Opštine strahuju od manjih poreza

Najava novog ministra privrede Saše Radulovića da će reformisana Vlada nastaviti sa poreskom reformom koju je počeo bivši ministar Mlađan Dinkić, odnosno da će porezi na zarade i doprinose biti smanjeni – dobra je vest za privredu.

 

Od takvih najva, međutim, strahuju lokalne samouprave koje će u prvom naletu najverovatnije morati da se prilagode i to tako što će skresati troškove, pre svega, smanjiti broj zaposlenih.

 

Smanjenje poreza na zarade, naime, najviše pogađa opštine koje ovim nametom pune i do 50 odsto svog budžeta, tako da su predstavnici lokalnih samouprava zabrinuti šta će biti sa njima ako dođe do novih smanjenja poreza.

 

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović kaže za “Danas” da je u poslednjih godinu dana ukinuto nekoliko velikih prihoda opštinama i napominje da će, ukoliko se obistine najave i porezi na zarade smanje za, na primer, trećinu kako se poslednjih dana pominjalo, to biti katastrofa za lokalne samouprave, jer će njihovi budžeti biti smanjeni za 30 odsto.

 

“Porezi na zarade čine 40 do 50 odsto budžeta lokalnih samouprava, oni su sada 15 do 17 odsto manji nego ranije, a kada početkom naredne godine bude ukinuta i taksa za građevinsko zemljište, to će na smanjenje budžeta uticati sa dodatnih 10 odsto“, ističe Paunović.

 

Suština poslednjih poreskih reformi bila je, tvrdi Paunović, da država poveća svoje prihode, a smanji prihode lokalnih samouprava.

 

Od poreza na zarade, koji je sada 10 odsto, 80 odsto prihoda ide opštinama, dok se 20 odsto izdvaja za Republiku. Paunović kaže da bi oni rado prihvatili smanjenje poreza na zaradu kada bi država pristala i odrekla se svojih 20 odsto ili čak i na veće smanjenje, ukoliko bi ta rupa u opštinskim budžetima bila nadoknađena nekim drugim doprinosima.

 

Problem je, između ostalog, napominje on, i to što su opštine u prethodnom periodu usled rasta prihoda zbog finansijske decentralizacije, dobile i nove nadležnosti koje zahtevaju finansiranje, a novca je sve manje i manje.

 

Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže za “Danas” da lokalne samouprave moraju da budu spremne za racionalizaciju.

 

“Opštine moraju da smanje broj zaposlenih za 30 odsto, da ukinu bar 30 odsto troškova za javne nabavke, ukinu neke agencije, racionalizuju potrošnju“, napominje Knežević.

 

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kaže za “Danas” da porezi na zarade nisu toliki problem privredi, kao što su doprinosi, jer poslodavac na svakih 100 dinara po zaposlenom plaća 64 dinara doprinosa u proseku.

 

Rajić, međutim, napominje da opštine najpre moraju da se suoče sa opsežnim reformama.

 

“Poslednjih nedelja imali smo primedbe na jako visoke takse u pojedinim opštinama, kao što su one za građevinsko zemljište. Potom, firmarine su za neka velika preduzeća podignute tri do čak 10 puta“, ističe sagovornik lista “Danas”.

 

Rajić se slaže da lokalne samouprave moraju da se reformišu, najpre tako što će smanjiti broj zaposlenih i navodi primer Austrije.

 

“Tamo jedan činovnik ide na 1.000 stanovnika, kod nas je u lokalnim samoupravama otprilike zaposleno 60.000 ljudi, to znači sedam do osam ljudi na 1.000 građana“, kaže on.

 

Dok u razvijenim evropskim opštinama, navodi on, čelnici najpre naprave plan šta treba uraditi, u koji objekat ili put uložiti, pa tek onda prave budžet, kod nas se radi naopako.

 

“U našim opštinama mahom ne postoje elektronski servisi, a svega 30 do 35 odsto ljudi, i to onih na šalterima, radi puno radno vreme, dok ostali činovnici po kancelarija uglavnom rade upola manje. Kada se kod nas pravi budžet, polazi se od toga koliko novca treba za plate i ostale troškove zaposlenih“, napominje Rajić.

