Osnovan Mađarski pokret

Nevladina organizacija Mađarski pokret, čiji je cilj transformisanje načina funkcionisanja javnog života Mađara u Vojvodini osnovana je večeras na Paliću. Osnivačkoj skupštini koju su inicirali oponenti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice i član Predsedništva SVM-a Jene Maglai.

Noc muzeja 2014 (29) Maglai
Među osnivačima sui nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža, kao i nekoliko novinara lista Mađar so, koji su u poslednje vreme protestovali zbog cenzure u tom listu.

Maglai: Mora biti reforme javnog života Mađara u Vojvodini

Maglai je izjavio jvečeras da je osnivanje ovakvog pokreta „potez koji zahteva određenu političku hrabrost“.

„Mora da dođe do reforme političkog i javnog života Mađara u Vojvodini. Što se mene tiče, ja nisam ni sada, a neću ni ubuduće biti zavisan niti od svoje pozicije, niti od svoje funkcije“, poručio je Maglai sa osnivačke sednice Pokreta večeras u Subotici.

Na pitanje da li očekuje da će zbog odluke da se prikljući osnivačima Pokreta, snositi sankcije u Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) čiji je istaknuti član, Maglai je rekao da se ne plaši posledica.

„Ne zabrinjava me da li će biti sankcija SVM“, istakao je Maglai i dodao mu je žao što je bio jedan od dva člana Glavnog odbora SVM koji je glasao protiv isključenja Lasla Varge, koji je takođe među osnivačima Pokreta.

Jedan od osnivača Pokreta, Tamaš Korhec rekao je da je cilj Pokreta reforma javnog života u mađarskoj zajednici i građenje „konsenzualne demokratije“, te da je doneta odluka da ovaj pokret nema lidera.

Korhec je kazao da je centralno rukovodstvo SVM nedavno prikupljalo potpise protiv Mađarskog pokreta pod izgovorom da je njegova namera da razbije SVM, te da je članovima prećeno isključenjem ukoliko mu se priključe.

On je rekao da je, bez obzira na pretnje i pritiske SVM, više od 200 ljudi podržalo Pokret, te da većina njih nije iz politike i ne žele da pokret bude politička stranka, već tačka okupljanja „onih koji su do sada bili nepravedno izostavljeni iz javnog života vojvođanskih Mađara“.

Nevladinu organizaciju Mađarski pokret osnovali su oponenti predsednika SVM Ištvana Pastora. Među osnivačima su i nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Laslo Joža, nekoliko novinara lista Mađar so i nedavno smenjeni potpredsednik SVM Laslo Varga. Na osnivačkoj sednici je bio i Jožef Kasa.

Savet SVM je u junu smenio Vargu s mesta potpredsednika zbog, kako je navedeno, „krize poverenja“ unutar stranke, nakon čega je on ocenio da je SVM u proteklih godinu dana „izgubio politički kompas“, prestao da se zalaže za autonomiju Vojvodine i ocenio da učešće u vlasti na nivou države nije donelo nikakav rezultat.

Mađarski pokret je u osnovnim načelima naveo da se zalaže da Nacionalni savet Mađara bude slobodno biran i da afirmiše stručnost, i da je za sprečavanje „samovolje moći i grupnih, odnosno stranačkih interesa“.

U načelima stoji da Mađarski pokret želi da vrši pritisak na nosioce vlasti i da ih kontroliše, te da se zalaže za slobodu govora i štampe, i za slobodu mišljenja.

Pokret je osnovan na dan kada Mađari širom sveta obeležavaju Svetog Ištvana, utemeljitelja hrišćanstva u Mađarskoj, prvog mađarskog kralja i osnivača mađarske države.

 

Beta, RTVKOMENTARI

 1. pape kaže:

  Dooobroooo…. i??? Sta sad?

 2. pista kaže:

  Ajoooj majko moja!
  I… sta cemo sad? Gradonacelnik SU medju osnivacima NVO… mozes misliti…. pa covek nije vezan pupcanom vrpcom za svoju stranku, a ni za fotelju…. Covek ima svoje zanimanje, odmrznuce svoj status (posto je advokat) i radice dalje kao sto je radio i pre… Uostalom sta bi falilo da Subotica ima gradonacelnika clana, suosnivaca NVO??? Sta bi bilo da premijer nije ujedno i predsednik stranke??? Toliko smo zatupljeni da ovakve vesti samo kod nas mogu biti senzacija…

 3. analiticar kaže:

  @pista ne bi Maglai bio na tom skupu da mu je u stranci udobno. I nije on tu slucajno, a nije ni izabran za gradonacelnika voljom gradjana jer se direktno za njega nije glasalo nego za SVM.

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 73

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: