Opasnost vreba 1.400 učenika

Tehničkoj srednjoj školi „Ivan Sarić“, najvećoj školi u ovom gradu, ne može se prići trotoarom koji je zagrađen da na nekog ne bi pao deo fasade koja se neprestano obrušava. Sa unutrašnje, dvorišne strane škole, profesori sada postavljaju ogradu kako učenici, kada u septembru počne škola, ne bi previše prilazili fasadi sa koje mogu da ih povrede delovi koji otpadaju.

 

Međutim, može se dogoditi da 1.400 učenika u septembru na kratko prestane da dolazi u školu, što je krajnji potez koji najavljuje Savet roditelja nezadovoljan što se svi nivoi vlasti već devet godina oglušuju u molbe ove velike škole da se finansira popravljanje fasade. Tehnička škola smeštena je u 100 godina staroj zgradi nekadašnje Direkcije mađarske državne železnice, a sa 450 metara fasade, po veličini je druga zgrada nakon Gradske kuće.

 

 

Ovakvo zdanje prevazilazi mogućnosti škole za održavanje, a na pisma, molbe, pa i upozorenja direktorice Eržebet Ivanković, do sada niko nije reagovao. Kako objašnjava za „Politiku“ u nekoliko navrata je od nje traženo da pošalje dokumentaciju, što je i učinila jer škola ima kompletnu projektnu dokumentaciju radova podeljenih u dve faze, kao i potrebne dozvole čija važnost je produžavana, ali dalje od toga se nije otišlo. Odgovor je uvek isti: ili da je potrebno previše novca, jer obnova ove fasade ukupno staje oko 75 miliona dinara, ili da nije u njihovoj nadležnosti.

 

Komadići fasade do sada povredili su glavu jedne devojčice,  ulubili karoseriju jednog automobila, tu i tamo pali na prolaznike koji idu frekventnom pešačkom ili biciklističkom stazom ispred škole, i prava je sreća da za sada niko nije ozbiljno povređen. Gradski građevinski inspektor Ištvan Bereš još prošlog aprila je utvrdio 566 mesta na kojima se žbuka odvojila od podloge i koja preti da otpadne, i ocenio da se radi o „neprihvatljivoj nepotrebnoj opasnosti“. Zbog toga je naložio direktorici da u roku od 20 dana obije malter ili sanira fasadu. Ništa od toga nije učinjeno jer prevazilazi mogućnosti škole, a skidanje maltera bi umanjilo i njenu energetsku efikasnost, pa se samo pribeglo postavljanju ograde sa ulične strane škole kako bi se prolaznici, ali i deca i nastavnici koji ulaze u zgradu zaštitili.

 

Savet roditelja ne želi više da toleriše ovakvu situaciju, objašnjava nam Siniša Vujević, predsednik Saveta i kaže da su se obratili svima, od gradskih vlasti, preko školske uprave, okruga, pokrajine do republike.

 

– Ne prihvatamo da nam deca, ali i zaposleni budu izloženi takvoj opasnosti i očekujemo da se nešto preduzme, pogotovo što vidimo da se u gradu ulaže u druge škole – kaže Vujević, najavljujući da će u septembru na prvom sastanku doneti odluku da li i dalje da puštaju decu u školu gde svaki čas deo fasade može da padne na njih.

 

Dr Etela Jerinkić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje kaže za „Politiku“ da je razgovarala sa predstavnicima škole, u više navrata baš sa direktoricom, ali da problem predstavlja činjenica da je zgrada vlasništvo republike, a u kontaktima sa Ministarstvom obrazovanja dobili su odgovor da je celokupan budžet za investicije u obrazovanju 60 miliona dinara. S druge strane, grad je odlučio da investira 30 miliona u isto tako oronulu fasadu Muzičke škole koja je u vlasništvu pokrajine, jer se radilo o iznosu koji je mogao biti izdvojen iz subotičkog budžeta.

 

Aleksandra Isakov, PolitikaKOMENTARI

 1. Mr IKS kaže:

  Gospodo,gradski celnici,zar vam nije jasno,da iz republickog budzeta za Suboticu,
  u duzem periodu,ni krajcare,forinte,dinara,djenge,love,kinte…NECE BITI.
  Sami?Nema sanse da se sustignemo!

  Zato,prihvatimo BANKROT,PRIJE BANKROTA,i rasprodajmo,SVE ZA 1,00 RSD!
  Dajmo drugima da raspolazu,upravljaju….ALI SE NEMOJTE UGRADJIVATI I U
  TAJ DINAR! MOLIM VAS!!! 

 2. Boris kaže:

  Prvo neka renoviraju onu evropsku tablu ispred ulaza… Skola moze i da ceka. 

 3. delija kaže:

  ostavka gradonacelnika jer deci ne moze da pruzi bezbednost i obrazovanje!hitno svrgavanje sa vlasti ako treba pod upotrebom sile!!!

 4. Aleksa kaže:

  Pa dragi Borise ta evropska tabla znači da je iz sredstava Evropske zajednice pre nekoliko godina u potpunosti saniran krov te škole, te bi dobro bilo pročitati šta piše na toj evropskoj tabli pre nego što iznosite gluposti.

 5. pajo kaže:

  bisam prisutan pored polasticarnice Momento kada je deo fasade odpao skoro na na zenu koja je gurala biciklu!!!I nikom nista!!!!A u kampalji je bilo recemo od nekoga sa ovog sajta da je bitniji bazen i neka radne mesta od kojih nema od skole!!

 6. gost kaže:

  Da su skole iole povezane za proteklih 10 godina mogli su deo po deo sve skole da odradjuju ucenici Gradjevinske skole, da djaci tehnickih skola elektro naprave instalacije i odrzavaju zgrade ostalih skola kroz skolsku praksu …… sve ih povezati u krug pa nebih trebalo 15.000.000 onako bih bilo visetruke koristi, djaci stekli reference za restautracije i na trzistu rada vih vredeli nesto jer imaju znanje, skola bih mogla da u materijalima kroz sponzorstva dobije uvek neki deo, samo je tu problem da nekako pametni ekonomisti ostanu bez dinara pa treba posao od 10.000.000. da kosta 100.000.000 na kraju da bih svi bili namireni

 7. ....... kaže:

  Nije resenje da deca ne idu u skolu !!! ali nije resenje da ovako idu u skolu!Trebalo je ovo da se uradi sad pre pocetka skole!!!A gost dao bas dobar savet!!! 🙄

OSTAVITE KOMENTAR