Osnivanje Regionalnog tima za pisanje projekata

Osnivanje Regionalnog tima za pisanje projekata bila je glavna tema susreta u Trebinju, a prisustvovali su predstavnici iz Subotice, Banja Luke, Tuzle, Osijeka, Subotice, Pečuja i grada domaćina.

 

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, objasnio je da je regionalno konkurisanje na evropske konkurse najbolji način i za zemlje članice, i za one u predpristupnom periodu, kao i za našu zemlju, koja je kandidat.

Panorama-Subotice-01

„To je najbolji način da pokrijemo sve ono što se nudi od Evropske Unije i na taj način možemo da budemo aplikanti na svim konkursima koje raspisuju sa ciljem da pribavimo što veći iznos sredstava za naše ustanove. Sama EU zagovara zajedničke nastupe, odnosno zajednički pristup projektima, pa mislimo da je regionalna saradnja ključ, odnosno budućnost našeg zajedničkog rada“ – objasnio je Ivanišević.

 

Palijativno zbrinjavanje korisnika jedna je od tema sa kojima će se pristupati evropskim fondovima. „Kolege u Trebinju već imaju predprojekat, kao i kolege iz Hrvatske. Tako da iz njihovih iskustava mi možemo već sada puno da naučimo, a da dijapazon naših usluga proširimo i na palijativno zbrinjavanje. Ideja jeste i širenje mreže Gerontoloških klubova, odnosno dalji razvoj Pomoći i nege u kući kroz te fondove jer u toj situaciji smo mi ti koji smo primer koji ostali mogu da kopiraju“ – dodao je direktor Gerontološkog centra Subotica.

 

Ono što ova saradnja direktno donosi Gerontološkom centru Subotica je na prvom mestu razmena iskustava. „To su ustanove na vrhunskom nivou i sigurno i mi možemo puno da naučimo. Pre svega možemo da vidimo i način organizacije, jer su i zakoni različiti, pa možemo nešto od tih zakonskih rešenja i da preslikamo, predložimo u nekoj budućoj reformi našeg zakonodavstva“ – reči su Ivaniševića.

 

Korist od regionalnog povezivanja je višestruka, upoznaju se ljudi, razmenjuju iskustva i zajednički se aplicira na projekte. Palijativno zbrinjavanje je pristup koji poboljšava kvalitet života pacijenta i porodice, suočavajući se sa problemima koji prate bolesti koje ugrožavaju život kroz prevenciju i otklanjanje patnje putem ranog otkrivanja i nepogrešive procene i lečenja bola i drugih problema: fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih. O ovoj vrsti zbrinjavanja pacijenata priča se kod nas već pet godina, a ova saradnja će pomoći da se sa priče pređe na konkretne aktivnosti.KOMENTARI

  1. Feher kaže:

    Ha ,ha,ha,…U Trebinju porušili -pokrali Austrijske građevine,pa su izgradili "Andričgrad",ništa nisu bolji ni oni iz Banjaluke ,Tuzle ,pa i Osijeka,svi žive na ostacima Austrijskog carstva i Austrougarske. Austrijance i Nemce baš i ne vole ,kao ni Mađare ,ali njihov novac im treba i to po mogučnosti što više kako je objasnio Nenad Ivanišević. Očito da im više ni ona tabla puno ne znači na zidu subotičke željezničke stanice iz 1918 kada su se "oslobodili" od okupatora Austrijanaca-Nemaca i Mađara,ali što je tu je pokradeno je potrošeno pa sada idemo kukati i prositi od mrskih nam "nepriljatelja",Ha,ha ,ha ….

  2. krass1 kaže:

    J.b.te ovaj dr. mora u svakoj corbi biti mirodjija? U sve se Taj razume.

OSTAVITE KOMENTAR