Omladinsko naselje se obnavlja i proširuje

Iduća građevinska sezona na Paliću će proći u znaku Omladinskog naselja u neposrednoj blizini Omladinskog jezera .

 

Beogradska firma "Modular" je otpočela obimne građevinske radove na rekonstrukciji i izgradnji ovog naselja. Za prvu, od ukupno pet faza je izdvojeno 139 miliona dinara.

 

Budući izgled Omladinskog naselja

Omladinsko naselje

Omladinsko naselje sadrži nekoliko paviljona sa više stotina ležajeva, a projekat pored adaptacije postojećih predviđa njihovu nadogradnju i izgradnju novih. Time će se kapaciteti Omladinskog naselja povećati a samo naselje će biti opremljeno mnogim sadržajima sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera neophodnih za boravak i rekreaciju studenata.

 

Kako man je objasnio Petar Andrić iz Zavoda za urbanizam,namera je da se kompleks uradi kao moderno studentsko odmaraliste sa svim potrebnim sadržajima, definisanim prema najvišim evropskim standardima. Kompleks u neposrednoj blizini Omladinskog jezera pružio bi izuzetne uslove za aktivan odmor u prirodi, održavanje sportskih takmičenja – univerzijada i održavanje edukativnih programa u prirodi.

 

Projekat na osnovu kojeg se radi adaptacija i izgradnja ovog naselja je uradio Zavod za urbanizam grada Subotice i beogradska firma "Arhiform", a sam projekat je nagrađen na 22. Salonu urbanizma u Nišu.

 

Sredstva je obezbedila Ustanova za studentska odmarališta i oporavilišta koja funkcioniše pri Ministarstvu prosvete, koje je za ove namene podiglo kredit Evropske banke za obnovu i razvoj.

Omladinsko naselje2

 

Izgled objekata u duhu Palića

Omladinsko naselje6

 

Omladinsko naselje nekada

omladinsko naselje palic 1

omladinsko naselje palic 2

omladinsko naselje palic 3KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Da dodam, da će se u prvoj fazi raditi adaptacija i dogradnja restorana i dela smeštajnog kapaciteta a biće igrađen i novi paviljon. Uz to se očekuju i radovi na protivpožarnoj zaštiti ali i uređenju celokupnog kompleksa koji obuhvata oko 4 ha.

   

  Ukoliko se realizuju svih 5 faza, ovo će biti najveće i najopremljenije studentsko odmaralište u državi.

   

  Ako bolje pogledate slike primetićete bazen, sportska igrališta za fudbal, košarku, tenis i odbojku, tu je otvoreni amfiteatar, otvoreni paviljoni za letnje učionice ali i objekat za društvenu aktivnost i upravna zgrada. Mesta će biti i za fontanu ali i neki spomenik.

   

  U delu kompleksa prema jezeru se planira rušenje dva ruinirana objekta i na njihovom mestu će biti izgrađen sadržaj za sport i rekreaciju a sve to u cilju zaštite priobalnog pojasa Omladinskog jezera.

   

  Planira se rušenje velikog broja postojećih objekata i izgradnja novih. Neće se zadržati postojeći pravac u izgradnji (pogledajte stare slike u tekstu) već se nude drugačija stilska rešenje koja podsećaju na opštu arhitekturu Palića.

 2. večito mlad kaže:

  A da li će biti mesta za organizovanje raznih festivala?

   

  Trenchtown i Summer 3p!

 3. dejan kaže:

  toliko soba  kreveta i apartmana  tacije  toliko mesta  mozda 300  ili  500 po nekoj minimalnoj  ceni ili  dzabe  ?   a mi koji smo MORALI  za  jako puno para   legalizujemo  nase apartmane  i izgradili  trudli se  za sto vise   zvezdica i za  vecu kategorizaciju ,  mi  ne cemo imati posla  zato  sto jedan kompleks  prima 500 ljudi?  lep je  vas projekat  i Palic  treba da se garadi ali   gde  ce  da idu  pare ?

 4. maletin kaže:

  A ovo ce biti TACNO gde na Palicu?