 

On kaže da čitav javni sektor uključujući i lokalne samouprave u Srbiji treba reformisati jer još uvek funkcionišu po principu “kasaba“.

 

“Svaka lokalna samouprava moraće u budućnosti da funkcioniše kao privatno preduzeće. Situacija je sada takva da u većini vlada samovolja, u nekima privreda gotovo da ne postoji jer su svi u tokovima sive ekonomije“, ističe Rajić.

 

DanasKOMENTARI

 1. laki kaže:

  I treba da strahuju… i da raspuste silnu administraciju. Sramota je da, u državi gde privreda uglanom ne radi, imamo više službenika u agencijama i službama, gde, u mnogim slučajevima, ni sami zaposleni ne znaju šta treba da rade.  😳

  Ako ne verujete pokušajte da pozovete neku inspekciju ili službu zbog npr. buke, smrada ili građevinskih radova… Kad počnu da Vas šetaju od jednog do drugog telefona, a niko nema rešenje za problem. Sve sam “stručan” politički kadar.  😥 

  I onda da se vratimo na temu. Zbog čega je u Subotici porez na imovino podignut za više od 40% u odnosu na prošlu godinu? Zato što njima nije dovoljno? Pa, ne znam ko kako razmišlja, ali ja nisam voljan da plaćam nečije bahanalije ili dugove. Znam da se ne pitam, al’ dajmo se organizovati. U suprotnom će ta vanprivreda kroz poreze i kojekakve namete uništiti i ovo malo proizvodnog sektora. 🙁

 2. CIRINELA kaže:

  Dakle znamo kad ovi iz Gradske kuće počinju raditi. Čim dođu na posao , kafa pa uz kaficu na gradsubotica.co.rs i na subotica.com. Lajkuju kako bi mi stekli utisak kako svi građani ne misle isto već ima onih koji podržavaju i pljačku i noove namete građanima grada. Zato je Laki i dobio 2 palca dole u startu a jedan je od mog školskog druga Kikija ( nadimak iz srednje škole ) koji redovito komentariše pod raznim nikovima naravno u radno vreme.. Valjda mu je to domaći zadatak kako bi zadržao svoje trutovsko radno meste a ja ću ponoviti ono što trubim mesecima pa vi lajkujte kako vam je volja …

  Broj zaposlenika u najvećem preduzeću Subotice je pre nekoliko godina bio 225 , danas je 355 ako ne i više pošto sam čuo da su več poprimali neke nove „kadrove“ a grad ima 8000 stanovnika manje po poslednjem popisu. Glodišnje građani Subotice izdvajaju preko 130 miliona dinara više samo preko njihovih ličnih dohodaka a to je više od pola sredstava za koje je grad ostao uskraćen smanjenjem poreza za ovu godinu. Na jednoj strani imamo smanjenje poreza a na drugoj nenormalno širenje administracije. Onda genije od muljanja, gradonačelnik izađe pred mase i odvali stupidariju „mi smo opljačkani“ i kao dokaz da nije demagog i muljator smanji platu do sledećeg petka „najbolje plaćenim“ kadrovima za neverovatnih 10 %. Naravno i dalje ostaju na nenormalnom broju zaposlenika.

  Što se tiče poreza na imovinu kao direktnom prihodu lokalne samouprave koji je uvećna od 25% – 100% uz činjenicu da se ova poštenjačina nije udostojila obratiti građanima dovoljno govori o njemu kao čoveku, partiji čiji je član i koalicionim parterima. Dakle nama 25 – 100 % a njegovim poslušnicima neverovatnih 10 %.

  A mi i dalje ćutimo, čitamo i uzdišemo kako su to u Mariboru rešili.

 3. Buba kaže:

  Ionako su to sve stranacki lopovi. Mozda ima vise necemo placati letovanja, kola i ostale zezancije… 

OSTAVITE KOMENTAR