Opozicija: Zavod priznao da je izdao nezakonitu dozvolu za rušenje kuća u Ulici braće Radić

„U saopštenju zavoda nedvosmisleno je navedeno da će zavod tek izraditi uslove za izgradnju objekata u Ulici braće Radić na brojevima 41, 43 i 45, što znači da je direktorica Leda Šiling potpisala dozvolu za uklanjanje kuća bez postojanja pomenutih uslova.

Da situacija bude još više poražavajuća po Suboticu i Subotičane, Međuopštinski zavod za zaštitu u saopštenj utvrdi da još uvek nije zaprimio zahtev za utvrđivanje mera tehničke zaštite za izgradnju novih objekata na mestu uklonjenih i da će pripremu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju objekata sve vreme nadzirati njihov arhitekta-konzervator, što, sudeći prema navedenom, znači da je rušenje prethodilo izradi projektno-tehničke dokumentacije, odnosno da je pomenuta dokumentacija još uvek u pripremi.

Na osnovu toga, na pomenutim parcelama budući uslovi za izgradnju objekata, koje će izraditi Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, glasiće tako da isti moraju da se uklope u prostorno kulturno-istorijsku celinu i ambijent ulice, kao i da fasade objekata treba da izgledaju istovetno originalima, navedeno je doslovno u saopštenju zavoda.

Slobodan grad, Narodna stranka i Nova stranka smatraju da naknadnom pameću Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture ne rešava ništa i da time ne može sakriti činjenicu da je, potpisom direktorice, izdao nezakonitu dozvolu za uklanjanje tri kuće u zaštićenoj prostornoj kulturno-istorijskoj celini. Od tri srušene kuće, dve su bile označene kao vredno arhitektonsko nasleđe.

Od gradonačelnika Bogdana Labana, Skupštine grada Subotice, Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i kompanije DG zahtevamo da poštuju zakone Srbije, odluke Vlade u Beogradu i rešenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kojim je naloženo zaustavkjanje daljeg rušenja, obustavljanje radova i vraćanje srušenih objekata u prvobitno stanje.

Suboticom vlada sprega političkih i poslovnih interesa. Smatramo da su autentične opozicione snage osudile kršenje zakona i propisa Srbije, a da su stranke koje, umesto interesa građana, štite interese subotičke hobotnice ostale neme“, kaže se u saopštenju Slobodnog grada, Narodne stranke i Nove stranke.KOMENTARI

 1. Srboljub kaže:

  Demokrate, SVM i naprednjaci ista mafija!

 2. D V kaže:

  Au vi ste sa Slobodnom i Zujovicem. Hahahahaha uzas

 3. Ko jos ima mu..a kaže:

  Iii, sta kaze Tuzilac ?
  Bice istrage,hapsenja ili uzimanja kinte ?

 4. bac Vranje kaže:

  da hoce ko onomad sto je Cakanj postova kad je srusio trosarinu u Malom Bajmoku. Dajte ljudi ne budite smesni, sto se jednom srusi ne gradi se ponovo,cak i pozoriste se gradi duze od Skadra na Bojani

 5. DJURA kaže:

  Leda Šiling=Leda Euro ili Leda Ojro

 6. glupost kaže:

  Trebalo bi traziti ostavke za čelne ljude opstine,a direktorica Šiling Leda da odgovara za zloupotrebu službenog položaja…kakva je opozicija…sumnjam da će pokrenuti medije…ovo na fejsu…trla baba lan…

 7. Rax kaže:

  Pozovite gradj.inspekciju, koja nikada nece doci. Jedva cekam da se promene ovi sto nam odlucuju o zivotu i smrti i da pokrenem postupak protiv te, nazovimo „inspekcijom“.

 8. croat kaže:

  Srboljube
  Gresis al ko kuca! Ima jedna velika razlika izmedju zutih i ovih crnih. Demokrate su otisli sa izborima zato sto nisu rasturili demokratiju a krivoustog tesko da cemo bez sile oterarti. A posle njega ceka nas jos gore zato sto je unistio institucije i trebace puno vremena da se oporave, ako ikada do toga i dodje!

 9. MikiM kaže:

  Hvala nebesima! Konačno je neko shvatio o čemu se tu radi! Nadam se da će ministarstvo kulture da se aktivira po tom pitanju!

 10. Meritor... kaže:

  Ova nedela imaju svoja imena a to su kultorocid ,urbanocid i etnocid. Posle ovakvih dešavanja kompletna Subotička politička administracija i gradonačelnik treba da da ostavku . Tužilaštvo treba da reaguje te da se pokrenu istražnje radnje sa fokusiranjem na nanešene materijalne i nematerijalne štete.
  Isto tako treba ispitati ko je dozvolio devastiranje a na kraju i da se poruši ciglana na Senćanskom putu. Naime ta ciglana od 1901 godine je bila u funkcije proizvonje raznog građevinskog materijala-prvenstveno kvalitetnih cigli od kojih je većina zgrada izgrađena u Subotici.U svetu takve građevine posebno restauriraju,zaštite i konzerviraju budućim naraštajima radi sačuvanja industrijske nasleđe jednog područja. Bilo bi interesantno saznat ko je u Subotičkoj opštini izdao dozvolu za rušenje ovog značajnog privrednog objekta od opšteg značaja za Srbiju? Napominjem da i za rušenej objekta mora postojati tehnička dokumentacija a na osnovu zakona o izgradnju i rušenju objekata. Jer ako po zakonu Srbije građanin mora prijaviti svoju imovinu koje treba iznese iz zemlje nadležnim organima ,ili pak želi tu imovinu prodat u inostranastvo prvo mora ponuditi državi ili tražiti saglasnost. Zar u slučaju rušene starih građevina pa i fabrika koji su deo istorije jedne regije sve može proći nezapaženo od regularnih-merodavnih institucije države ?

 11. Ben kaže:

  Tražimo od gospodina Pastora i SVM da prekinu interesnu koaliciju sa SNS-om i Labanom koji se ponaša kao da je naša Subotica njegov kalifat. Imate li savesti gospodine Pastor?

 12. Meritor... kaže:

  @ Ben : Pastor takvo šta nema. I sam si rekao: On ima samo interes…

OSTAVITE KOMENTAR

66 + = 75