Još dva granična prelaza u narednih godinu dana

Na srpsko-državnoj granici danas je otvoren novi granični prelaz Bački Vinogradi-Ašathalom, šesti između Srbije i Mađarske.

 

Novi granični prelaz svečano su otvorili kopredsednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i državni sekretar u kabinetu premijera Mađarske Peter Sijarto.

 

“Srbija i Mađarska su otvaranjem prelaza pokazali da ulažu u dobrosusedske odnose što je važno za Srbiju u procesu evrointegracija”, rekao je Knežević i istakao da je Mađarska značajan ekonomski partner Srbije.

 

Sijarto je istakao da je Mađarska angažovana u interesu pristupa Srbije EU i da se zalaže da što pre postane članica evropske porodice.

 

On je rekao je da će otvaranje prelaza poboljšati kontakte između stanovnika pogračnih oblasti i naveo da je reč o 125 naselja u kojima živi oko 600.000 stanovnika.

 

“Ovo je šesti drumski prelaz i sa dva rečna to je ukupno osam prelaza između Srbije i Mađarske”, naglasio je Sijarto.

 

Prema rečima ministra Kneževića, robna razmena dve zemlje je u stalnom usponu i on očekuje da će uskoro poremasiti milijardu evra.

 

Knežević je istakao da će otvaranje prelaza unaprediti protok ljudi, tranzit robe i sveukupnu bilateralnu saradnju dve zemlje, ali da time ispunjavamo i zajedničke strateške ciljeve, kao što je integrisano upravljanje granicom.

 

Knežević i Sijarto su najavili otvaranje još dva prelaza između Srbije i Mađarske u narednih godinu dana.

 

 

TanjugKOMENTARI

 1. miltor kaže:

  Eto, a kažu da su se “žuti” slikali gde stignu.
  Ne mogu da verujem da se ovi otimaju za sve što su drugi uradili ili pripremili da izgleda ovako. Kada sam video Dinkića da priča o “Svarovskom”, sada Kneževića na ovom prelazu … strašno. 

 2. Bundaskenjer kaže:

  ..otvorite jos deset da sto pre ispratimo ove…. :mrgreen:

 3. dasHHa kaže:

  U planovima GUP Zupanije Csongrad(Segedin) predvidjen je i GP Ásotthalom – Radanovac/Makova sedmica (Subotica),dok je po GUP Zupanije Bács-Kiskun u planu GP Csikéria – Cikerija (Zeleznicki) i GP Kunbaja – Tavankut (drumski)

 4. freelancer kaže:

  Ne znam za gospodina državnog sekretara u kabinetu premijera Madjarske, ali… Za ovog našeg “ministra propasti i štetnih materija u poljoprivrednim proizvodima” mi se učinilo da je čovek naprosto zalutao na ovu skromnu svečanost otvaranja prelaza. Kako? Lepo. Kao ono, kada u Vladi R. Srbije, po dnevnom rasporedu u toku nedelje, sede dežurne dangube i “kradem Bogu dane za debele pare”, ministri, državni sekretari (i sekretarice) & ostala bulumenta, tzv. “trust mozgova” od kojeg nam zavisi sutra. Ali bukvalno. I onda, po sistemu “Ko sada nema ništa pametno da radi?… Ti?… Aha, ‘ajd dobro, idi gore tamo iza Subotice, ima neka selendra pa otvori GRANIČNI PRELAZ.”, stigne aflaministar u količini (slobodna procena) od 90-tak kg na n-tu količinu čistog vazduha i otvori prelaz…

  P:S. Zar nije logičnije da ovom dogadjaju prisustvuje ministar saobraćaja, ministar trgovine ili neki od NEIDENTIFIKOVANOG broja državnih sekretara iz pomenutih ministarstava ili čak MIP-a. Uostalom, i kolega iz Madjarske je u rangu DRŽAVNOG SEKRETARA pa šta će onda KNEŽEVIĆ ovde? 

   

OSTAVITE KOMENTAR