 5. djomla kaže:

   

  dejan:

  toliko soba  kreveta i apartmana  tacije  toliko mesta  mozda 300  ili  500 po nekoj minimalnoj  ceni ili  dzabe  ?   a mi koji smo MORALI  za  jako puno para   legalizujemo  nase apartmane  i izgradili  trudli se  za sto vise   zvezdica i za  vecu kategorizaciju ,  mi  ne cemo imati posla  zato  sto jedan kompleks  prima 500 ljudi?  lep je  vas projekat  i Palic  treba da se garadi ali   gde  ce  da idu  pare ?

   

  Dejane nemojte me držati za reč, mislim da će smeštaj biti u kategoriji sa tri zvezdice. Biće i jedan deo sa malo luksuznijim apartmanima za profesore, ali ništa preterano.

   

  A što se tiče konkurencije mislim da vam to neće biti problem, jer vi ni sada nemate 5 autobusa studenata u vašem apartmanu. Ustvari, u studentskim organizacijama Palić kao destinacija ne postoji. To znam jer studenti obilaze Kopaonik, Budvu, Ohrid, Teslić… Koliko je IJADA (Elektrijade, Medicinijade, Ekonomijade, Primatijade….) organizovano na Paliću? Nikada nijedna. Koliki su procenat vaših gostiju studenti i srednjoškolci?

   

  I da, vaša je obaveza da gradite legalno.

 6. bunjevac mirgeški kaže:

  maletin,ti si sigurno odavde???

 7. asdasd kaže:

  .ebo vas komunizam…

 8. roki kaže:

  Bice ovo ekstra ako se sagradi. Bas sam prolazio pre izvesnog vremena pored tog naselja i ono je trenutno totalno unisteno i razvaljeno. A dobro se secam osamdesetih godina kad su osnovci tamo isli preko rapusta na prve eksurzije van Subotice. Bila su to lepa vremena..

 9. freelancer kaže:

  Dobra zamisao, odlična vest! Zamolio bih i malo dodatnih informacija, čije je vlasništvo objekta? Da li, osim studenata, objekte mogu koristiti i učeničke ekskurzije? Ko će upravljati i prihodovati radom ovog centra?

   

 10. su kaže:

  e tu sam bio na prvoj ekskurziji u zivotu.drugi razred osnovne skole 88 godine i bilo mi je neopisivo lepo.svi smo pevali tajci i uzivali u lepotama toga doba.pre par meseci sam obisao to mesto i pomislio kako bih voleo da ovo opet ozivi i evo zelja ce mi se ispuniti!

  lepe stvari ipak se desavaju!

 11. nekoime kaže:

  zanimljivo

   

  sta konkretno prva faza obuhvata?

  i kakva je zamisao, od koje love da se ovo plati, kad ima "precih" (da li je prece ili ne, pitanje je), vec zapocetih, stvari koje su se obustavile? (pod ovim ne mislim na "prvu fazu", nego na svih 5)

   

  ovo bi trebalo biti kod hotela sport ili?

 12. Don Kihot kaže:

  Zivite u Subotici a ne znate gde je omladinsko jezero na Paliću gde vam je zivot protekao

  sta ste videli u zivotu a komentarisete kako je u Evropi.

 13. Aleksa kaže:

  Pa eto,ja u Subotici živim sedamdesetak godina i priznajem da znam za Mali Palić gde sam nebrojeno puta pecao, a nije mi poznato kada je Mali Palić službeno promenio ime u Omladinsko jezero.

  A Vi gospodine Maletin stvarno "niste odavde" jer svaki stari subotičanin zna da se Omladisko naselje nalazi sa leve strane na početku Kanjiškog puta na Paliću, barem ono što je od tog naselja ostalo.

 14. nekoime kaže:

  mislite krvavo jezero 😉

 15. Jojo kaže:

  Cemu to, bolje novac da se potrosi na aqva park…..

 16. Anonimni kaže:

  Bijah neki dan tamo poslije 37 g. Te g. sam bila na radnoj akciji u sklopu brigade iz Rijeke .Predivan osjećaj i emocije vratiše me unazad .Ima li još netko da se sijeća tog ljeta

OSTAVITE KOMENTAR