti socijalno ugrožena lica, koja proističu iz zakona o socijalnoj zaštiti i drugih prava sa republičkog, pokrajinskog i gradskog nivoa, a navedeni su i organi kod kojih se ta prava mogu ostvariti.

 

Osim toga, navedene su i sve subvencije za socijalno ugrožene koje nude javna preduzeća na svim nivoima, počev od republičkih do lokalnih, kao i kontakti kako bi se te subvencije mogle ostvariti.

 

Kancelarija Zaštitnika građana u Subotici funkcioniše već sedam godina, a u prošloj godini imala otvorenih 1.950 predmeta predstavki građana.

 

RTSKOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Ovo je ozbiljno? Pomoc Zastitnika gradana dosad je vredela kao mrtvacu obloga, uostalom kao i bilo koje drzavne sluzbe koja bi trebalo da brani gradane od feudalnih i robovlasnickih odnosa koji funkcionisu.Daj Boze da se stvari pomere sa mrtve tacke , ali sumnjam.Ne da se talog koji se finansira od novca porekih obveznika.cool

 2. dr,no kaže:

  Zar više nije zaštitnik građana -Ombudsman Tot Salai Erika ,ona je štitila državu protiv građana-radnika pa  se uvijek znala da se uhljebljuje u sve režime i partije na vlasti…

 3. Neša kaže:

  SLIKA

 4. Mister No kaže:

  Pre izvesnog vremena poslao sam zalbu na adresu doticnog ministarstva u Beograd.Zalio sam se na bivseg poslodavca zbog neisplacenih zarada i fasistickih uslova rada.Posle izvesnog vremena moj bivsi poslodavac me je nazvao, procitao mi moju zalbu i rekao mi je: ,,Mani se corava posla, drzim sve inspektore u malom prstu, mogu svi da mi p…….e k…….c,niko mi nista ne moze.'' Ako zalba iz Beograda moze da zavrsi u rukama osobe na koju se osteceni zali, mogu da mislim sta se desava na lokalnom nivou.cheeky

 5. Neša kaže:

  Mister No:

  Pre izvesnog vremena poslao sam zalbu na adresu doticnog ministarstva u Beograd.Zalio sam se na bivseg poslodavca zbog neisplacenih zarada i fasistickih uslova rada.Posle izvesnog vremena moj bivsi poslodavac me je nazvao, procitao mi moju zalbu i rekao mi je: ,,Mani se corava posla, drzim sve inspektore u malom prstu, mogu svi da mi p…….e k…….c,niko mi nista ne moze.'' Ako zalba iz Beograda moze da zavrsi u rukama osobe na koju se osteceni zali, mogu da mislim sta se desava na lokalnom nivou.cheeky

   

   

  Nepoznato je kom ste se Ministarstvu žalili ni kako je propisano da se postupa u slučaju žalbe ali nije nemoguće da je propisano dostavljanje jednog primerka žalbe poslodavcu na izjašnjenje u određenom roku te bi to bilo objašnjenje na Vaše čuđenje odakle primerak žalbe kod osobe na koju ste se žalili.

  Bahato ponašanje poslodavaca posledica je preterane samouverenosti da im niko ništa ne može što nije tačno. I nad popom ima pop pa tako i iznad poslodavca postoji neko. Uvek ima nekog kome se čovek može obratiti ali sigurnosti radi i što efikasnijeg postupanja najbolje je da to bude isključivo u pisanoj formi sa dokazom o prijemu/dostavljanju, sa molbom da Vam se dostavi odgovor u zakonskom roku i da obraćanje bude na više adresa.

  Problem je što građani nisu upoznati sa propisima i svojim pravima pa protivna strana tu neukost zloupotrebljava.

  Što se zaštitnika građana u Subotici tiče, opštepoznata je stvar da je u pitanju fikus, dekor, zadovoljenje formalnosti. Neko ko je tu jer, eto, zakon propisuje da taj neko mora da postoji.

  Kada štitite svoja prava, tj. kada vodite borbu za svoje interese, to se po pravilu radi na više frontova kao i svaka druga borba: nadležne institucije, organi, MUP, tužilaštvo, sindikati, udruženja, domaće i strane organizacije za zaštitu prava i slično. Što više to bolje, pa neka se poslodavac bori sa svima njima ako je kadar da ih sve "ima u malom prstu" i ako su svi oni spremni da mu "p……e k…c".

 6. Mister No kaže:

  @Nesa Tacno je da i nad popom ima pop, verujem da neki nadlezni zele da stanu na put talogu koji se bogati ali,jedno je hteti drugo je moci.Talog ( koji podmazuje bitne punktove ) se odlicno snalazi u moru besmislenih zakona u sistemu koji je podesen na njihov bericet.Mislim da bi neisplacena stranka trebala da ode na jedan salter da podnese prijavu a ostalo da odrade drzavne sluzbe u saradnji jedna sa drugom, pokretanje postupka, zatvaranje firme ili hapsenje poslodavca itd.U sistemu u kojem zivimo covek treba da zavrsi vojnu skolu tj.da zna taktiku ratovanja na vise frontova da bi sparingovao sa olosem.Placamo mi policiju,insepkciju i ostale drzavne sluzbe da nas stite ali ocigledno da ih neko placa vise da to ne cine,prepusteni smo sami sebi.Inace prevarant na kojeg sam se zalio je d…..e vanserijskog kalibra,uspesno se pravi lud pred policijom i neisplacenim radnicima.Neko ga stiti to je jasno.Da budem iskren ja da imam zastitu ne bih mogao da se bogatim na tudoj nevolji,nemam obraz za to,naivan sam.Treba se roditi za takve stvari.cool

 7. Neša kaže:

  @Mister No

  Sve što ste napisali u prvom delu posta važi u normalnim društvima. Međutim, mi živimo u nenormalnom društvu te je čovek primoran da protiv nenormalnog reaguje adekvatno. Odavno sam to shvatio i protiv takvih ljudi uvek nastupam brutalno, bezobrazno i osiono ali u skladu sa propisima.

OSTAVITE KOMENTAR